Webcafe

Двойно дъно

Webcafe
31.05.2018, 18:37 (обновена 03.06.2018, 17:41)
аркадий бабченко

Снимка: © Getty Images

"На Исус му трябваха три дни, на Бабченко му стигна и един"..

"На Исус му трябваха три дни, на Бабченко му стигна и един"...

"Бабченко възкръсна след смърт от множество огнестрелни рани, аз не мога да оживея в събота сутрин след четири бири"

"Ако руските либерали имат своя Джон Сноу, дали противниковата страна няма безсмъртен дракон?"


Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. Историята с инсценираното покушение срещу руския журналист-дисидент Аркадий Бабченко сигурно ще влезе в учебниците по журналистика като една от най-големите мистификации на десетилетието.

Убитият ритна капака на ковчега, убиецът прояви съвест, поръчителят е арестуван, погребението се отменя. Опечалените гасят свещите и вадят шампанското, следствието е приключено, само че вкусът в устата е на гнило.

Докато публиката дочиташе некролозите за Бабченко, световните медии вече възвестяваха "прераждането" му. Най-непоправимото се оказа подлежащо на корекция. Журналистиката "от бюро" се удави в последната капка благонадеждност.

Какъв по-тъп удар срещу свободата на словото от един официализиран фалшификат? Ако 24-часовата манипулация на общественото мнение по света е "допустима" цена за нуждите на едно разследване, каква ли ще е следващата оперативна комбинация?

А дали изобщо ще различим двойното дъно на новия цирков номер?

Ако медията не може да провери истинността на една човешка смърт - събитие-абсолют, което не се поддава на условности, възражения и пазарлъци - може ли изобщо да претендира за достоверност?

Дали ще се наложи репортерите да влизат в залата за аутопсии с камера и микрофон, за да документират следващото покушение?

Ако достъпът до местопрестъплението е невъзможен - случило ли се е престъпление?

Самият Бабченко - действащ журналист - твърди, че не е имал друг избор, освен да съучаства на тайните служби. Питащият е поставен в позицията на мюре от онези, които би трябвало да отговарят. Спасен е от поръчковите убийци, но е оставен да се справя сам с щетите върху репутацията си.

За съжаление, този случай ще влезе и в учебниците по разузнаване като една от най-странните стратегически грешки на украинските служби за сигурност.

Масовото разпространяване на първоначалната лъжа "Той е убит" ще нанесе поражения не само върху общественото доверие в институциите и медиите, но и върху усилията на автентичните руски дисиденти, които наистина са погребали не един и двама "братя по оръжие" през последните 20 години.

Ако светът обърне гръб на Украйна след тази подмяна, жалко за всички жертви от последните 5 години.

Поправянето на страничните ефекти от играта с доверието на хората може да отнеме цяла вечност. Досега Кремъл се нуждаеше от оправдания с опорни точки по примера на катастрофата с MH17:

... сега просто Мария Захарова ще препраща към PR-отдела на СБУ.

Oще: аркадий бабченко  исус  русия  руски дисиденти  убийство  украйна  фалшификат 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 06.06.201808:26

Тъпа статия!
Операцията е проведена перфектно.
Сега се разплита руската мрежа!
Някои обаче не са никак доволни от това.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

2 scuba | 03.06.201813:24

Има ли още някой,който да вярва на вестници,радио,телевизия,интернет и всякакви СМИ !
Хайде,стига!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

1 скучко | 01.06.201811:43

Украинските "тайни служби" са се вдъхновили от "Труден за убиване". Смее се
   

оценка

+0 -0