От Black Mirror в реалност: Роботите-кучета, които отварят врати | webcafe.bg
Mobilecafe

От Black Mirror в реалност: Роботите-кучета, които отварят врати

СтаниславСтанислав Касчийски
13.02.2018, 14:57 (обновена 25.02.2018, 15:04)
SpotMini

Снимка: © YouTube

Boston Dynamics научиха свой робот на ново умение. Ако гледате сериала "Black Mirror", то няма да ви зарадва особено...

Сериалът антология Black Mirror успява с всеки свой епизод да ни напомни как технологиите, с които се обграждаме и които превръщаме в основна част от ежедневието си, един ден могат да се обърнат срещу нас. Повечето от идеите там изглеждат смущаващо реалистично.

Утехата е, че макар подобни технологии с потенциално опасни последици да изглеждат възможни в недалечното бъдеще, от тях все пак ни делят поне няколко десетилетия.

Не и когато стане дума за роботи-кучета, преследващи хора.

Американската инженерна компания "Бостън Дайнамикс" (Boston Dynamics) публикува ново видео със своя робот SpotMini. На него се демонстрира как четирикракият робот, наподобяващ куче, успява да отвори сам врата с обикновена дръжка, да избута вратата и да направи място на друг робот от същия вид, за да може той да премине през нея.

Видеото едновременно впечатлява с демонстрация на това докъде се е развила роботиката днес, но също така може и да ви ужаси. Особено ако сте от онези хора, които се страхуват от роботски апокалипсис. Или просто сте гледали последния сезон на Black Mirror.

За незапознатите поясняваме, че всеки един от епизодите в сериала разказва отделна история за едно възможно бъдеще. Ако изгледате конкретно епизода "Metalhead" от четвъртия сезон обаче, всеки път, в който след това видите SpotMini, ще потръпвате.

Без да спойлваме края на епизода, ще разкрием само, че историята в известна степен е повлияна от "Терминатор". Четирикрак робот (звучи ли ви познато?) преследва жена на име Бела и няма намерение да се спира пред нищо, докато не я догони.

Смущавото е, че дизайнът на роботът изключително много напомня на този на разработките на компанията Boston Dynamics.

Почти сигурно е, че това е умишлено търсен ефект. Но когато видите роботът от "Metalhead" изведнъж няма да сте толкова ентусиазирани за новите умения, които SpotMini демонстрира.


Роботът от Black Mirror. Снимка: Netflix

Определено не е трудно човек да си представи сцена, в която глутница SpotMini роботи обикалят из някаква сграда и сами отварят вратите в търсене на своята цел...

Но невежеството е блаженство и хората се радват на отварящия врати SpotMini. Демонстрационното видео събра почти милион гледания за първите 16 часа след пускането си. Разбработките на компанията винаги са били обект на голям интерес от публиката, като за това помагат и подобни клипове, демонстриращи новите умения на роботите.

Преди 2 месеца от Boston Dynamics пуснаха и клип, в който хуманоидния им робот Atlas успява да направи задно салто. Не особено полезно умение, но поне не ни подсеща за някой шокиращ филм или сериал с роботи убийци.

Иначе самият SpotMini изглежда доста скромно. Роботът е с височина едва 84 см и тежи 30 кг. Разполага с триизмерна система за наблюдение и може да работи 90 минути без зареждане, благодарение на вградената му батерия. Освен да отваря врати, с допълнителната си ръка той може да хваща и вдига различни обекти.

Що се отнася до BostonDynamics, те в никакъв случай не са Cyberdine Systems (компанията, която създава изкуствения интелект "Скайнет" в "Терминатор"). BostonDynamics съществува вече 26 години. През 2013-а е купена от Google X, дъщерна компания на гиганта Alphabet, а през миналата година беше продадена за неоповестена сума на японската SoftBank Group.

Най-известната разработка на компанията е BigDog - по-голяма вариация на концепцията за куче-робот. BigDog е разработен за американската армия, като идеята беше да бъде използван за пренос на багаж на войниците в труднопроходими терени. През 2015-а обаче на проекта беше сложен край, тъй като роботът се оказа твърде шумен.

Но идеята за куче-робот продължава да живее и да се развива в SpotMini и, както личи, вдъхновява дори създателите на Black Mirror. А с "Metalhead" те ясно да ни предупредят, че когато е метално, кучето може и да не е най-добрия приятел на човек.

Oще: alphabet  black mirror  boston dynamics  google  spotmini  бъдещето  видео  машини  новини  разработки  робот  сериал  скайнет  терминатор  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.02.2017, 07:04

1 slyscar | 13.02.201817:07

Да, сега остава само да му вкарат термокамера, GPS, автоматично оръжие с безкраен запас от амуниции, и всичкото това задвижвано от супер-дупер издръжливи акумулаторни батерии.
   

оценка

+0 -0