Седем основни типа атеисти | webcafe.bg
Webcafe

Седем основни типа атеисти

webcafeLifecafe
15.04.2018, 14:55 (обновена 17.04.2018, 12:21)

"Няма Бог и аз съм неговият пророк"

Какво си представяме, когато става въпрос за атеизъм? Отричане на всякакви богове? Отричане на идеята за Бог като цяло. Пропагандиране на науката като обяснение за света. Хулене на организираната религия и Църквата. Това и още много.

Въпросът обаче е, че когато се говори за атеизъм, нещата винаги са малко по-сложни. И атеизмът варират по интензивност на липсата на вяра в божественото, разчитане на науката и негативно отношение към организираните църкви. Липсата на някаква атеистична догматичност прави невярващите толкова различни в това, в което не вярват, колкото човек не може да си представи.

Така има много различни видове атеизъм и те зависят от това колко богове са отхвърлени и по какъв начин. Така например, според философа и автор на редица книги по тази проблематика Джон Грей първите християни са били наричани атеисти, защото отказват да се покланят на лансираните от Римската империя божества. Оттогава обаче терминът е преминал през много метаморфози, носейки след себе си много различни форми на неверие.

Самият Грей е атеист, но далеч не типичен. Той мрази т.нар. от него "Нов атеизъм", има сравнително положително отношение към религиите, макар да не вярва в тях и не обръща кой знае колко внимание на науката, за да обяснява тя света наоколо.

Неговата критика не е насочена толкова към вярата и Църквата, колкото към онези атеисти, които с всичките си претенции за интелектуалност и морална висина над двуличието на религиите, се отдават по-скоро на "свещена война" и грубо хулене на всичко, имащо общо с каквато и да е вяра.

Т.нар. от него "нови атеисти" до такава степен са се вторачили в религията, че са успели да създадат своя - религията на невярването.

Своята вяра в невидимата сила на Бог те са заменили с вярата в силата на науката, макар че мнозина от тях дори не са учени и виждат само най-простите примери за наука в технологичното развитие.

Самата вяра също така е сменила посоката си от Бог към човечеството по принцип и неговите способности да промени само света към добро. Ролята на науката е само да спомогне този процес да се случи.

Само дето има един малък проблем според Джон Грей и това е, че такова нещо като човечеството не съществува. Съществуват От една страна това е вярата в автоматизирания процес на развитие за човечеството. Без вярата в Бог и това, че той прави света по-добро място, атеистите залагат на вярата в човечеството и че в неговите собствени ръце е да изгради по-добра среда за себе си.

В най-новите форми на атеизма тази вяра е надградена с вярата в машините и технологиите, а идеята за Бог е заменена от идеята за науката като абсолютната сила, движеща света.

Така че според Джон Грей повечето от тези форми на атеизъм са форма на подтисната религия. И все пак различните типове атеизъм подхождат към въпроса по различен начин.

За Грей атеист е всеки, който не разчита на идеята за Бог и не я използва, за да си обяснява света. И все пак съществуват различни типове подходи към атеизма.

Ако трябва да синтезираме някои основни типове атеизъм, ето как биха изглеждали те:

1. Безверникът

Тези атеисти просто не вярват в идеите за духовното, душата, задгробния живот. За тях всичко е проста логика, а животът е базиран на химия, която поражда реакции. Дори чувствата у хората се пораждат от химични процеси в мозъка. Тук човекът да издигне идеята за науката (и по-специално точните науки) като основно обяснение за света.

2. Антитеистът

Тук водещ момент е не толкова вярата в нещо, а яростното отричане на другото. За антитеистите религията е зло, а Бог е измислица, създадена, за да промива мозъци и да държи масите под котрол. В много случаи това е и най-месианският атеизъм - антитеистите държат активно да убедят околните, че Бог не съществува, а Църквата е раково образувание върху обществото. Ако тяхната философия може да се опише в едно изречение, то съвсем спокойно би било: "Няма Бог и аз съм неговият пророк"

3. Агностикът

Тук истинска вяра в Бог няма, но не се отрича, че висша сила може и да има. Агностиците просто поставят нещата под въпрос, без да дават отговор, признавайки, че и двете възможности са вероятни. Такива хора значително по-рядко се занимават с въпросите на вярата и на религията, просто защото самият въпрос няма достатъчна стойност за тях. Понякога може да се случи така, че конкретният човек е сигурен, че Бог като Бог за християни, евреи, индуси, мюсюлмани не съществува, но да не отрича, че там някъде има някаква сила.

4. Хуманистът

Ако религиозните хора вярват, че Бог е създал човека по свой образ и подобие, за хуманистите нещата стоят по точно обратния начин - човекът е създал боговете, в които да вярва. А освен това може да създаде и всичко друго, стига само да се сдобие с правилните знания. Хуманистите поставят вярата си върху човека и неговите способности да се развива и да се адаптира. За тях науката не е само обяснение за света, но и средство за по-нататъшната еволюция на вида.

5. Свободомислещи

Тук не се отхвърля толкова идеята за Бог, колкото идеята за организираното вярване в Бог и за Църквата и Библията. Свободомислещите вярват, че има някаква сила, която държи света свързан, но отричат всякакви идеи за църкви и верски ритуали. Тази сила е голяма, всемогъща и абсолютно не може да бъде побрана в който и да е канон.

6. Философските атеисти

Много подобни на свободомислещите, те възприемат етичните норми на религията, но без да вярват в Божественото. Те възприемат учения, но не и догми, църкви и самата идея за Бог. За тях той е по-скоро нравствено учение, отколкото сила, която наказва и съди след смъртта.

7. Мразещите Бог

Подобно на антитеистите, те са изключително активни в това да пропагандират липсата си на вяра. При тях обаче вяра има, макар и с обратен знак. Тя е насочена срещу идеята за Бога, който в очите на (не)вярващия се е провалил.

Oще: антитеисти  атеизъм  бог  мразещите бог  наука  неверници  свободомислещи  теизъм  точни науки  философски атеисти  хуманисти 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

5 Starija hush | 25.04.201806:14

Бог това е най силната градивна енергия сътворила вселенета след големия взрив.Кои са родителите на Бог?Това са по малки енерги и газове които в един момент избухват и така се ражда Бог.При този взрив от невидимата черна материя чрез синтеза се появява видимата материя която съществува до този момент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2018, 08:55

4 Теодора | 19.04.201809:13

Добро четиво по темата е "Делюзията Бог" на Ричард Докинз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

3 Palma Kaktusova | 15.04.201817:55

https://www.youtube.com/watch?v=kheBr2G_ArE

   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.04.2018, 16:28

2 Mark Watson.775723759302980 | 15.04.201816:52

изглежда блогъра да е чел нещо и ни го преразказва неумело. атеизма, който е достижение на човечеството след Просвещението, ни е осветен като нещо не особено добро. Религията, имам предвид аврамическите, са изпили интелектуално човечеството за 20 века. и трябва да си получат възмездието. особено у нас където използват религията за руско-турска реконкиста. разчистването на сметките между човечеството и религията ще бъде хуманно (дело на човека и човечно) дело. религията остава като музей на фосилни идеи, практики на човешката самозаблуда. хуманността е просвещенски номер. в религиозния свят хуманност няма. Избийте всичките, бог ще си отсее своите... казвам последното защото религията днес твърди че е хуманна и човеколюбива. обаче жертвите в името на бога някой ги беше изчислил на 3Г човешки живота. секуларния свят трябва да направи бая световни войни за да достигне бройката... Както и да е. Трябва да се гордеем че сме атеисти, агностици... Е някои вярват че там имало нещо... И лошо няма. Обаче не се оставяте онова нещо да ви го обясняват черноризци защото техния нагон не е спасението на вашата душа. Те жадуват да притежават вашата душа. И да я шиткат на продуценти. А блогъриста ще помолим като прочете нещо и не го е доразбрал да не пише по темата до дето не му се проясни. Защото мъките на разбирането не бива да са публични.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

1 violatоr | 15.04.201815:38

Леле, какви грандиозни глупости. Това е все едно да чета как глух човек обяснява и класифицира стиловете в даден музикален жанр.
   

оценка

+1 -0