Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Войната за вкусните торти, която тресе интернет

Десетки потребители мразят фондан Снимка: iStock
Десетки потребители мразят фондан

Интернет си има своите "непопулярни мнения", които всъщност се оказват доста популярни.

Десетки потребители са съгласни с изказвания като това, че авокадото не е нищо особено, набедените за деликатес стриди са отвратителни, а ананасът на пица всъщност не е чак толкова зле. Никоя от тези позиции не води до особени спорове.

Виж, мнението за фондана или така нареченото захарно тесто доведе до цял субредит в Reddit, озаглавен "FondantHate".

Омразата към фондана се разгоря, няма никакво намерение скоро да стихне и е на път да промени иначе стабилен бранш като сладкарството.

Лавината от недоволство тръгва отново от "непопулярно мнение" - потребител казва, че ненавижда фондан, защото според него има вкус на подсладен пластилин. Следват над 130 000 мнения, съгласни с първото.

Снимка: iStock

Учудващо много хора не понасят захарно тесто и сега са намерили подходящия момент да го заявят открито.

Манията по тортите с фондан тръгва от предавания като "Кралят на тортите", където външният вид на сладкиша е далеч по-важен от вкуса му. А за да се постигне ефектната декорация, няма как да не се работи с податливото и гъвкаво захарно тесто.

Оттам фонданът стига и до по-обикновените сладкарници и социалните платформи като Instagram и Pinterest, където сладкари се надпреварват да показват тортите си в чудати форми и украси.

Освен това захарното тесто се прави лесно и евтино - от пудра захар, желатин, глицерин, глюкоза и вода, а сладкарите взимат прескъпо за украсени с него торти и сладки.

Проблемът е, че фонданът има твърде силен сладък вкус и гъбеста консистенция, които малцина намират за апетитни.

Снимка: iStock

"В устата си усещате единствено захар и ванилия, а текстурата му е сякаш сте отхапали от мека гума за триене на моливи", пише един потребител в Reddit. Друг допълва, че иска да се сложи край на прекрасните на вид торти, които обаче са ужасяващи на вкус заради захарното тесто.

Ан Ланют, преподавател по сладкарство в легендарното кулинарно училище "Огюс Ескофие", обяснява за Vice, че за нея проблемът не е в самия вкус на фондана или в консистенцията му.

Ланют припомня, че повечето професионални пекари използват захарното тесто само за декорация, а не за да бъде консумирано. Тя добавя, че въпреки че фонданът е безопасен за ядене, той всъщност е предвиден да се махне от тортата, след като се разреже и се сервира по чиниите.

Сладкарката посочва и че клиентите ѝ обикновено сами питат за украса от фондан и биха били недоволни, ако открият, че в сладкарницата не могат да работят с него.

Снимка: iStock

В Reddit пък потребители публикуват снимки на красиви торти, за които не е използвано захарно тесто, а различни видове крем.

Те доказват, че с маслен крем и марципан също могат да се създадат сладкарски шедьоври, които освен това ще са и по-вкусни.

Работата с масления крем и марципана обаче е по-пипкава и трудна, затова и някои сладкари гледат на тортите с фондан като на вид измама - хубави са, но са прекалено лесни и е направен компромис с вкуса.

За някои от по-лесните декорации като панделки и форми като звезди и сърца фонданът само трябва да бъде разточен и оформен или изрязан с формички.

Кремовете на свой ред изискват прецизна работа с пош и повече търпение, докато украсата се получи.

Сватбената торта на Меган Маркъл и принц Хари от 2018 г. е пример за изкусна работа с декорация от кремове - за нея не е използван фондан, макар и отдалеч да изглежда, че има захарно тесто.

Тортата на Маркъл и принц Хари изглежда старомодна, но именно този тренд искат да наложат недоволните в интернет.

Ан Ланют разкрива, че кралските особи са избирали между шест торти и само една от тях е била с фондан. В крайна сметка победител е торта с украса от маслен крем и захарни перли.

И все пак тя призовава на фондана да не се гледа с омраза или с любов, а като на поредния инструмент в ръцете на сладкарите, с който те превръщат сладкиша в творение на изкуството.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените