Webcafe

Докато смъртта ги раздели

АПАлександър Петров
29.01.2018, 17:26 (обновена 01.02.2018, 10:26)
Как да се защитя при домашно насилие?

Снимка: © Getty images

5 смъртни случая от домашно насилие само за месец - да, имаме проблем

Тежкият дебат по Истанбулската конвенция я прати на резервната скамейка да чака други, по-благосклонни времена, когато темата няма да се върти около джендъри и трети полове, а около самата идея за превенция на насилието срещу жени.

Не бяха малко тези противници на конвенцията, които твърдяха, че България си има достатъчно добри закони, които защитават жените добре. Ако има нещо да се подобрява, да се подобри там.

В същото време само от началото на януари досега ставаме свидетели на четвърти случай, при който в семеен скандал мъж убива жена си. При последния инцидент в Троян жертвата (на 35 години) е била прободена 26 пъти, а съпругът й сам се е обадил в полицията, за да каже, че вероятно я е убил.

Преди дни в с. Бъркачево, област Враца, жена се самозапали след скандал с мъжа си, който редовно я малтретирал.

И това е само за месец. Общото между 5-те трагични истории е, че става въпрос за домашно насилие, излязло изън релси. Просто още малко цифри към черната статистика на фатални инциденти и домашно насилие у нас. Защото насилието просто се възприема като проблем само на думи.

На думи всички сме срещу агресията. Според социологията 7% (около 350 хил. души) смятат, че е напълно в рамките на нещата да раздаваш шамари на жената, ако не те слуша, а за 10 на сто е естествено, че съпругата е подчинена на мъжа. За останалата част на обществото се предполага, че осъжда насилието.

Както принципно се осъжда всяко далечно неприятно нещо, което не те засяга особено много, но знаеш, че е лошо. Като например, глада в Етиопия.

Въпреки всички данни, че 1/4 от жените у нас са ставали жертва на физическо или сексуално насилие, на темата продължава да се гледа като на нещо, което засяга другите.

Още повече - това е просто статистика. Това, че статистиката е съставена от лични истории с много болка, остава встрани.

По-голямата част от тези мрачни инциденти минава анонимнo в криминалните хрони и само понякога случаи като този в ж.к. "Лагера" се завъртат сред основните теми на деня. Домашното насилие не е някаква голяма новина, не е нещо ново.

Знаем си, че на много места идеята за развод (дори и бракът да е пълен провал) е напълно еретична и на нея се гледа като нещо срамно. Знаем и че не са един и двама тези, които вярват, че с насилие се решава почти всеки проблем. И че самата култура толерира агресията - бий, за да те уважават.

Проблемите нито са един и два, нито могат да се решат на мига.

И тук говорим за убийства или много тежко насилие. Обикновеният побой и психическото насилие тотално са извън темата. Там всичко е ясно - обществото е против и заклеймява, но по принцип. Дефакто е по-лесно да отместиш поглед и да се правиш, че не чуваш и не виждаш.

Междувременно дебатът, който трябваше да засегне тези нелеки въпроси, в момента е надвикване за джендъри, трети полове и псевдо-християнски ценности. Или дори за референдум, който да реши дали пустата конвенция трябва да се приеме.

Истината обаче е, че дори и да я приемем, нищо няма да се случи, ако продължаваме да игнорираме факта, че насилието у нас е проблем, който иска колкото говорене, толкова и реални решения - образователни, облекчаване на процедурата по издаване на ограничителна заповед, повече контрол върху тези, на които има издадени такива заповеди и т.н.

Иначе статистиката ще си расте, а обществото ще продължава на думи да осъжда насилието.

А тук можете да откриете и още един повод за размисъл по темата:

Oще: агресия  бой  домашно насилие  еднополови бракове  истанбулска конвенция  насилие  побои  побой  трети пол  убийство 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

37 Дракон с кисело зеле | 01.02.201800:15

Криско е по-млад от мен Усмивка

Азис (почти) успях да го пропусна. А за другото - нееднократно съм заявявал, че една от основните причини да коментирам тук е възможността да се драча с хората на спокойствие. Това не знам как си го пропуснал, при положение, че ми четеш "вулгарностите" от няколко години вече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

36 dedo adji | 01.02.201800:02

Драконче, маниерът ти е, меко казано, вулгарен, даже когато се изказваш с известно основание. Само дето не употребяваш путки майни като павето. Ама от съвременната младеж, израсла с азис и криско, толкоз. Не сте виновни вие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

35 Дракон с кисело зеле | 31.01.201822:17

Дедо, моля те, обърни внимание на маниера, по който коментирам горе-долу всичките материали за равенството между половете, които ми попадат тук. Винаги съм бил против използването на криви статистики и единични примери. Дори в коментарите под тази статия започнах с това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

34 follow_the_cash_flow | 31.01.201814:34

Представям си примерно, в Турция, която дават за пример:
- как и кой ще може да ги натисне по какъвто и да било начин, да променят каквото и да било, въпреки че са ратифицирали конвенцията.
- как и защо са я ратифицирали - най-вероятно за да извлекат външнополитически изгоди.
Но, никой, по никакъв начин не може да ги притисне за нищо. Това е Турция. Докато тук... Не се знае за какво ще се използва. Ще плащаме глоби като попове докато не стане на тяхнот.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

33 follow_the_cash_flow | 31.01.201814:32

Ако целта е да се защитят жените, може ли да го направят без да вкарват вратички за промени и на правната и на образователната система?
Защото, ако целта е второто, е най-малкото неразумно да се оставят вратички за тези промени без анализ на риска и на цената.
Кой и защо трябва да се занимава с тези неща и какви други странични и НЕОЧАКВАНИ последствия ще има, в много други сфери??
Като искаме да свършим една работа, нужно ли е да обърнем наопаки 10 други?
В общи линии, ако искаме да свършим конкретна задача, ще намерим начин да я свършим.
- Докога защитата на жените от насилие ще е заложник на джендър идеологията ?
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

32 dedo adji | 31.01.201813:16

Когато цицка и Победка цитират убийства и побоища като основание за приемане на истанбулската перверзия, това са валидни аргументи, въпреки наличието на закони за защита. Когато Каракачанов и гети показват обратната страна на медала, дракончето вади кофа с тор, изглежда единица мярка за интелект в царството на драконите.
Драконче, ми въведи малко консенсус между различните си глави, бе.
П.П. Победке, прощавай, мила, че те сложих на една дъска с цицка, ама ти сама се хващаш на нейното хоро. В никакъв случай не те смятам за нагла и фалшива, като нея, само леко заблудена от прекалена емпатия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

31 Citizen X | 31.01.201813:12

Удрии, удри-и, бай Ставри!
Да ги разкостиме тия пачаври... Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

30 GETI | 31.01.201811:58

rare case

ами, като махнем Уикипедия и отворим сериозната литература,става още по-лошо.

защото в нея няма български закон, в който да присъства понятието „джендър идентичност“, „полова идентичност“ или „идентичност, основана на пола“. съществуващата в нашето законодателство защита от дискриминация, основана на пол и сексуална ориентация НЕ Е идентична на защитата от дискриминация на базата на полова идентичност, която въвежда Конвенцията и Цецка.

дискриминация по пол означава различно третиране на индивиди в зависимост от това дали са жени или мъже.

дискриминация по сексуална ориентация означава различно третиране на индивиди в зависимост от това дали те са с хетеросексуална или хомосексуална ориентация.

ДИСКРИМИНАЦИЯ по ПОЛОВА ИДЕНТИЧНОСТ /която Конвенцията и Цачева иска да въведе/ означава различно третиране на индивиди в зависимост от това дали те са „цисджендър“ /индивиди, при които джендър идентичността съвпада с биологичния им пол/ или са „трансджендър“ /индивиди, чиято джендър идентичност не съвпада с биологичния им пол/. това е нещо съвършено ново за българското законодателство. важно е да се уточни, че джендър идентичността не се изчерпва само с двата познати пола. т.е. не просто мъж се смята за жена или жена се смята за мъж.

..и най- обичам да ми казват -"Навлязъл си в дълбоки води, а нямаш професионално компетентност затова"..край,точка.ти си дебил
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

29 rare case | 31.01.201810:02

GETI , ако си толкова информиран, не би трябвало да ползваш уикито, както правилно са ти казали. Навлязъл си в дълбоки води, а нямаш професионално компетентност затова, както и всички изказващи се "анти", впрочем.
Трябва най-после да се разбере, че става дума за малцинствена група от хора, описани отдавна в медицината, още пре 1955 г. , ако не ме лъже паметта. И става дума за разстройства. За непредубедените и за тези, които не четат уикипедия, а сериозно литература, може да направят справка в МКБ-10 /Международната Класификация на Болестите/ F66, Психологични и поведенчески разстройства, свързани със сексуалното развитие и насоченост.
И наистина, нивото, на което се води тази дискусия е обидно ниско.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

28 Крив Макарон | 31.01.201809:33

Ти, deowin, си едно изключително отвратително създание! Тълкуваш думите ми по лъжлив, и безчестен начин! Пожелавам ти всеки ден, и всеки час някой да постъпва така и с теб!
   

оценка

+0 -0