Webcafe

"13 причини защо", Сезон 2: Още повече тайни, още повече насилие

лебовскиFilmcafe
10.05.2018, 13:53 (обновена 11.05.2018, 17:03)

Вторият сезон идва, за да скандализира отново

Рядко тийн сериал може да достигне до параметрите на нещо велико. Да, някои от тях придобиват култов статут за времето и поколението си, но наистина много малко драми за тийнейджъри надминават дори тази граница и се превръщат в социален феномен и тема за разговори между родители, деца и учители. Такъв пример е 13 Reasons Why / "13 причини защо".

Сериалът по романа на Джей Ашър се превърна в телевизионната продукция, предизвикала най-много туитове за миналата година, надминавайки дори културния феномен "Игра на тронове".

Шоуто засяга важни за младежите (предимно в САЩ, но на практика навсякъде) проблеми като насилието в училище, тормозът, сексуалното насилие, търсенето на внимание, подигравките и най-вече - самоубийството.

"13 причини защо" успя да предизвика сериозен дебат именно затова - дали не глорифицира самоубийството като решение за проблемите и дали не насърчава потиснатите и депресирани младежи към суицидни мисли.

Много родителски организации се обявиха срещу самия сериал, докато други призоваха родители и деца да гледат заедно, за да може шоуто да е наистина полезно и да предизвика разговор по тези наболели теми.

Разбира се, няма как подобен успех да не предизвика втори сезон. Нищо, че романът, върху който е базирано шоуто, е около 300 страници, и вече беше достатъчно разтеглен, че да се побере в 13 епизода.

Вторият сезон обаче вече чука на вратата. Официалната дата за премиерата му е 18 май, а съвсем наскоро излезе и официалният трейлър, разкриващ за какво ще става дума сега.

Преди това обаче да си спомним докъде остави нещата първият сезон. ВНИМАНИЕ, СПОЙЛЕРИ!!!

17-годишната ученичка Хана Бейкър се самоубива. Цялото училище е потресено и в траур. Включително и нейният близък приятел Клей Дженсън, който е тайно (поне той така си мисли) влюбен в нея. Две седмици след самоубийството Клей получава пакет с аудио касети, съдържащи признанията на Хана за причините, довели я до самоубийството. В тях тя се обръща към хората, които са я наранили така, че тя да си пререже вените.

По този начин зрителите проследяват двете сюжетни линии - съдбата на Хана и реакциите на Клей, който изслушва записите един по един. Той обаче далеч не е първият, който е изслушал тези записи. Като всеки слушател, той трябва да ги предаде нататък по веригата, докато стигнат до последния.

Постепенно става ясно, че Хана е била свидетел на това как капитанът на футболния отбор на гимназията - Брус Уолкър - изнасилва друга ученичка - Джесика Дейвис, която е и бивша близка приятелка на Хана, а впоследствие се стига дотам, че изнасилва и самата Хана. Тя се опитва да разкаже за случая на училищния педагогически съветник, но той я засипва с бюрократични правила и накрая тя си тръгва разочарована. Прибира се вкъщи и се самоубива.

Междувременно Клей върви по стъпките й, слушайки касетите, и установява за разбитите приятелства, предателства, момчешката похот спрямо нея и цялото напрежение, на което е подложена тя. Накрая той все пак влиза в конфронтация с педагогическия съветник и с Брус Уолкър, успявайки дори да запише признанията на Уолкър и предава всичко, с което разполага, на властите. И заедно с близкия си приятел Тони отпрашва към залеза.

КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ!

Междувременно обаче сериалът оставя отворени редица въпроси - какво се случва с Брус, след като е разкрито, че е изнасилил две от ученичките на гимназията? Какво се случва с делото срещу самото училище, заведено от родителите на Хана? Какво става с друг от 13-те герои от касетите - Тейлър, за когото става ясно, че събира оръжия в стаята си и е твърде вероятно, подтикван от масовия тормоз, на който е жертва, да извърши нападение в училището.

И наистина ли цялата история е разкрита?

Както започва трейлърът за Сезон 2 - мислехме си, че всичко върви към приключване, но нещата далеч не стоят така.

Историята ще следва опитите на героите да се върнат към нормален живот, докато гимназията се готви да се яви на съд. Това обаче е затишие пред буря, тъй като някой активно се опитва да скрие истината за смъртта на Хана. А друг се опитва да разрови още тайни. Защото очевидно Хана не е била единствената.

Заигравката с аналоговите технолгии продължава и тук. Аудио касетите са заменени от снимки с Polaroid, които очевидно ще са начинът за изравяне на мръсните ризи от миналото в този сезон. А по всичко личи, че този път те ще са доста.

Защото ако една от снимките, показваща момче и момиче по време на парти, има на гърба си написано "Хана не беше единствената", една от другите снимки носи краткото и много по-категорично послание "Той няма да спре".

Самата Хана също се връща, макар и като нещо средно между халюцинация и спомен. Каква ще е нейната роля, тепърва предстои да се види.

Самият трейлър е изпълнен със сцени на насилие като и в този сезон Клей ще бъде ступан поне веднъж жестоко. В трейлъра се вижда и как той се учи да стреля с пистолет, а по-късно е пред нечия къща със същия този пистолет и намерението да вземе правосъдието в собствените си ръце.

"Истината не винаги оправя нещата", казва Джесика в трейлъра. Това обаче не значи, че истината няма да бъде разкрита. Доколко обаче опитът на всички останали да продължат с живота си, ще влезе в конфликт с това?

Изнасилвания, обрати, мистерия, публични унижения и брутално насилие - това можем да очакаме от новия сезон на "13 причини защо". И по всичко личи, че той ще си заслужава също толкова, колкото и първият.

Oще: 13 причини защо  13 reasons why  брус уолкър  изнасилване  изнасилвания  клей  насилие  самоубийство  сериал  сериали  тийн драма  тийн сериал  тормоз  хана 


Още от Видео

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.