Webcafe

Да харесваш Хитлер вече не е скандално

АПАлександър Петров
08.05.2018, 18:30 (обновена 09.05.2018, 15:10)
адолф хитлер през 1935

Снимка: © Getty Images

За коментарите от сорта на "Чичо Ади беше прав"

"Чичо Ади беше прав!" Един сравнително често срещан коментар под публикации на различни забавни страници във Facebook, в които по един или друг начин е засегнат лидерът на Третия Райх Адолф Хитлер.

Коментарите, макар и иронични, не дават особено поле за съмнение, че пишещите ги имат нещо друго наум, освен геноцида над евреите и много други малцинства (включително ромите), извършен през Втората световна война.

В същото време става ясно, че една трета от българите намират за приемливи практики, характерни за режими като комунизма, сталинизма и болшевизма. Цели 6% изцяло ги приемат.

Коментари с подобно послание стават все по-често срещано явление през последните няколко години.

9 май уж трябва да е от онези дни, които обединяват. Все пак се предполага, че празнуват всички - кой Деня на Европа, кой Деня на победата... важното е да се отбелязва падането на един от най-мрачните и ужасни режими в света - нацизма на Хитлерова Германия.

Все пак разделения, както всяка година има - кой какъв празник празнува, кой кого поддържа, кой срещу кого се обявява, кой е спасил Европа, и кой е бил истинският враг...

Макар идеята и на двата празника да е победата над нацизма, тя минава на заден план на фона на сблъсъка между Запада и Русия и кой от двата цивилизационни подхода има по-голяма сила в себе си. И Роджър Уотърс не помага много в този разговор.

Междувременно обаче в онази хладна и влажна среда на интернет, дълбоките форуми и тайните Facebook групи "Чичо Ади беше прав!" набира своята сила, без никой да й обръща внимание.

Да, крайно-десни елементи, които да хвалят делото на Хитлер винаги е имало. Интернет и социалните мрежи обаче дадоха на тази идеология полето за изява, което доскоро й липсваше. Заклеймявани като антиобществени, нацизмът и хитлеризмът сега откриват своята благодатна почва. А засилването на консервативните настроения в глобален план след 2013-а година даде необходимото наторяване.

Бежанската криза в Европа, заедно със зараждането на Ислямска държава отприщи един категоричен отговор на либерализма и политическата коректност, а политици като Доналд Тръмп, Родриго Дутерте, Найджъл Фарадж и редица други дадоха тласък на свободата на словото в една нова посока - вярата, че можеш да кажеш всичко, независимо колко омраза се съдържа в изказването ти, абсолютно свободно.

Свобода, която всеки тълкува както му е угодно.

У нас за това си имаме достатъчно кандидати за проповядването й. На едни демокрацията им е отнела много, за други ромите трябва да се отглеждат в резервати, трети нямат проблем да се снимат с нацистки поздрав.

Прибавете към всичко това и доза здрава пропаганда по модела "Герасимов" за гнилите демокрации, упадъка на съвременното общество и по всички онези разделителни теми в едно общество, и ситуацията става съвсем цветуща и жадуваща за "лидерите с желязна ръка".

В такава среда не е трудно едно своеобразно "реабилитиране" на Хитлер. Той е знаел как да се оправя с проблемите, той е знаел как да се оправя с малцинствата и с онези, на които много са им знаели устите. Освен това е направил това, това и това за държавата си/за България. Подхранва се една вяра, че ако той е бил останал, нямаше да има "други", светът щеше да живее богато и най-вече - достатъчно подредено. И всякакви други подобни оправдания.

Че неговият режим е избил толкова много хора - редовният отговор е, че Сталин е избил повече, а комунизмът е още по-голямо зло. Само дето двата минуса тук не правят плюс. И това далеч не е състезание, в което трябва да се избере победител.

Да, това не е все още мнение, което ще се чуе от политик или някое видно лице по телевизията. То все още обитава предимно дебрите на интернет, но там набира популярност и видимост. Там набира сила и последователи.

Ако не вярвате, отворете някой форум или публикация за Третия райх в някоя по-голяма и по-активна група във Facebook. Или различните публикации за 20 април - рождения ден на "фюрера".

Множество хора - млади и не дотам млади вече героизират "Чичо Ади" като символ на силата, здравата ръка и умението да се разправиш с "проблемите" по онзи кардинален начин, типичен за диктаторите.

Да харесваш Хитлер вече не е толкова скандално. Да демонстрираш тези си пристрастия - също. Това, че подобни демонстрации влизат в противоречие със законите на държавата, не значи кой знае какво. За подобни неща отдавна вече май никой не прави проблеми. Нещо повече - на такива неща отдавна никой не обръща особено внимание.

Oще: адолф хитлер  ксенофобия  нацизъм  омраза  расизъм  хитлер  чичо ади  чичо ади беше прав 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

27 VK | 19.05.201817:09

хитлеризмът се срина,и Британската империя,и Френската,а наскоро и комунизмът се помина.
________________
Много си далеч ои истината , но оправяй се сам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

26 deaf | 19.05.201814:55

Макароне,

1. Според теб и спартанците са поганци,(каквото и да значи това "поганци")? Щото и те също като хитлеристите са рискували без колебание живота си в името на своята раса/нация? Но не съм чул някой историк да обвинява спартанците в "отричане на живота" и престъпления срещу човечеството.

2. Официалната версия за смъртта на Сталин е естествена смърт от някаква си болест там. И ти вярваш на тази версия? Просто защото е "официална"! И твърдиш,че аз съм отричал съществуващото?!

3. Всичко на този свят се срива,(тоест,има край - бърз или бавен,според зависи...). И хитлеризмът се срина,и Британската империя,и Френската,а наскоро и комунизмът се помина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

25 VK | 19.05.201814:06

Да харесваш Хитлер вече не е скандално
--------------------
напротив, даже е по скандално от вчера! Още по скандално е, че се намират хора,които си мислят, че не било скандално.
Скандално е робството, което е основата на тази изродска политика. Всичко в "райха" е изградено с робски труд - концлагерите.
Ако на някой не му е ясно, да чете!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

24 Крив Макарон | 19.05.201813:42

Deaf:
"Хитлеристите са рискували без колебание собственият си живот и затова не им е пукало за живота на другите.
НЯМА нито улики,нито доказателства за самоубийството на фюрера. Ако не вярваш,то представи на някой криминален следовател "доказателствата" за това самоубийство и го попитай за мнението му!"

Ще се опитам фда съм кратък.
1. Първото ти изречение доказва, че хитлеристите са поганци, които отричат живота.
2. Улики и доказателства може и да няма, но официалната теза посочва самоубийство. Твърденията, че чичо Ади е останал жив са спекулации. Затова ти обяснявам: приема се официална версия!
3. За неофашистите може да е удобно да отичат срива на хитлеризма, но това е факт и неговата реставрация е извращение.
Поганството като цяло е свързано с отричането на съществуващото, но за хората с вяра в Бога е ясно, че такива поразенци ще бъдат наказани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

23 Mile Manolov | 18.05.201800:02

дори да го нямаше 'Ади без трите ленти.. щеше да бъде изобретен. В момента също текат подобни опити. Като се наиграят чичката ще им се вижда кат водещия 75-та мелодия на годината. маргарита ше пее за фон ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

22 Xaoc | 15.05.201813:56

Хайде стига с тази еврейска пропаганда! А за геноцида над други народи (жертви на външната политика на САЩ) никой не реве, макар да са от по-близкото минало. За геноцидът на Палестина и този над Кюрдистан някой реве ли? Приема се като нещо нормално, все едно това не са хора. А това се случва днес. А Сирия, Ирак, Афганистан...? Списъкът е доста дълъг.
Мъчно ми е, че германците все още се срамуват от един от най-великите си лидери в историята...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

21 deaf | 12.05.201811:09

Крив Макароне,

Сталин накрая се е видял принуден да приеме инсценировката защото ако нацистите в Германия и по света разберат,че Хитлер е жив,това ще им подейства като мощен стимул за продължаване на борбата.
Ти сериозно ли смяташ съветските другари за християни?! Чуди се А нацистка Германия е избила 15млн. цивилни от тези "християни". Сталин пръв е започнал да избива германски военопленници,в разрез с международните закони. Убиването на цивилни съветски жители от германското върховно командване е реакция на зверствата на Сталин.
Християнската църква и религия в Германия са били напълно свободни да съществуват. Хитлер е бил в близки и дори приятелски отношения с Папата и Ватикан.
Хитлеристите са рискували без колебание собственият си живот и затова не им е пукало за живота на другите.
НЯМА нито улики,нито доказателства за самоубийството на фюрера. Ако не вярваш,то представи на някой криминален следовател "доказателствата" за това самоубийство и го попитай за мнението му! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

20 Крив Макарон | 11.05.201822:10

deaf,

така, както го представяш, излиза, че чичо Ади е много умен, а пък Коба просто така, някакси небрежно е приел исценировката. Май, обаче, не си наясно.
Чичо Ади очевидно е отказал да се предаде в плен, и да бъде съдън за злодеянията си. Под негово командване германската армия причинява смъртта на милиони цивилни. При това в огромния процент християни.
За чичо Ади това последното не е било от обено значение, т.к. има свидетелства, че той е бафометист. Или накратко поганец. Такива са били и много хора от обкръжението му. За тях отричането на живота и човешкото достойнство е нещо нормално. Бруталните погански възгледи, които чичо Ади споделя и разпрорянява дават възможност на неговите последовате да отрекат всякаква отговорност и да тръгнат по "пътеката на плъховете".
Но разделението, което чичо Ади посява остава. И в днешно време като че ли дори се задълбочава, благодарение на разни "разбирачи". Обаче, нещата са простички; поради липса на достоверни аргументи "против" се приема, че чичо Ади се е самоубил! И неговите последователи са длъжни да последват примера на своя водач (фюрер).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

19 deaf | 11.05.201808:11

Към колегата с първият пост,

няма никакви доказателства,че Хитлер се е самоубил! Дори обратното - по всичко личи,че Хитлер е инсценирал собствената си смърт. Самият Сталин е бил сигурен,че това е постановка и цели две години след капитулацията на Германия е отказвал да повярва в "самоубийството" на фюрера. В случая предпочитам да вярвам на инстинкта на Коба да надушва кога го лъжат. Много щастлив
Някой сериозно ли вярва,че фюрерът би поискал трупът му да бъде изгорен до неузнаваемост?! (Вместо да бъде погребан на тайно място.) И после захвърлен на открито,където Червената армия бързо го е намерила?! А зъбният статут лесно може да бъде фалшифициран.
Да не говорим,че по-късно през годините няколко аржентинци се кълнат,че са виждали Хитлер в Аржентина. И т.н.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

18 Бобо | 10.05.201817:45

Тези които познават само ПРЕИНАЧЕНАТА ИСТОРИЯ на Европа могат да дискутират за Хитлер по този първосигнален начин. А колкото да сравняваш Хитлер с Путлер е все едно да сравняваш Айнщайн с Андрешко! Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0