Влез във форма лого

Ипократис: Не се хранете здравословно, а нормално

Анелия ГеоргиеваАнелия Георгиева
09.05.2018, 10:17 (обновена 25.01.2019, 20:03)
Топ форма

Снимка: © Мирослава Дермеджиева, Webcafe.bg

Съветите на диетолога за добро хранене

Да отслабнеш не е лесно начинание. Всеки, който е имал някой и друг излишен килограм, го знае. Когато човек не е удовлетворен от фигурата си, това се отразява зле на цялостния му начин на живот и на самочувствието му.

Затова съществуват хиляди диети, на които хората се подлагат с каузата да се чувстват и да изглеждат по-добре. В същото време обаче диетата означава драстична промяна на начина на хранене, от което организмът е подложен на стрес, а човек - на изпитание, което го прави по-нещастен отпреди, в случай, че не се справи с предизвикателството, наречено „диета".

Има обаче алтернатива на диетата и тя се нарича „индивидуален хранителен режим". Този метод вече четвърта година се предлага от уебсайта „Топ форма", чийто съосновател е Ипократис Пападимитракос.

Затова за нас е удоволствие да ви представим „Топ форма", които ще бъдат и партньор в кампанията на Webcafe.bg „Влез във форма" и ще са в ролята на индивидуален съветник за по-добър живот на всички участващи лица. Те ще могат да поръчат режимите си и да спазват препоръките на Ипократис през сайта www.topforma.bg". По този начин личният им диетолог ще е на тяхно разположение по всяко време.

Да отслабнеш и да отслабнеш здравословно са две различни неща. На много малко места ще прочетете това. Никой никога никъде няма да ви каже, че пътят към постигане на тяло като на Алисия Викандер е дълъг, нито ще ви попита защо изобщо ви трябва такова тяло. Вместо това ще продължавате да виждате светещите по уебсайтовете надписи „Отслабни 5 килограма само за седмица", а в пристъп на отчаяние някои от вас може и да повярват, че това е истина.

Стремежът към слабо и стегнато тяло не е порок, но се е превърнал в най-голямата болест на нашето съвремие, от която много бизнеси печелят, а човешкият организъм - страда. Защото изродено създадената чрез драстични диети мания, наречена „отслабване" подлага на стрес организма. Поне отслабването като такова, каквото го познава светът.

През последните няколко години започна все повече да се говори за вредното влияние на диетите и за ползите от един много по-ефикасен и щадящ организма подход - така наречения индивидуален режим на хранене, познат още като балансиран режим.

В България този метод вече успешно се предлага 4 години насам от уебсайта „Топ форма", основан и управляван от диетолога Ипократис Пападимитракос и неговите трима съдружници - Надежда Русенова, Елица Тепсизова и Антон Стоянов. Те създават сайта, за да направят услугата „личен диетолог" достъпна за всеки. Каузата им е да помогнат на хората да усвоят правилни хранителни навици и по този начин да постигнат и задържат желаните килограми и да подобрят здравословното си състояние и начин на живот.

Ипократис е специалист диетолог с над 17 години трудов опит. Още от малък проявява интерес към човешката физиология: завършва кинезитерапия в спортната академия, но силен интерес го насочва към една по-специализирана сфера - психосоматичните заболявания. Специализира в тази насока, а след това придобива и магистърска степен по психология.

Многото прочетени учебници и придобитият по-късно практически опит убеждават Ипократис, че в основата на заболявания като наднорменото тегло, диебетът, неврозата и ред други, стои стресът. А причината много хора да не успяват да отслабнат, когато започнат да опитват, е чисто психологическа и е предизвикана от естеството на по-голяма част от популярните масови диети днес.

„Крайните диети изтощават психиката на човек. Защото колко дълго време може някой да издържи само на марули или ябълки? Подобни методи за отслабване изпитват търпението на човешката психика - щом едно мероприятие има срок, значи се прави на базата на търпението."

„Така когато се подлагат на драстични диети, повечето хора влизат в ролята на наказания човек, мобилизират търпението си, а търпението изяжда волята им и рано или късно нещата излизат извън контрол."

Да отслабваме без да гладуваме. На пръв поглед ни звучи твърде хубаво, за да е истина. Но това е възможно благодарение на индивидуалните хранителни режими, които Ипократис и екипът му създават за своите клиенти в Топ Форма. Освен индивидуален режим всеки клиент получава и възможност за постоянна комуникация с Ипократис по време на програмата си през свой личен профил в "Топ форма".

Какво всъщност е индивидуалният хранителен режим?

Индивидуалният хранителен режим е начин на хранене, изготвен специално за всеки клиент, съобразен с неговото здраве и начин на живот. В този режим няма забранени храни, не присъстват храни, които човекът не обича, даже напротив - обикновено той се изготвя така, че да включва това, което спазващият режима харесва да консумира.

Повече за индивидуалните хранителни режими, които „Топ форма" изготвят, научаваме от самия Ипократис.

Има ли разлика между индивидуален хранителен режим и балансирано хранене?

Не, няма разлика. Ние обичаме термина „нормално хранене", защото здравословното хранене би трябвало да означава нормално хранене. В крайна сметка ако се храня нормално, ще се чувствам и нормално.

Каква информация ви е необходима за един клиент, за да му изготвите хранителен режим?

В работата се стремим да подредим нещата в основата. Много клиенти идват с големи листове с изследвания, но ние искаме да приложим по-елементарна методология - да търсим причините първо в храненето. Ако това не помогне, насочваме се към други причини.

Затова в стандартната ни услуга в „Топ форма"  първоначално ни е необходима обща информация за човека - пол, възраст, здравословно състояние, дневна физическа активност, дали се храни повече навън или вкъщи, дали има време за обедно хранене и т.н. Правим го, за да се съобразим с това какво обича и какво не обича да яде.

Интересуваме се и дали клиентите имат специфични здравословни състояния, тъй като понякога наличието на такива не позволява да се консумират определени храни.

Разбира се, предлагаме и пакет, наречен „План Здраве", който включва биохимични изследвания. Техните резултати, заедно с анализ на отговорите на клиентите ни на подробен въпросник, ни помагат да идентифицираме рисковете за развитие на метаболитни заболявания и техните производни и да предложим режима, с който да ги минимизирате.

Работим с водещ интернист-кардиолог, който прави анализ. Така че винаги, когато е необходимо, сме готови да реагираме и да изготвим по-детайлна картина за физиологичното състояние на човека.

Защо хората си поръчват режим най-често?

Голяма част казват „Защото искам да отслабна", но все повече са тези, които искат да подобрят здравословното си състояние и начина си на живот и това е положителена тендениця .

Колко лесни са за спазване режимите?

Гледаме режимът да е много практичен с неща, които са достъпни навсякъде. Например, за обяд режимът може да включва два картофа и зеленчуци. Така човек може да ги консумира в какъвто вид прецени и му е удобно.

Ако човек иска да свали килограми, какво е нормалното темпо на сваляне?

Между 4 и 6 килограма на месец. Има хора, които се движат в горния диапазон и такива, които се движат в долния. Целта ни е темпото да е постоянно, а резултатът - дълготраен. Даже когато клиент сваля твърде бързо килограми, започвам да се притеснявам.

Какви са най-често причините човек да не може да отслабне?

Ако един човек дойде и каже, че иска да сваля килограми, но не успява, това означава, че няма потребност, тоест липсва му мотивация. Няма немотивирани хора, има хора без потребности.

Затова на първо място сред причините е мотивацията - трябва човек да има ясна цел, иначе няма как да започне да сваля килограми, защото няма да е достатъчно мотивиран да спазва режима си.

След мотивацията идва и постоянството. Научно изследване показва, че хормоните на глада продължават да се увеличават в продължение на две години след отслабването и се нормализират чак след втората година. С други думи - ако един навик се създава в рамките на шест седмици, то за да разрушим старите си навици на хранене, е необходимо да прилагаме новия навик в продължение на две години.

Първо по важност е храненето, а след това и физическата активност. Препоръчвате ли физическа активност?

С режимите, които изготвяме, не целим коренни промени в ежедневието. Не можеш да искаш от един човек да работи, да гледа деца и да ходи по три пъти в седмицата във фитнеса. Разглеждаме храната спрямо движението, а не движението спрямо храната, защото много хора често посочват липсата на движение като причина за затлъстяване. А проблемът не е в това - просто хората ядат повече, отколкото им е необходимо.

Ние препоръчваме повече физическа активност, но мероприятията, които препоръчваме, са такива, които да не променят коренно тяхното ежедневие. Например, всеки може да ходи 10 минути повече дневно от обичайното си.

Целта не е да подготвяме хората за олимпийските игри, както обикновено правят много фитнеси и диетолози.

Колко важна е закуската?

Закуската е важна и това не е моя теория - така е написано в учебника, а нашите методи са базирани на теорията. Затова и при изготвянето на режим се водим от философията, че всяко хранене има цел, включително и закуската.

Тъй като обмяната на вещества се активизира от калории, липсата на такива, особено до обяд, когато е активната част от деня, принуждава тялото да влезе в защитен режим, да забави обмяната на вещества. Това е проблемът на нередовното хранене, който натоварва организма.

Когато ние изготвяме хранителен режим за човек, който има за цел да промени начина си на хранене, подхождаме на база старите му навици. В крайна сметка ако някой е закусвал в продължение на 15 години обилно, не можеш да му дадеш половин банан от първия път. Преходът трябва да е бавен, за да е качествен и здравословен.

Качествено и здравословно - към такова хранене би трябвало да се стреми всеки от нас, това е и категоричният съвет Ипократис. А за да го постигнем, ни е необходима  ясна лична мотивация, която всички заедно можем да превърнем в кауза - каузата за по-качествен начин на живот.

Oще: балансирано хранене  влез във форма  здравословен начин на живот  ипократис  килограми  отслабване  топ форма  физическа активност  хранителен режим 


Още от Влез във форма

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.