Дизеловите автомобили през зимата: правила за ползване | webcafe.bg
Webcafe

Дизеловите автомобили през зимата: правила за ползване

webcafeAd блок
12.02.2018, 11:51 (обновена 15.02.2018, 07:31)
шел

Снимка: © Shell

Дизеловото гориво, което се ползва през зимата, трябва да отговаря на зимните изисквания за качество. От 1 декември до 15 април предлаганото в търговските обекти дизелово гориво трябва да има подобрена стойност на параметър, наречен гранична температура на студена филтрация. Стойността му според държавния стандарт трябва да бъде -15°C.

Между зимното и лятното шофиране има сериозни разлики: през лятото се качвате в колата, отваряте прозорците или пускате климатика, слагате слънчевите очила, надувате музиката и потегляте.

През зимните месеци, излизате от вас, опаковани като ескимоси, ринете колата от сняг около час, търкате прозорците, влизате вътре, триете длани една в друга, за да се стоплите и...палите. Или...не палите.

Да, освен че зимното шофиране изисква повече и по-овладяни шофьорски умения, то изисква и значително по-щателна грижа за автомобила. Особено ако карате кола с дизелово гориво.

Няма да се фокусираме върху плюсовете и минусите на бензина и дизела, но по-честите проблеми с дизеловото гориво през студените месеци са факт. Трябва обаче да се отбележи, че това зависи от редица условия - състоянието на автомобила, на горивния филтър, конструкцията на горивната система, качеството на горивото.

Разбира се, не е задължително да останете да пренощувате в колата си някъде пред хижа Вихрен, защото дизелът е замръзнал. Но за да предотвратите подобни инциденти, трябва наистина, винаги, във всяка ситуация, да сипвате качествено гориво.

Дизеловото гориво, което се ползва през зимата, трябва да отговаря на зимните изисквания за качество. От 1 декември до 15 април предлаганото в търговските обекти дизелово гориво трябва да има подобрена стойност на параметър, наречен гранична температура на студена филтрация.

Стойността му според държавния стандарт трябва да бъде -15°C.

Shell, които потърсихме за коментар, полагат допълнителни усилия да осигурят горива, които значително надвишават законовите изисквания и съдържат уникални добавки за подобрена ефективност.

Доц. Маджарски, преподавател в катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" в ТУ и жури в конкурса „Сервиз на годината", казва, че качеството на дизеловото гориво се определеня от фракционния му състав, пламната температура, съдържанието на сяра, на вода, налягането на парите, вискозитета, температурата на помътняване, температурата на сгъстяване (филтруемост) др.

Може би не знете, но дизеловите двигатели работят със самовъзпламеняване на горивото от повишена компресия (налягане), при което се получава известно повишаване на температурата, но при ниски температури преди стартиране е необходимо и допълнително подгряване на въздуха.

Ако горивото е некачествено, ако в него има вода или други съставки, то се сгъстява прекалено много и колата не може да запали. И обратното, хубавият дизел пали колата бързо и ви спестява дискомфорта от неколкократните опити за стартиране на двигателя.

За да се гарантира, че дизеловото гориво ще отговаря на зимните изисквания, в него трябва да бъдат включени специални добавки. Тяхното използване подпомага потока на гориво през филтъра при стартиране в студено време. Това позволява на автомобила да функционира правилно, въпреки минусовите температури.

Но как да изберем качествено гориво?

Най-сигурният начин е да заложите на добре позната марка, за която сте сигурни, че гарантира качеството на горивото си.

Според данни от тестовете на независимата лаборатория SGS, които са достъпни за всеки, продаваните горива по обектите на Shell например отговарят и надминават законовите изисквания. Това означава, че получените резултати са далеч от граничните стойности съгласно Наредба за контрол на качеството на течните горива.

Представителят на SGS, Цветан Томицин, коментира за нас, че базирайки се на резултатите от контрола, както и на данните публикувани в отчетите на ДАМТН, може да се каже, че „качеството на официално продаваните горивата у нас отговаря на нормативните изисквания. Отклонения от нормите има, но те са по скоро изключения."

Практиката показва, че най-често срещаните несъответствия в България се дължат на неспазване на правилата при трансфера на горивата, от цистерните към бензиностанциите, което води до смесване на бензин с дизелово гориво и обратно, в резултат се получават лоши дестилационни характеристики на бензина и ниска пламна температура на дизеловото гориво.

От Shell обясниха, че през 2016 г. са първата компания в бранша, която обновява напълно автопарка за транспортиране на своите горива в страната. Превозите се извършват с последно поколение автоцистерни с интелигентни сензори, които измерват количеството продукт и предотвратяват смесване на остатъчни продукти, като така се контролира високото качество на различните видове горива.

Заедно с SGS компанията провежда програма „Знак за качество", като специално създадената оборудвана мобилна лаборатория посещава обектите без предварително предупреждение и анализира на място 7 параметъра на бензиновите и 7 параметъра на дизеловите горива, а резултатите се публикуват и обновяват периодично на уебсайта www.shell.bg.

Ето и още няколко съвета, за да карате спокойно през зимата:

1. Преди настъпването на зимата проверете чистотата на горивния филтър в автомобилните сервизи и при необходимост го сменете.

2. Зареждайте резервоара си догоре. Когато имате повече гориво в резервоара, остава по-малко място за водните пари от въздуха. При ниски температури водните пари се превръщат във вода. По-малко вода означава по-малко водни кристали в горивото, които понякога причиняват проблеми със стартирането сутрин.

3. Зареждайте дизел, който отговаря на зимните стандарти за качество, с пределна температура на студена филтрация на ниво - 15°C или по-ниско.

4. Ако е възможно, паркирайте в гараж, близо до сгради или места, където сутрин автомобилът може да бъде на слънце. Това ще запази температурата на горивото по-висока.

Oще: shell  гранична температура на студена филтрация  дамтн  дизел  дизелови автомобили през зимата  дизелово гориво  зимни изисквания за качество на горивото  пламна температура  стартиране на дизелов двигател през зимата 


Още от Ad блок