Webcafe

Защо православните страни тъпчат на място

Webcafe по Bloomberg
12.05.2018, 20:28 (обновена 15.05.2018, 17:33)
икона

Снимка: © Webcafe

Православието ли е пречката за икономическо развитие? Според Симеон Дянков и Елена Николова - да.

Източноправославното християнство е повлияло повече за оформянето на определени бивши комунистически държави, отколкото самият комунизъм. То също така според някои прави населението им относително нещастно и антикапиталистически настроено.

Тази теория се развиваше масирано през 90-те години в Русия, но сега се възражда в нов работен доклад на Световната банка.

Авторите му - бившият български финансов министър Симеон Дянков и Елена Николова от "Юнивърсити колидж" в Лондон, са анализирали данни от проучването "Световни ценности" и проучването "Живот в преход" на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да изследват корелацията между религиозната среда и нагласите.

И те стигат до извода, че православието прави някои държави по-плодотворна почва за развитие на комунизъм и като цяло оформя насоката им на развитие като различна от тази, възприета от държавите с източнохристиянски традиции. Те заявяват:

В западното християнство (където бележат възход католицизмът и протестантството) акцентът е върху рационализъм, логично изследване, индивидуализъм и оспорване на утвърдените авторитети.

Източното християнство (от което произлиза източното православие) се свързва с мистични изживявани феномени, то е по-предано и общностно, и в него има по-малък акцент върху законите, логиката, аргументацията и оспорването на авторитетите. Забележително е, в дългосрочен план тези различия в нагласите са оцелели след близо 50 години комунизъм.

Комунистическите управници не са били позитивно настроени към църквата, но според Дянков и Николова са се възползвали от характеристиките на православното възприятие за света, които са считали за полезни, от рода на акцента върху традициите, комуната, общността, “по-малко разчитане на законна размяна” и по-голям респект към авторитетите. Така че нагласата, оформена от потиснатата религия, се е запазила, като е намалила уважението към върховенството на закона, иконоборството, креативността и иновацията.

Вероятно и вие на този етап започвате да чувате ехото от това, което българите, руснаците, украинците и хората от бивша Югославия (но не и гърците - те тогава са били богати и вече са знаели достатъчно за капитализма) са чували от зараждащия се елит през 90-те години: че в съответствие с тезите на покойния германски философ и политолог Макс Вебер, капитализмът е тясно свързан със западните религиозни традиции, особено протестантската етика, и че това обяснява относителния успех на държави като Полша и Чехия в посткомунистическия им преход.

За това се пишеше и в академични изследвания по онова време - разработката от 1989 на социолога Андреас Бус се счита за класика в това отношение.

Но традицията, поне за руснаците, е много по-стара: тя се корени в писанията на клонящия към Запада философ от XIX век Пьотър Чаадаев, който е вярвал, че за разлика от европейските държави, Русия е възприела погрешен тип християнство.

"Въпреки че сме християни, не за нас узря плодът на християнството", пише той. "Има нещо в кръвта ни, което отхвърля истинския прогрес."

През 90-те години, когато Русия се опитваше да се присъедини към "цивилизования свят", Чаадаев изведнъж отново стана популярен.

После Русия и нейните православни съседи изглежда откриха мястото си в света и като цяло улегнаха в модел на растеж и сближаване, и настъпи пауза в свързаната с това публична дискусия. Сега отказът на Русия да се присъедини към Западния свят и икономическите проблеми в Гърция, Украйна и други православни държави изглежда провокират възраждане на тази стара насока на мислене.

Дянков и Николова виждат подкрепящи доказателства в социологически данни. Те твърдят, че православните християни са по-неудовлетворени от живота си и имат по-малък социален капитал от католиците или протестантите — почти толкова, колкото и нерелигиозните хора. Те също така е по-маловероятно да подкрепят нови идеи, да поемат рискове или да работят в големи частни компании. Те подкрепят повече отговорността на правителството и правителствената собственост. Накратко, те са по-малко пригодени за капитализма.

"Теологическите различия сред различните християнски деноминации може би са насочили страните по различни пътища на развитие много преди появата на комунизма", пишат Дянков и Николова.

Преди 20 години бихме били склонни да отхвърлим тази идея просто защото не звучи интуитивно правилно.

Тя дори звучеше доста унизително, докато повечето хора полагаха отчаяни усилия да се адаптират към новата икономическа реалност, често по доста предприемачески и изобретателни, макар и понякога незаконни начини, и когато уважението към всички авторитети изчезна. Беше трудно да се свърже зараждащият се безскрупулен капитализъм с православните традиции, дори когато бароните разбойници специално са плащали за новата позлата на куполите на православните църкви.

Сега обаче ни е трудно да не се съгласим с анализа, поне що се отнася до Русия. Подхождайки към проблема от съвсем различен ракурс, руският социолог Иван Забаев, който работи в най-големия руски православен университет и е получил правителствен грант за последните си изследвания, достига до сходни изводи:

"Специфичното естество на православието е, че то счита не призванието или професионалната изява като начин човек да постигне спасение на душата, а подчинението и смирението пред (духовно) по-опитен човек, или човек на по-висок пост в йерархията".

Древните корени и религиозни устои на културата може би наистина имат по-голямо отражение върху посоката, в която поема една държава, отколкото рационални, геополитически или икономически съображения.

Ако е така, държавите с православна история всъщност не се чувстват особено намясто в доминиран от Запада свят - източник на напрежение, което може само да бъде омекотено, но не и премахнато напълно.

Oще: икономика  икономическо развитие  индивидуализъм  православие  религия  русия 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.10.2015, 23:08

41 Smith | 20.05.201823:42

Да.Не може да се изправи и да почне да използва ръцете си ИЗВЕДНЪЖ.Тук говорим за милиони години еволюция.Не за ден,месец,година.Милиони години.Ако първите поколения на този примат са се изправяли само за минути,за погледнат дали не ги нападат хищниците(защото това е основната причина за изправянети им,заради гъстата растителност),то следващите са можели да стоят изправени за по-дълго.И пак напомням-говорим за милиони години.И стигаме до поколение което е могло да ходи на два крака. Следсвието от това е ,че този примат(той все още не е човек,не е дори хоминид)вижда,че ръцете му са свободни.Използването им води до развитие на мозъка.Ние можем да за няколко минути да го разкажем,но за тази мутация се изисква изключитено дълго време.Можем да си напрегнем мозъците и да вникнем (дори и бегло) в периодите на еволюцията.Мисля че е време започнем да подхождаме научно към въпроса за произхода на човека,защото религите са просто митологии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

40 deaf | 20.05.201820:48

Смит,

никое животно,(включително и човекът),не може да се "изправи",(?!),и да почне да ползва ръцете си!
Или ходиш прав,или - "лазиш" на няколко крака. Или пълзиш. Няма средни положения.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

39 sim4o | 20.05.201818:01

Aбсолютно е лесно да се потърси..
Например на сайтчето - търсят се мои мнения и се чете ,чете ,чете..

Но дали Свинягите-миячи на чинии и Драконите Малоумникови,колкото и да четат , ще разбетат нещо? Тъжен
Стига ми тази награда-да схванат основното:
Науката ВЪОБЩЕ не е дала доказателство за никаква теория..

П.П
Та така и с тези примати .. хипотези-всякакви ..и всякакви религиозни вярвания.

Прочете някой впечатлителен мияч някоя интригуваща публикация, не се запознае с контра аргументи и съмнения и го гледаш след време - изявен атеист-мичуринист.

Разпален ,вярва в някакви негови неща ,клейми опонентите си що не вярват като него.

Такива са вярващите либерали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.10.2015, 23:08

38 Smith | 20.05.201811:42

"...че и концепцията на миячите-атеисти антихристи за произхода на Човека, Света и Живота са ВЯРВАНЕ .."
Ами не са ВЯРВАНЕ.Вече сме 2018г.,така има много доказателства че човек е произлязъл от примат.Важно е да се отбележи ,че това НЕ Е маймуна.По това време маймуни не е имало.Именна затова много хора се объркват и не искат да го приемат теорията на еволюциятя.Казват ,че не възможно да сме призлезли от маймуните.
Та от този примат прозлизат и хората и маймуните,като ние сме следсвие на това че този примат се е изправил и е започнал да използва ръцете си.
Вече има достатъчно информацция по темата.Нужно в само да се потърси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

37 sim4o | 19.05.201812:38

И отново на тъпата Свиняга трябва да се повтаря и обяснява, а?

Свиняго, душко моя чинийномияческа, опитах се кротичко да ти обясня, че и концепцията на миячите-атеисти антихристи за произхода на Човека, Света и Живота са ВЯРВАНЕ ..

Недоказано по никакъв начин.. па и не само недоказано, ами и има определени научни съмнения за Концепцията ви.

А всички ваши левечаро-либерастки , политкоректно-толерастки схващания са си откъснати от реалността религиозни мантри ..

разбра ли бе, душко?
Или освен за миене на чинии - за друго да те не закачам и да се не опитвам нищо да ти обяснявам? Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

36 deowin | 16.05.201821:33

Nenimir, напълно съгласен, но мисля, че именно това е и замисълът на религиите по конструкция. Естествено, че няма как да измислиш заповед като "не убивай", ако нямаш идея как след това ще можеш да я извадиш от буквалния й смисъл и отвориш за "богоугодни" (тоест, лични) интерпретации. Историята на организираните религии е история на интерпретация на наложен религиозен канон за лични цели, често с пагубни за човечеството следствия, защото тези лични цели практически винаги са напълно ортогонални на благоденствието на човечеството като цяло.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

35 Nenimir | 16.05.201821:23

Светът щеще да е прекрасно място ако хората наистина следваха религиите, а не малоумните си заблуди за религиите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

34 deowin | 16.05.201821:21

Като казвах, че религиите са наблюдаемо необходими на хората, не очаквах буквално да ме последва прекрасно онагледяващ пример под формата на коментар от именно този вид човеци, на които религията абсолютно им е необходима по напълно разбираеми причини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

33 sim4o | 16.05.201819:40

deowin | 16.05.201817:29

>Светът щеше да е по-добро място ,ако религиите не съществуваха.

Не точно.
Светът щеше да е по-добро място, ако религиите не бяха нужни на хората, и заради това не съществуваха.
Условно на това, че наблюдаемо са нужни на хората, цитираното твърдение е по-скоро невярно.
------------------
Добрият Бог е дал на хората Разум и Свободна воля , така че да се следват налудни вярвания , като Мичуринизма-Дарвинизма е укоримо.
Ами имате мозък бе!

Размърдайте го!

Спорих тукана с Дракон малоумников и затвърдих мнението си, че по-налудна религия от Атеизма няма ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 16.05.201817:29

>Светът щеше да е по-добро място ,ако религиите не съществуваха.

Не точно.
Светът щеше да е по-добро място, ако религиите не бяха нужни на хората, и заради това не съществуваха.
Условно на това, че наблюдаемо са нужни на хората, цитираното твърдение е по-скоро невярно.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.