Webcafe

На дузпата

webcafeДияна Костова
11.06.2018, 21:26 (обновена 12.06.2018, 21:14)
Протест на майките с увреждания

Снимка: © Facebook

Ще си кажете - я, протестът успя. Борисов пак е плакал за закуска след n-тия репортаж по темата в n-тия сутрешен блок. Прозрял е слабостите на социалната си политика, принесъл е цял министър в жертва, а оттук животът ще стане по-хубав от песен. Странното е в това, че уволненият Петков беше един от малкото хора, които всъщност работеха за осъществяването на исканията на майките.

12 юни, 12:30 ч. - Всяко решение е предпоследно: няколко часа след като социалният министър Бисер Петков беше уволнен, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще го остави на длъжност. Коментарът за оставката на Петков можете да прочетете по-долу.

 

 

"Дори детето ми да остане на улицата, то не може да се изправи и да стигне до кофите за боклук, за да си намери храна"

Думи като куршуми. Изречени са от майката на 23-годишно момче с церебрална парализа, чието оцеляване "струва" 230 лева месечно според стандартите на държавната социална система.

Момчето вече не е дете, за да му се полага по-голяма помощ. С 90% инвалидност обаче трудно някога ще влезе в категорията "самостоятелен възрастен". На практика е напълно безпомощен без постоянната грижа на близките си, а тази грижа се оценява на по-малко от 1/2 от минималната работна заплата.

Това е само един от десетилетните проблеми, заради които майките на деца с увреждания разпънаха палатков лагер в парка до Народното събрание.

Десет дни по-късно падна главата на министъра на социалната политика Бисер Петков "поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания".

Ще си кажете - я, протестът успя. Борисов пак е плакал за закуска след n-тия репортаж по темата в n-тия сутрешен блок. Прозрял е слабостите на социалната си политика, принесъл е цял министър в жертва, а оттук животът ще стане по-хубав от песен.

Странното е в това, че уволненият Петков беше един от малкото хора, които всъщност работеха за осъществяването на исканията на майките: 1) нови правила за оценка на индивидуалните нужди на болните (без уравниловката, по която работи ТЕЛК) и 2) директни плащания за наемане на лични асистенти вместо формално осигуряване на всевъзможни консумативи по централизиран списък, които в много от случаите са напълно ненужни и безполезни.

В задачата се пита - тогава кому беше нужна оставката на Бисер Петков на първата година от мандата му? Дали причината е "неовладяното напрежение", или не съвсем?

Размествания в кабинета обикновено се правят по три причини: за да се освежи физиономията на правителството, да се отстранят некадърниците или да се изпреварят щетите от надвиснала рейтингова криза.

Да уволниш социалния си министър - който отговаря пряко за бюджет от 1,5 млрд. лв. и косвено за още 11 млрд. лв. от държавното обществено осигуряване - не е точно "козметична" промяна.

От друга страна - едва ли Бисер Петков може да бъде обвинен в клатене на кабинета "Борисов 3". Можем да се сетим за поне четирима министри, на които оставките им се подават от джобовете.

Цецка Цачева се ползва с минус 19,9% "обществено одобрение", още преди въоръжени рецидивисти да избягат от подопечния й Централен софийски затвор.

Валентин Радев (министърът с пиратската превръзка) вече дори не си прави труда да се извинява за гафовете на МВР след поредния "ювелирен" провал.

Здравният министър Кирил Ананиев за 7 месеца успя да се забърка в извънредна актуализация на бюджета заради спора за финансирането на новите лекарства, а малко след това фактически обезглави Здравната каса.

Да споменаваме ли случая с Теменужка Петкова, която през март беше в оставка, а през май - рестартира АЕЦ "Белене"? А факта, че Ивайло Московски още оглавява Министерството на транспорта?

Тогава става третата опция: рекламният ефект.

Бисер Петков е "прост" доцент по икономика, прекарал 15 години от професионалния си живот в системата на социалното осигуряване, без да допусне нито един запомнящ се скандал. Ами, там му е грешката. Прекалено умен е за тази работа.

Не е Мая Манолова, която натрупа по-висок рейтинг от Румен Радев с писане на законопроекти всякакви, без да има право на законодателна инициатива и без да се съобразява с финансов министър над главата си.

Не е и Корнелия Нинова, която щяла да дарява по 600 лв. на месец за болни хора, откакто майките с колички окупираха Народното събрание - нищо, че майките с колички протестират срещу системата, от която и Нинова беше част като бивш председател на Комисията по социалната политика.

Но скъса ли Бисер Петков от залъка си? Не скъса. Дузпа.

Най-големият му проблем май е в това, че не е Слави Трифонов. Не може да извади "бенда" на МТСП и да напълни О2 Arena в Лондон, за да дари приходите от билети за благотворителност. Бившият здравен министър Николай Петров поне свиреше на акордеон...

От друга страна - май е по-добре, че Бисер Петков не пропя. Последния път, в който го чухме висш държавен служител да реве на синбек "Назад, моме Калино", КТБ фалира.

Петков сигурно няма да остане без работа - съветнически постове в кабинета на Борисов има за всички от сърце. Но вместо да изпише вежди, оставката му ще избоде много очи. Достатъчно е да попитате какво мислят майките от палатковия лагер, които всъщност изгубиха една от малкото си преки връзки за комуникация с правителството.

Сега системата се връща с 12 месеца назад - докато следващият "на дузпата" се научи през коя врата се влиза в министерския кабинет.

Oще: бисер петков  деца с увреждания  концерт на слави трифонов  майки на деца с увреждания  министерство на труда и социалната политика  мтсп  слави трифонов  социална политика  теменужка петкова  цецка цачева 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.