Webcafe

BG Мама Brother

Webcafe
12.02.2018, 15:50 (обновена 14.02.2018, 17:57)
камери в детските градини

Камерите в детските градини – решение или нов проблем?

Живеем в свят, побъркан на тема контрол. Оруел би се плеснал по челото от недоумение, ако види колко лесно се съгласяваме с разполагането на камери на всеки ъгъл, на работните си места, във въздуха (дронoве), че дори в домовете ни.

Вече не е нужно Големият брат да ни следи - ние сами се снимаме и после споделяме дори най-интимни мигове с познати и непознати. А това ни подсеща и за ужасяващите нива на воайорство, които се изразяват в гледането на риалити формати, показващи ежедневния живот, личните драми и интриги на истински хора.

На видеонаблюдението се гледа като на ултимативното средство за контрол. Последната идея в тази насока е у нас да се стигне до масово разполагане на камери в детските градини като превенция на случаите на насилие над деца.

Предполага се, че работещите в детските заведения няма да си позволят да посегнат, знаейки, че камера следи всяко тяхно действие. Тук обаче се приема, че зад всеки шамар на „лелката" стои съзнателно действие, а не невъздържана реакция, провокирана от преумора, неспособност за справяне с група от 30 невръстни деца, слаба професионална подготовка и/или професионално прегаряне.

Поставянето на камерите едва ли ще пребори проблемите с персонала на детските заведения, но със сигурност ще създаде още по-голямо напрежение за работещите там. Особено ако всички родители във всеки един момент имат достъп на живо до картина от случващото се в детската градина.

Оплаквания от типа на „защо обръщате повече вниманието на детето X, а не на моето?", „защо позволихте на детето ми да си играе с тази опасна играчка", „не искам да пускате детето ми при детето X" и пр. няма да са рядко срещано явление. Много "загрижени" родители ще се поддадат на изкушението да възпитават децата си от дистанция.

Доверието в системата определено липсва - да поставяш СРС-та в плюшени мечета, за да наблюдаваш поведението на възпитателките, показва именно това. Съвременните родители са склонни да нарушат закона (и най-вече Конституцията), заснемайки без разрешение възрастни и деца, когато подозират, че някой е засегнал детето им.

Но ако всеки родител има достъп до постоянното видеонаблюдение, дали това ще доведе до повече спокойствие, или до по-масова параноя?

Видеоконтролът ще заглуши симптомите на проблемите в предучилищното образование, но няма да излекува причините за „заболяването".

По-сериозните изисквания към настоящия и бъдещ персонал, психологическите проверки, облекчаването на работата в обществените детски заведения и промяната в подхода към децата са само част от мерките, които могат да създадат една по-различна среда. Среда, в която вече няма да чуваме поредната история за бесни родители и възпитателка, ошамарила децата им.

Всички тези решения обаче отнемат време, ресурс и усилия, които са много по-големи от най-лесния, бърз и удобен вариант - да сложим камери, а възпитателките „сами ще се контролират".

Камерите биха имали смисъл и не биха създали допълнителни проблеми само в случай, че достъп до тях получават само представители на образователните инспекторати по места (сегашните Регионални управления на образованието), както и органите на полицията. И то в случай, че е налице официално подаден сигнал от страна на родители, за да се установи имало ли насилие над дете или не.

Не трябва да пропускаме и възможното отражение на камерите върху психиката на самите деца, които в един или друг момент ще разберат, че са под постоянно наблюдение. Не само от страна на своите родители, но и на всеки, който по някакъв начин бе се сдобил с достъп до системата.

Така от малки ще бъдат възпитавани да се съобразяват със "стъкленото око" горе в ъгъла, което може да бъде използвано за осъждане и на техните действия и грешки.

Нещо, което би трябвало да притесни всеки съвестен родител, преди да даде съгласие за разполагане на видеонаблюдение в учебните заведения. А за да има камери, е нужно единодушие - каквото липсва дори сега.

Oще: биг брадър  възпитателки  големият брат  детска градина  камери  контрол  мерки  родители 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

20 паяка | 13.02.201820:54

Чак не мога да си го представя някой да се държи зле с човек, комуто е поверил най-милото си. Най -малкото от страх, че не е трудно предвидим ответът. А мотото - ''погледни ме с едното око, за да те погледна и с двете'', мисля, че е водещото. Всъщност ''мутренско'' държание вероятно биха си позволили тези, които могат финансово да подсигурят на децата си частна детска градина, а в по-скъпия вариант и гувернантка, така че техните деца едва ли са в образователната система на общо основание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

19 Mako | 13.02.201819:06

Плащаш близки до минималните заплати на някакви стрини, които зле ти гледат децата. И си въобразяваш, че като монтираш няколко камери - стрините с минималните заплати ще се превърнат във феи на педагогиката.
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2012, 14:31

18 futureless | 13.02.201819:04

Една от най-отличителните страни на глупака е навикът му да се бори със симптомите на даден проблем, а не да се опита да изкорени самия проблем. Боли те глава? Вземи си аналгиче да ти мине, много по-бързо и лесно е, отколкото да си излекуваш синузита. Утре - пак аналгинче, и вдругиден, и.т.н до финала два метра под земята.

И тъй, обществото констатира нещо много гадно - учителки бият малки деца и се отнасят с тях като с парцали. Какво прави обществото? Иска подобни учителките да бъдат следени, наказани и уволнени при подобно поведение. Решава ли това проблемът? Не, разбира се. Само го замазва, което всъщност е предостатъчно за нашия чудесен народ, специализиран в замазването.

Нека видим какви са причините за изперкването на една учителка:

- 20-30 деца в група (клас). Всички изтъкват този факт, но малко вникват в него. Просто умножете любимата си (и на моменти изкарваща ви от кожата) рожба по 20. Умножете отговорността към детето си по 20. Шест часа, всеки ден, 40 години. Найс, а?

- От тези 20-30 деца поне 1-2 са със СОП (специални образователни потребности) или иначе казано - с увреждания. Понякога това са хиперактивни деца, които бият останалите и не осъзнават постъпките си. Учителите трябва да ги вардят, докато се опитват да се оправят с останалите 19. Ама детето със СОП имало специални нужди? Не-е-е, важно е да се социализира (a.k.a държавата нема паре за специализирани възпитатели), независимо, че от това накрая страдат всички.

- Току-що започваща учителка получава заплата със 100 лева по-висока от чистачката с основно. Сигурен съм, че тъкмо най-мотивираните и можещи хора стават учители.

- Родители, които си позволяват да се държат като мутри и се отнасят с учителките като с лични гувернантки. Достатъчно много са. Подобни хора всъщност не се интересуват от децата си, не ги възпитават и гледат да се отърват от отрочетата си по всяко време - сигурен съм, че мокрият им сън е работещи в събота и неделя детски градини. Не е нормално на три години детето ти да ака в паперс, и да искаш учители да го учат да използва гърне. Но подобни случаи са все по-чести.

Но нека погледнем за миг извън нашата кошара. Как е в Германия? Учителят отговаря за не повече от 10 деца, а в началото родителите са принудени да стоят с отрочето си по няколко часа в градината, за да не се стресира то. Да сте чули в Германия учителки да бият деца? М?
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

17 pixie | 13.02.201819:03

Паяче,
финландците отделят огромен процент от бюджета си за образование. Образованието е издигнато на пиедестал. Учителите са добре подготвени, мотивирани и добре заплатени. И децата не са натоварвани с тежки раници и домашни, които да започват да пишат в занималнята и да се налага да довършват вечер с родителите си.
Системата ни е сбъркана, никой няма намерение и воля да я промени, въпреки че очевидно има ноу хау модел, и парите за образование са малко, защото то отдавна не е приоритет. Ей това са разликите и финландците скоро няма да ги стигнем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

16 паяка | 13.02.201818:23

Когато ни се представя финландското образование за фаворит, тъй като резултатът му са високи постиженията на децата, при това без претоварване и затормозяване, в съчетание със щастливото им битие, също шведите - с тяхното освободено от предразсъдъци и затормозяващи догми възпитание, не бива да забравяме, че там детето е издигнато на пиедестал. Не съм привърженик на слободията, глезотиите и занемаряването на дисциплината. Но и със зъби, и с нокти бих защитила което и да е малтретирано психически и физически дете от несамоконтролиращи се, позволяващи на личните им невъздържания и некомпетентност да вземат връх над разума и отговорността.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

15 Виктория Пенелопова 07 | 13.02.201817:43

Съгласна с Пикси - ако трябва да се започне отнякъде, то е от ничиите деца.
Останалото го написах в първия си пост - в огромния процент от случаите в детските градини става въпрос за прехвърляне на горещия картоф на вината. Вината на възрастните едно дете да не се чувства добре. И, ако някой твърди, че тази вина е само в персонала на детската градина, ще му кажа много здраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

14 explorer | 13.02.201815:58

....Като че ли някой не е минал от там и не знае за какво иде реч. Аман от изтрещели милениали. Колцина са готови да видят какво правят техните деца в една нереформирана и недофинансирана система? И то не за друго, а защото са склонни само изискват, без да си дават сметка какво дават те самите. Като са ви толкова скъпи дечицата защо не стоите при тях и не си ги гледате, пък и камера си пуснете, за да има материал за другата обществена дъвка - за домашното насилие над деца Идея
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

13 pixie | 13.02.201815:43

В домовете за изоставени деца има по-крещяща нужда от камери. Там децата и да са тормозени, което е много по-вероятно, няма кой да ги защити и успокои. Няма на кого да се оплачат или да бъдат преместени в друг дом.
А тормоз знаете, че се упражнява над тях не само от страна на персонала, но и от страна на останалите деца. Освен това с подобен контрол ще се следи получават ли наистина храната и дрехите, които им даряват хора и организации.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

12 stizi | 13.02.201815:39

Не мога да повярвам, че този дебат продължава!
Камери има в 100% от обществените сгради, навсякъде в молове, ресторанти, магазини, хотели, по кръстовища и къде ли още не. Само да уточня - това са работните места на милиони хора.
Това не променя ситуацията и не мисля, че някой от тези хора е "изтряскал" защото не му вярват и го наблюдават и му търсят сметка като прави глупости.
Няма доверие без да е заслужено.
Назначават ме на работа и ме следят да не правя глупости, когато се докажа ме следят по-малко.
Давам си детето на някакви хора които нито съм ги избирал, нито ги познавам, нито мога да се откажа от тях, защото ще приемат детето ми в друга градина когато той излезе от университета. И следователно трябва да се изгради доверие.

Камерите помагат. Не виждам пример в който да е обратното. В никакъв случай това не трябва да е единствената мярка или панацеята. Като започнем с това, че таксите които се плащат от родителите са ужасяващо ниски и реално за 60 лв на месец /в София/ не виждам как мога да очаквам каквото и да е. А от друга страна поради факта, че градините държат родителите за заложници /защото нямаш избор и нямаш никакъв механизъм да изискваш нещо повече или по-различно от тях/ системата е тотално сбъркана.

И последно - не мисля, че Нова Зеландия са по-глупави от нас, но градините там има система за видеонаблюдение, където всеки родител посредством юзър и парола има по 30 минути на месец да се наслаждава на детето си. Когато детето ми беше за първи път на ясла съм си мечтал да мога да го видя какво прави в тази нова среда, как комуникира с децата, как се забавлява и какво точно прави за да го правим и в къщи. Именно и това е целта в Нова Зеландия - да познавате малко по-добре детето си и неговото поведение когато сте далеч от него, защото няма какво да се лъжим те са много различни там сред себеподобни и в друга среда.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

11 паяка | 13.02.201815:24

1. Щом демографският срив е колосален, значи децата трябва да се пазят.
2. Щом има инциденти, значи е необходимо да се предприемат мерки да бъдат предотвратени.
3. Когато моралът куца, наред са законите. Щом човещината не достига, ще бъдат наблюдавани.
4. На който му пречи да е на светло, да се самонаема на работа и да постъпва спрямо собствените си критерии.
5. Каквото и да прави едно малко дете, то е като животинче - първосигнално е. Т.нар. педагогически персонал най-малкото би трябвало да е подготвен теоретично как да се справя. За хората с нетърпимост към чужди деца има и други занятия.
6. Съвсем редовна практика в детски градини и училища са откритите уроци. За тях подготовката и старанието са големи. Просто ще трябва да приемат, че показните им изяви ще бъдат ежедневни.
   

оценка

+1 -0