"Проектът Флорида": Детството не се отлага | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Проектът Флорида": Детството не се отлага

лебовскиFilmcafe
12.03.2018, 17:18 (обновена 14.03.2018, 10:57)

Встрани от Дисниленд, в щата с най-много фламингота и океанска влага, е другата Америка. На невзрачни мотели с татуирани обитатели, които живеят долар за долар и ден за ден.

„Това е стаята на Боб, той пие бира".

„Мъжът от тази стая е често в ареста".

„Жената, която живее тук, си мисли, че е омъжена за Исус".

Така шестгодишната Мууни (Бруклин Принс) и нейният верен приятел в скука и бели, Скути, въвеждат новото попълнение в бандата Дженси в света на своето необичайно ежедневие.

Тримата сноват между два мотела в бонбонено розово и бледо лилаво с утопични имена Magic Castle и Futureland. Техните антиутопчини обитатели са изхвърлени от обществото възрастни, които си поделят една счупена пералня, кутия цигари и басейн с неолимпийски размери.

Грижата за детската група е поела майката на Мууни, Хейли (Бриа Винате) - бивша танцьорка и настоящ незаконен търговец на евтини парфюми в комплексите с бъгита и богати туристи. Неписаните й правила са децата да си бъдат деца, но когато оплетат конците, сами да излязат от положение.

Заради нетрадиционните възпитателни методи на майка си, Мууни е сякаш преждевременно пораснала - говори без цензура, може да издейства по долар от непознат за сладолед за всички и знае кога колоритната Глория от стая триста и нещо ще се препича по монокини на общия басейн.

И най-важното - умее да влезе под кожата на коравия на вид управител на мотела Бил (Уилям Дефо), с когото се разбират с половин приказка.


Филмът на режисьора и сценарист Шон Бейкър и съсценариста му Крис Беркош ненатрапчиво и почти с документална точност разкрива светът според Мууни - този на тясната мотелска стая с вечно включения телевизор, на поничките с много кленов сироп и на възрастните, които могат да бъдат толкова нелогични.

Един свят в чиста проза, но изпълнен с глъч и безкрайни кроежи за щастие.

„Проектът Флорида" влиза в графата „различно кино" - без специални ефекти и без неотменимия щастлив край. Финалът тук е отворен, с бърз кадър на истинския Дисниленд. Където Мики и Мини Маус стоят пред входа на замък - и той е розов, но с кули, които не се сриват.


Проектът Флорида е част от програмата на София Филм Фест.

Предстоящите му прожекции могат да бъдат видени тук.

Oще: florida project  мууни  оскар  оскари 2018  програма за софия филм фест  проектът флорида  софия филм фест  уилям дефо 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.02.2017, 07:04

1 slyscar | 15.03.201800:37

Филмовият ви критик не струва...
   

оценка

+0 -0