Речта на омразата процъфтява в тъмните ъгли на интернет | webcafe.bg
Mobilecafe

Речта на омразата процъфтява в тъмните ъгли на интернет

Webcafe по POLITICO
12.02.2018, 17:29 (обновена 14.02.2018, 14:30)
скинари

Снимка: © Getty

Нови платформи в интернет не се съобразяват с политиките на ЕС за контрол над съдържанието. Те вече са новото любимо място за споделяне на неонацистко, антисемитско, сексистко и пр. съдържание.

Нелегалното съдържание и терористичната пропаганда онлайн продължават бързо да се разпространяват в страните от Европейския съюз – просто не го правят в най-популярните платформи, показва нов анализ.

Twitter, Google и Facebook спазват правилата на съюза що се отнася до нелегалното съдържание и и по-конкретно речта на омразата и терористичната пропаганда. Те обаче доброволно прилагат тези правила в своите мрежи.

Същевременно заради засиления контрол над големите сайтове, крайно десни потребители и такива, симпатизиращи на терористични организации, се струпват в по-малки платформи, където незаконно съдържание се споделя свободно.

В момента сред предпочитаните за целта сайтове са клонингът на Twitter - Gab.ai, сайтът за видео споделяне web.tv и форумът Justpaste.it (който се е подписал под доброволната програма на Европейската комисия за контрол над съдържанието).

Повечето от тях са добре познати с това, че имат в себе си неонацистко, антисемитско, сексистко или вдъхновено от ИДИЛ съдържание, посочва се в проучване, проведено от неправителствената организация Контра-екстремистки проект (Counter Extremism Project).

„Тази общност се премести далеч от масово популярните платформи“, казва Винсент Семестре, глава на отдел в Европол, занимаващ се с проследяване на онлайн дейността на терористи.

Публикации в тези сайтове съдържат в себе си свастики или детайлни фотографии на екзекуции, извършени от членове на Ислямска държава. Всички те попадат в категорията „нелегално съдържание“, както е определена тя от Европейската комисия.

Но Комисията разчита на доброволното сътрудничество на ръководителите на сайтове за свалянето на съдържание от тях. Така тя в голяма степен е безсилна да принуди който и да е да направи каквото и да е по въпроса.

Сайтовете от своя страна сътрудничат само понякога. По този начин ясно проличават слабостите в една система, която разчита на самостоятелен контрол от страна на самите платформи.

„Тези компании нямат намерение да комуникират по въпроса със законотворците и с правителствата“, казва Клои Коливър, координатор на пректи в ISD – гражданска организация за борба с екстремизма.

Рязко нарастване на речта на омразата

Преглед на нелегалното съдържание в някои нишови сайтове показва много мемета с крайно-десни послания, които не са свързани с нито една конкретна новина или събитие.

Но има също така и по-конкретни материали, включително изпълнени с омраза постове за скорошните протести на мигранти във френския град Кале и публикации, които възхваляват Лука Траини – мъжът, обвинен за това, че е открил огън по мигранти в италианския град Мачерата.

Стрелбата там автоматично се превърна в гореща тема по време на предизборната кампания преди вота на 4 март. Това води до предположенията, че част от нелегалното съдържание се използва и за политически цели.

Същевременно полската организация Hejtstop отбелязва рязък ръст в антисемитското съдържание, което се публикува в интернет, след като властите в Полша приеха спорния закон за Холокоста. Речта на омразата се е разпростряла във всички социални медии, включително популярните такива, посочва групата.

Facebook, Twitter и други големи сайтове имат свои собствени вътрешни правила и политики, за да са сигурни, че по-голямата част от нелегалното съдържание ще бъде премахвана в рамките на минути или най-много часове. До 99 процента от съдържанието, свързано с Ал-Кайда и ИДИЛ, което Facebook премахва, се изтрива автоматично.

Google планира да наеме още модератори на съдържанието през тази година, за да наблюдава по-добре своите сайтове, докато все повече платформи се подписват под доброволните механизми за контрол на Европейския съюз.

Но експертите, които следят за език на омразата, казват, че големите компании в бранша на социалните медии имат ресурсите и желанието да сътрудничат на властите в ЕС. Други сайтове нямат нито едното, нито другото, и се превръщат в предпочитаните места за разпространение на подобна реч.

„Много платформи, като... 4chan, Discord и Gab.ai не показват намерение да сменят подхода си и да започнат да ограничават и премахват нелегално съдържание“, казва Дейвид Ибсен, ръководител на Counter Extremism Project.

За регулаторите, които се опитват да овладеят потока от реч на омразата в интернет, част от проблема са новите сайтове и акаунти, които постоянно се появяват. Gab.ai е създаден през 2016-а като алтернатива на Twitter за крайните националисти. Постоянно се откриват и други места, на които може да бъде открит език на омразата.

Някои активисти твърдят, че единственият начин да има по-добри резултати е да се приемат закони срещу нелегалното съдържание в интернет. Но поне засега Комисията няма намерение да пише законопроекти по темата. В същото време никой не може да накара никого да се присъедини към програмата на Комисията срещу нелегалното съдържание.

„Комисията е съгласна, че трябва да направим повече на европейско и глобално ниво, за да премахнем нелегалното съдържание от Мрежата“, казва говорител на ЕК във връзка с наличието на такова съдържание онлайн.

Други са на мнение, че е време регулаторите да се фокусират повече върху превенцията, като се търсят хората, публикуващи това съдържание, вместо цялата отговорност да се оставя на самите платформи.

Oще: facebook  google  twitter  европа  европейска комисия  европейски съюз  идил  интернет  неонацизъм  регулации  свят  сексизъм  социални мрежи  съдържание  тероризъм  форум 


Още от Web

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

8 gothic | 13.02.201823:49

Крайно десни... реч на омразата... тъмните ъгли, казвате. А тия хубостници

https://www.bnoshipka.org/index.php?cat=1&subcat=0

и тези

https://www.bnoshipka.org/

пеят псалми, нали?

Но нали не са десни, та за тях може и на светло. Под погледа на властите.

И пак: Реч на омразата.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

7 follow_the_cash_flow | 13.02.201822:45

От писанието на Уточнителя не ми стана ясно, каква е крайната цел:
- да се разруши 'буржоазното общество' . Но защо? Да построим комунизъм от нула?
Всеки умерен левичар би искал практични и неразрушителни неща.
Защото при една тотална разруха и криза, дебелия край ще го ядат ...обикновените хора - т.е. мнозинството от сравнително бедни хора (повече или по малко, разликата е несъществена), които разчитат на доходи от трудова дейност.
------
Практично искане би било преминаване на 6 часов работен ден.
Технологиите се развиват и позволяват по-висока производителност.
Нищо не може да повиши качествоти на живот повече, от повече време. За почивка, сън, семейство.
Това ще намали стреса и здравословните проблеми и ще увеличи радостта от живота.
------
Насочването на фокуса към псевдолеви и псевдолиберални ценности, изхождащи от маргинални малцинства, цели да попречи на мнозинството да се обедини около истинските леви идеи.
А те са, с извинение - светлото бъдеще.
Обшеството няма цел. Индивида има цел - да успее. Това е проблема.
Статистически много малко индивиди ще успеят и това е очевидно.
Целта на обществото тр. да е хората да живеят щастливо и добре.
------
Технологиите могат и трябва да го осигурят. Иначе за какво служат?
За увеличаване на нечии печалби ???
------
Целта е обществото да живее добре. И то мнозинството да живее добре, в смисъл на възможно по-голям процент от гражданите.
Фокуса върху индивидуалните свободи, до степен да наложиш психични разстройства като норма за възпитаване на деца, е силно деструктивен и антиляв (подменящ лявото) ход.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 13.02.201822:03

Стадото лумпени си има пастири, които много добре ззнаят накъде го водят. И кучета, които с лая си заглушават всичко различно от свирката на овчаря.
Само че, духът е вече изтърван и никой не може да го върне в бутилката. Закриват един сайт, появява се друг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

5 follow_the_cash_flow | 13.02.201819:28

Всичко по-долу е вярно, само дето т.нар. левичари въобще не са никакви левичари, нито пък либерали.
Ами са най-обикновено стадо лумпени, което служи на определен елит.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

4 Уточнител | 13.02.201815:37

РЕЧ НА ОМРАЗАТА

Това е много опасна теза, издигната от левичарите-неомарксисти, известни като Политкоректори
(Политическата коректност – ПК, възниква в периода на 50-те – 80-те г.г. на миналия век в университетите на Източното крайбрежие в САЩ. Главен идеен вдъхновител е Херберт Маркузе, „философът-революционер“, най-успешния ревизионист на Марксизма, формулирал тезата, че работническата класа вече е загубила революционния си плам и ще бъде заменена от „угнетените малцинства“: социални, религиозни, национални, културни и т.н. Те ще бъдат тези, които ще унищожат „буржоазния морал и общество“ – мечтата на всички левичари. Особено се засилва тази идеология по време на антивоенното движение и особено след краха на Комунизма, когато се присъединяват всякакви левичари, анархисти, Зелени и тем подобни леви елементи. В момента представлява конгломерат от движения: Феминистки, ЛГБТ, Мултикултуралисти, Зелени, Вегани и т.н. Идеологията вече приема форма на религия, в която трябва да се „вярва“, въпреки всякакви разумни доводи. Изостря се сблъсъка с науката – биология, генетика, история, икономика и т.н.)
Тезата за „речта на омразата“ е насочена директно срещу базовата ценност и главен бастион на демокрацията - Свободата на словото. ПК вижда две пречки, за да овладее обществото: свободата на словото и „буржоазния морал“ (т.е. общочовешкия и християнския морал). За да събори морала, първо трябва да унищожи свободата на словото, главната защитна линия и символ на истинската демокрация. Затова и теоретиците на ПК (в по-голямата си част преподаватели по хуманитарни дисциплини в американски университети) разработиха тезата за „речта на омразата“, като главно оръжие срещу свободата на словото… Ако, например се изкажете срещу Феминизма, Мултикултурализма или ЛГБТ ще бъдете заклеймени в послушните медии, като „лоши“ и „неправилно говорещи чрез реч на омразата“. Вече има хора, влезли в затвора в Германия и Франция за изказване на мнение За в бъдеще мерките ще бъдат ожесточавани до „отстраняване“ и дори „елеминиране“. Да, така ще бъде! Просто така ни учи Историята. Не е нужно да четете „1984“, просто прочетете Историята на Комунизма. Започнала е по същия начин, с благи намерения – да се подобри живота на работниците, а впоследствие се проляха реки от кръв. Да, както е известно, пътят към Ада е покрит с добри намерения И сега ще бъде така, вече се готвят:
https://www.youtube.com/watch?v=wAIMjMdEPzU
https://www.youtube.com/watch?v=GFHHILViKek
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 13.02.201811:23

http:by24.org20180211dead_russian_troops_in_syria https:www.znak.com2018-02-11desyatkov_boycov_rossiyskih_chvk_vozmozhno_pogibli_v_boyu_s_amerikancami_v_sirii http:ru-mir.net20180211chto-sluchilos-v-sirii-vsya-informatsiya-o-massovoy-gibeli-rossiyskih-voennyih-rasshifrovka-peregovorov https:newizv.runewspolitics11-02-2018siriyskaya-katastrofa-chvk-vagnera-bylo-ili-ne-bylo https:www.unian.networld2391033-massovoe-unichtojenie-boytsov-vagnera-v-sirii-jurnalistyi-raskryivayut-podrobnosti-obstrela-rossiyskih-naemnikov.html https:mstrok.runewssmi-pod-aviaudarom-ssha-v-sirii-pogibli-sotni-rossiyskih-nayomnikov http:www.dagestanpost.runovosti49674-rossijskaya-chvk-vagnera-ponesla-samye-bolshie-poteri-za-vsyu-istoriyu-svoego-prisutstviya-v-sirii http:gorodskoyportal.runewsrussia42229925 http:lamro.org20180211amerikancy-ubili-v-sirii-bolshe-200-rossiyskih-naemnikov.html
=====
Не знам какво става, но вече съм сигурен че България е руска колония в която има информационно затъмнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 13.02.201811:12

Хахахаха, ройтерс и те се оляха. Казашката общност в Калининград. Трябва да са някакви немско-полски казаци тия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 13.02.201810:55

https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-russia/russians-killed-in-clash-with-u-s-led-forces-in-syria-say-associates-idUSKBN1FW2DC
====
Това е водещата новина от три дни, а вие ни занимавате с глупости.
Дали защото са избити 100 човека от руския башибозук!?
Някой обърка Крим със Сирия.
Там историята за "вежливите" зелени човечета не върви.
   

оценка

+0 -0