Webcafe

Последно предупреждение за Белене

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
05.06.2018, 16:45 (обновена 07.06.2018, 15:01)
белене, аец белене, протест за белене

Недейте да правите "Белене"! Дори да си въобразявате, че сте го изтъргували за нещо много хитро, цената е смешно нищожна на фона на потенциалните неприятности!

След толкова години гневни спорове и съмнения, самият факт, че „Белене" все не успява да се случи, показва, че в проекта има нещо гнило. Ако беше читав, вече да е готов и да сме забравили.

Няма да коментирам икономическата страна на проекта, нито финансовата. Искам да кажа няколко думи за политическата му страна. И то за вътрешнополитическата, защото външнополитическата за мен е силно надценена.

При това под вътрешнополитическа страна на проблема не разбирам някакъв сложен анализ на взаимодействията между властовите центрове, игрите между институциите и търговията с влияние между партийните централи, а единствено подозренията

как би изглеждало всичко това в очите на неизкушените граждани и до какво би довело на следващите избори.

Продължавайки да наблюдава трагикомедията „Белене", която възторжено разиграват пред очите му, редовият гражданин, онзи, който не чете политически анализи и не се вслушва в партийни лозунги, ще стигне до два твърде неприятни за упражняващите властта професионалисти извода.

Първо. Всяко действие в посока на осъществяване на проекта „Белене" вече, след толкова много скандали, ще се разчете като съзаклятие с цел корупция и далавера.

Дали това ще бъдат хипотетични комисионни, договорени със социалистите още по времето на Дългия Инкасатор, дали ще бъдат герберски строителни фирми-подизпълнители, дали ще бъде напън за окопаване във властта чрез подмазване на Кремъл (подход, проверен през десетилетията от Тодор Живков) - това няма значение.

Важното е, че в очите на хората се случва именно нещо такова, а не благороден порив да потече от контакта евтин ток „в името на народа и за благото на народа".

Когато един ден властта каже на хората: „В бюджета няма пари за реформи в образованието, здравеопазването и културата", хората ще отговорят на властта: „Как ще има, като загробихте милиарди в „Белене"! И гепихте още толкова!".

Второ и по-неприятно. Ако при този пореден апаратен опит „Белене" все пак се случи, то ще се случи благодарение на безпринципна договорка между ГЕРБ и БСП.

Струва ми се, че десетки хиляди хора ще простят по-лесно откровената кражба, отколкото това. Нека да припомня (специално на ГЕРБ) нещо, което сякаш се позабравя. ГЕРБ дойде на власт с гласовете, с които преди това беше дошъл Иван Костов.

Нека ги наречем за удобство (макар и не съвсем прецизно) антикомунистическите гласове. Тези хора, които гласуваха първо за Костов, а после за Борисов, гласуваха с убеждението, че гласуват вдясно. Дали са били прави или не, дали самите те са десни, или не, най-сетне дали ГЕРБ е дясна партия, или не - това е тема на съвсем отделен разговор.

Така или иначе Борисов дойде на власт с десни, седесарски гласове и затова е прието да разглеждаме ГЕРБ като някаква десница, ако не идеологически и политически, то поне електорално.

Дали г-н Борисов си дава сметка какво ще се случи, ако заиграе в отбор с БСП по толкова важен въпрос, какъвто е АЕЦ „Белене"?

Дали си дава сметка какво ще му се случи, ако размие очертанията на позициите си по въпроси като комунизма, Русия, тоталитарното минало и европейското бъдеще? Може би се успокоява с мисълта, че една добре окопана във властта партия разполага с всички държавни ресурси, за да влияе на всякакъв вид избори.

Но НДСВ също беше добре окопана във властта и престана да бъде такава за броени часове. Някой беше пресметнал, че и най-ефективната манипулация може да промени изборния резултат с не повече от 15%. Ако ГЕРБ „настъпи котето по опашката" с проекта АЕЦ „Белене", 15% няма да са достатъчни да го спасят.

Същевременно не по-малко разочаровани ще се окажат и симпатизантите на БСП. Те отдавна, въпреки баснословната си лоялност към Партията и Идеите, наблюдават червената олигархия и колкото повече я наблюдават, толкова по-малко откриват в поведението й някаква грижа за себе си. Мнозина от тях вероятно ще се омерзят и ще потърсят за себе си някакъв друг вид политическо поведение.

И ето тук е опасността, към която искам да обостря вниманието на системните играчи и отляво, и отдясно.

Когато със своята безпринципност, безидейност и безскрупулност отблъснете и последните си симпатизанти, то те ще се разделят на две.

Едната част няма да пожелае никога повече да чуе за избори и за политическо представителство, а ще се превърне във вечно мърмореща опозиция на всичко. А това е крайно неконструктивно и даже вредно; дай, Боже, на държавите по-малко такива граждани!

Другата част няма да измени на гражданския си дълг и ще започне да се оглежда за кого да гласува. И тогава от сенките ще изпълзят всякакви герои, всякакви настоящи, бивши и още по-бивши телевизионни водещи, всякакви циркаджии и „народни спасители".

Ще издигнат глуповати, но вдъхновяващи лозунги и омерзените гласоподаватели ще се насилят да им повярват, както са го правили неведнъж. И ще ги вкарат в Парламента.

Отначало ще е смешно, после ще е тъжно, а накрая може да стане и страшно - зависи докога ще продължи електоралният делириум.

Затова, г-да десижън мейкъри, зарежете „Белене" и си гледайте живота. Не дърпайте дявола за опашката, не си причинявайте неприятности, от които после ще се чудите как да се отървете.

Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: аец  аец белене  белене  бойко борисов  бсп  герб  иван стамболов  кремъл  ндсв  русия  сула 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

36 Илия | 19.06.201821:36

Никой не казва, че в момента ако построите АЕЦ цената на тока е не по-малка от 100Евро/МегаВатч. А цената на еленергията на свободния пазар е ЕС е 30 евро! Горе-долу толкоз е и токът от новопостроени възобновяеми централи. Оти тогава да ручаме жабета?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

35 Specifier | 19.06.201803:07

НА БОРБА, БРАТЯ,

срещу русофилската симчовщина и дедовщина. Да живей независима форумна България! Долу мирния/здравословен руски/съветски Атом!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

34 Уточнител | 19.06.201803:02

БРАВО СУЛА, БРАВО РИМЛЯНИНО,

поведи легионите и накажи варварите - червено(гъ...)ризци.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

33 Уточнител | 19.06.201802:59

ИНТЕРЕСНО,

на тролчето ЧервенСимчо, дали му плащат рублите на печатен ред или на дума, та е толкоз усърден в дращенето на тъпизми...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

32 To | 18.06.201817:41

До ,уския Бягащ въ.к:

Това,че не се е случило досега НЕ ЗНАЧИ, че не би се случило в бъдеще.

и

Това, че не било сериозно, НЕ ЗНАЕМ колко е било сериозно.

Времената ссссссссссссссссссе променят и не знаем дали това, което сме загубили, не е за добро. В зараждането на ехооо-то, пардонннннннннннннннннн Екото, еко-съпротивлението :-) сме виждали атомната енергия като най-разрушаваща и поразяваща. Не съм знаела, че Дончо Папазов е бил против "Козлодуй". Сега би трябвало да е против пластмасата, която се явява враг Номер 1 за океаните и моретата /и не само там/. И той, и Жак /ако са живи, незнам/ би трябвало да се посветят /ако са последователни/ на тази НОВА съпротива.
Мисля, че атомната енергия като ИЗТОЧНИК не на мегавати или там кви бяха вати и на НЕЗАВИСИМОСТ, си отива.
На ред идва СЛЪНЦЕТО, като източник на непрекъсната енергия, евтина и незамърсяваща. А дали съм права? не, седнала съм :-))))))))))))))))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.06.2018, 13:46

31 Hissarion | 18.06.201814:25

Добре де. Валиден аргумент ли е, това че не трябвало мутрогербите и Корнела да са съгласни по някакъв въпрос? Колко трябва да си закъсал за доводи, за да извадиш подобна пледоария?! Пробвайте малко по-рационално. Аман от кьорфишеци за злияпутин и родната корупция. Ами дайте да забраним на правителството да прави каквото и да било, защото може да го окраде. А пари за образование и здравеопазване, доколкото сме чували и сега няма. Обаче за самолети ще се намерят. Въпрос на приоритети.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

30 Bichkiiata | 10.06.201816:13

В България депутатите просто трябваше да се борят за незакриването на реакторите си в Козлодуй, изплатени, доказано безопастни от МААЕ, работещи на 100% печалба с разработени енергийни трасета, договори за изкупуване и т.н. и т.н. ...ама енергийния бизнес е голяма игра и лекинко ни наритаха, а депутатие уплашени и насрани мълчаха. Россия си прибра безкомпромисно нейното с неустойките и сега нас ни се разрешава единствено да строим за лудо, но що пък уфсете да не бъдат стригани още и още с безумието Белене , което безумие е имало смисъл назад във времето, преди да започне играта “тука има, тука нема”, амортизацията на милиони тонове бетон, арматура и съоръжения.....па де да знам на уфсете им харесва да са без вълна, лято е горещо е.... а депутатските кифтета все пак трее да излизат безплатни на депутатите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

29 sim4o | 10.06.201812:10

И въобще "Не на АЕЦ" , без да се влиза в никаква полемика е еко-ляво поведение!

Тук е мястото да се припомни КОИ в Европа в момента са начело на екоталибанското антиядрено бръщолевене ..

Даниел Кон-Бендит - депутат в Европарламен­та от Зелените. Пледира за легитимация на кръвосмешението и педофилията, ни повече, ни по-малко. Като депутат и водач на групата на Зелените в Ев­ропарламента вкарва предложение, с което да узаконят гейбраковете .

Ска Келер е депутат в Европейския парламент от групата на Алианс '90/Зелените, Германия. Цялото й име е Франциска Мария Келер, съпругът й е финландският активист Маркус Дрейк.
Келер изучава ислямски изследвания, турски и еврейски изследвания към Свободния университет в Берлин.
От 2001 г. Ска Келер е член на Младите Зелени, а през 2002 г. се присъединява към германските Зелени.
Между 2005-2007 г. е говорител на Федерацията на младите европейски зелени. От 2009 година е депутат в Европейския парламент.

В момента Ска Келер е един от четиримата претенденти на Европейската зелена партия за позицията "водещ кандидат".

---------------

Та такова "зелено" бръщолевене би трябвало да е ЛЯВО ..

... не го знам Сула, що за характеристики на "българските десни" и на тяхното принципно неприемане на реакторите прави , но това са май много странни десни..
Комай са с червени знамена, могат да се разпознаят по сърпа и чука и по съчувствието, към унижените и оскърбените , малцинствата, гейовете , навлеците - мигранти мюсулмани и безапелационните искания за спиране на всички АЕЦ и дизели. Тук и сега!

"Сърп и чук" , ще попитате , "червен цвят"?

Ми да - десни! Много щастлив .. български десни! Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

28 sim4o | 10.06.201811:57

Сула с нищо не е по-различен от малоумните седерасти от 90-те ..

Които скачаха , клаха кравите , рязаха заводите и ракетите ни за скрап и попържаха срещу реакторите "Шкода" .. и постоянно твърдяха, облещени "ами реакторите са вярно чешки, ама са по руска технология , от Чернобилски тип"..
Вярно ли бе, идиоти непоръбени??? Шокиран
----------------
" .. От 1939 до 1942 година Ферми е професор в Колумбийския университет, а от 1942 до 1945 г. – в Чикагския университет. През 1946 г. става професор в Института за ядрени изследвания в Чикаго.
... Построява първия ядрен реактор и на 2 декември 1942 г. го пуска в действие за първи път, като получава първата управляема верижна реакция. .."
-----------------

Като реакторът в Чикаго е Водо-воден тип ! А технологията - излиза, че е италианска!

Иначе малоумната седераст-соросоидна паплач е лява!
Ми ей ги на форума бе! Много щастлив .. идеите им, без съмнение - ляво-либерални !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

27 dedo adji | 10.06.201811:20

Не е от образованието, Вълчо, а от профила му. И социалистите и противниците им са образовани, едните в АОНСУ, другите в университетите на Шорош. Където ги учат да мислят в политически а не в научно технически категории. И ги индоктринират да мислят не за България а за победата на комунизма или на новия световен ред. За която победа да са готови да пожертват родината си.
Няма колебания, има периодично смазване на опитите за поне някаква минимална енергийна независимост чрез саботажи отвътре по заповед отвън. Като се замислих, не можах да се сетя за нито един техничар с реална власт, подсети ме ти. Решават въпросите на енергетиката хора, които не могат да различат киловат от километър. Кой започна кампанията срещу Козлудуй? Дончо Лапазов и Жак Ив Кусто - топ ядрени специалисти. Кой предаде без бой 4-те реактора? Асистентът по полит икономия Костов и ком снахата Пръмова - супер патриоти. За тях дори не се наложи да се задейства тежката артилерия на американски сенатори. Мадам Йес каза "Уи, ще затрием Козлудуй".
Чужддестранните им ментори нямат нищо против АЕЦ в Румъния,Чехия или Турция, само не в България. Нищо против руският газ да минава през Турция и Гърция, може даже и Албания, само не през България. Нека ме обвинят в параноя по конспиративни теории, но всичко сочи, че срещу България действа негласен и неподписан заговор, да бъде държана не само не суверенна, тя не е такава от близо 100г, но и безпомощна и оставена на милостта на всеки. И не, защото била троянски кон на Русия. От преди да падне под руска власт са известни планове да бъде разкъсана и разделена между съседите. Тия планове не са хвърлени в коша а отлежават в някое чекмедже.
Сега нов вой за мораториум върху Белене. Чакайте, бе хора. Какво ще стане, като се вдигне мораториумът? Ще се юрнат младежко бригади и ленински съботници на острова ли? Или ще ви искат "доброволни" вноски, като за чинията на Бузлуджа? Нищо подоно. Ако някой сметне, че ще има кяр да строи, правителството няма да го спре. И няма значение, дали този някой ще бъде Путин, Макарон, Чинчипин или емирът на Катар.
И Сула, уж умен мъж, но от антуража на Пръмова, отправя предупреждения за грозни последствия за ГЕРБ, реформ. блок (той не се ли разцепи?). НДСВ и ПМДР. Я всички те в кереча. А ти, Иване, помисли откъде ще си захранваш компютъра след 10г.
   

оценка

+1 -2