Североизточна Европа показва как се справя с (руската) дезинформация | webcafe.bg
Webcafe

Североизточна Европа показва как се справя с (руската) дезинформация

Webcafe, по TheAtlantic
11.06.2018, 17:15 (обновена 14.06.2018, 07:31)
Онлайн тролове

И прави крачка напред в правилната посока

През 2014-а светът се сблъсква с нов тип дезинформация от страна на Кремъл при анексирането на Украйна.

В страната и особено в превзетите територии се разпространяват какви ли не изопачени данни - като се започне от Втората световна война и се стигне до настоящата ситуация.

Пропагандаторите се представят за професори, активисти и журналисти, но основната им цел е да пораждат объркване и страх.

Службите за разузнаване имат задачата да осигуряват записи на подслушвани обаждания и хакнати мейли, а Русия решава в кой момент да подаде към медиите ключовите моменти.

В крайна сметка светът осъзнава какво се случва на информационното поле в Украйна и се обединява в осъдителен хор. Западът налага режим на санкции на Русия, който до ден-днешен остава почти непроменен.

Но с напредването на времето и теоретичното затопляне на отношенията между Изтока и Запада опитите за борба с изкривяването на информацията отслабват.

Резултатът е, че две години по-късно по време на президентската кампания в САЩ така наречените фалшиви новини вече биват използвани ефикасно като оръжие не само за промяна в резултата от вота, но и в демокрацията въобще.

И до ден-днешен Америка не може напълно да се справи с този феномен.

Междувременно правителствата на страните в Североизточна Европа започват да полагат собствени усилия да се борят с пропагандата и дезинформацията. Благодарение на тяхното местоположение и опит в миналото те успяват да изградят много по-стабилна съпротива срещу фалшивите новини.

Освен това тези държави имат и добра координация между отделните правителства, медии и информационни агенции. Теоретично техните мерки не са трудни за възпроизвеждане, но защо никой не следва примера им?

Всичко тръгва от една проста истина - властите там осъзнават колко е важно гражданите им да са информирани как да се пазят от манипулации и в резултат се справят доста добре с опитите за дезинформация.

Говорител на полското външно министерство например казва, че 50 години комунизъм са направили поляците почти имунизирани срещу пропаганда и то не само идваща от Русия. Затова в Полша се подчертава колко е важно да бъде проверен източникът на информация, за да може след това да се определи дали тя е вярна, или не.

В Латвия от друга страна тече постоянна кампания за повишаване на медийната грамотност и латвийското правителство я възприема като най-голямото си постижение.

Тя включва обучение на учители, библиотекари и други специалисти. Държавата осигурява материалите, с които те да работят и да се обучават и си партнира с латвийски и чуждестранни неправителствени организации по темата.

Акцентите върху техническите аспекти на проблема обаче все още са малко. Всички са по-загрижени за "психологическата устойчивост" към фалшиви новини и пренебрегват технологическия напредък, който се случва с или без образование в тази насока.

През това време се появяват невероятно реалистични манипулирани видеа, изкуствен интелект и алгоритми, които могат да напомнят до съвършенство човешка реч.

В Естония дори технологичните експерти странят от темата и съветват слушателите си да не се вглъбяват твърде много в технологиите. В страната, в която има онлайн правителство и онлайн гласуване, усилията са много повече върху предотвратяване на злоупотреби в изборния процес. Малко специалисти взимат предвид, че занапред може да бъде манипулиран не само вотът, но и цели предизборни кампании.

И все пак Естония и съседните й страни правят крачка в правилната посока.

Финландия също полага усилия като образова своите военни, официални държавни лица и специалисти по социални науки в материята на пропагандата и дезинформацията.

Правителството не гони бързи решения, а набляга на емпиричното доказване на това колко са уязвими хората към фалшиви новини. Така служителите знаят как да разпознаят проблема и да са внимателни при анализ на конкретни данни.

Опитът на тези държави може да послужи за пример и на други страни. Важно е да не се нанасят "удари под кръста" и да се действа чрез контра-пропаганда. Това би довело до дистопия, в която пропагандата се бори с още по-голяма пропаганда.

Източноевропейската тактика би могла да проработи навсякъде. Но доверието, което тези страни са изградили в институциите си, трудно ще прескочи чудодейно границите.

Може би най-важното постижение е информирането какви са залозите, ако хората се поддадат на манипулации. В дългосрочен план става въпрос за запазване на западноевропейските ценности и демокрацията.

Дезинформацията е силен начин да се демотивират хората, да им се внуши съмнение към авторитетите. Но вакуумът никога не остава празен, той обикновено се пълни с популизъм или радикализъм. Тепърва ще осъзнаваме колко реална е тази ситуация.

Oще: дезинформация  електронно правителство  естония  кремъл  латвия  манипулации  русия  украйна  фалшиви новини  финландия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

3 e-mil | 15.06.201810:20

А нима нямаше Интернет, когато Русия водеше чеченските войни? Нима нямаше интернет, когато САЩ лъжеха за ОМП на Садам?

Интернет е само допълнителна преносна среда. Статията говори за нов тип дезинформация, но методите и целите са същите, каквито бяха преди десетилетия. Писането на фалшиви новини и коментарите от подкупени активисти се прави по същия начин, и е без значение дали ще се разпространява на хартия, през радио, телевизия или уеб сайтове.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

2 Kenny McCоrmick | 13.06.201812:31

Има интернет? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 13.06.201811:17

"През 2014-а светът се сблъсква с нов тип дезинформация от страна на Кремъл при анексирането на Украйна... В страната и особено в превзетите територии се разпространяват какви ли не изопачени данни..."

Този "нов" тип дезинформация е на хиляди години. Описан е още при Пуническите войни, ползван е от кажи-речи всички големи държави оттогава насам, включително Руската империя, после СССР и Русия, и стига до нашумелия пример с иракските оръжия за масово поразяване, дето така и не ги намериха.
А нима при нас не беше същото по време на социализма? Не ни ли обливаха десетилетия наред с информация за злите капиталисти, които само чакат удобен момент за да ни нападнат?

Кое му е новото през 2014?
   

оценка

+1 -0