Да живееш при мама - така е прекрасно и почти без пари... | webcafe.bg
Webcafe

Да живееш при мама - така е прекрасно и почти без пари...

Евгения Минчева
16.05.2018, 18:40 (обновена 17.05.2018, 19:36)
mommy

Снимка: © Getty Images

Общуването с мамини синчета е силно изживяване

Казват, че в България първо майка ти ти пречи да си хванеш гадже, после - съпругата. Според изследване на "Евростат" за 2017-а изтърканият виц не е никак далеч от истината - българите напускат родителския дом средно на 29 години.

За сравнение, подобна стъпка в страни като Дания, Швеция и Холандия младите предприемат на 21-годишна възраст.

Тенденцията в България е жените да се изнасят от семейното огнище с пет години по-рано от мъжете, което превръща срещата и взаимоотношенията с мамино синче бавно, но сигурно в национален спорт, който изисква хитрост, ловкост и специфичен набор от умения.

Да се запознаеш с такъв младеж след работно време е трудно, защото не е никак невъзможно дори и след завършването на бакалавърската, че и на магистърската си степен да има (нещо като) вечерен час. Забраната не е официална и няма как да бъде наложена на мъж на толкова години, но ако обича - да не се бави толкова, че се притесняват хората.

А и много пари харчи по тия барове, после къде му отивала заплатата...

Да, маминото синче не стои без работа, голям е шансът да има кариера и то стабилна. Дори може да е в Бизнес парка - този символ на успех, престиж и карта за фитнес. Професията обаче не му позволява все още да стане напълно самостоятелен. Парното е ужасно скъпо, токът - и той, сложете и вода, интернет и телевизия и сметката не излиза.

Животът в столицата поскъпва непрекъснато, а и сам живее ли се? Със съквартиранти не иска, само да цапат около него.

Така му е прекрасно - има си собствена стая и етажерка в банята. Вечер пие бира с баща си и води спорове на разнообразни теми с майка си.

Не е никак изключено от време на време да се появи и жена, която на 99% не подозира в какво се забърква. Може би на влизане в полу-ергенската обител ще има някакви издайнически признаци като реплики в стил "Тихо, че мама спи леко" или "Само да те предупредя, че татко много силно хърка".

Всичко това придружено със стъпване на пръсти през чипровския килим в хола. За ходене из апартамента с обувки и дума не може да става, защото ще стане страшно.

Възможно е въпросната вечер да си прекарате прекрасно и да не ви направи впечатление, че през една стена от вас думите ви се чуват отчетливо. Имайте го предвид, за да не се изчервявате, ако се засечете с родителите някъде по коридорите, из които те бродят в малките часове, усетили чуждото присъствие.

Ако се заседите покрай маминото момченце ви очакват и любопитни премеждия, повечето от които - свързани с родителите му и напомнящи слаба американска комедия. Така например на мен една вечер загрижената майка на един младеж ми донесе дълга пола, с която да сменя късата си шотландска такава. Не можела да ме гледа така. Сигурно се притесни да не настина...

Със самото мамино синче общуването също носи силни преживявания и адреналин. Подгответе се за дълги и изнервящи тиради на тема "Финансовата криза" (която мина), "Имотния балон" или "Скъпи наеми, а и няма да мога да си го обзаведа, както аз искам".

Под последното се разбира, че няма да може да нахвърля десет пуфа из ъглите на хола и да готви през целия си живот на парти-грила.

И така явно се живее, докато маминото синче не стигне 30-тия си рожден ден. Тогава изведнъж финансовата криза минава изневиделица, имотният балон се пука и наемите стават далеч по-изгодни. Нямаме търпение да разберем кое от тези три чудеса се случва и чупи статуквото...

Oще: вода  евростат  квартира  криза  мамини синчета  мамино синче  сметки  ток  финансова криза 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

22 Уточнител | 26.05.201816:31

МАМИНИТЕ СИНЧЕТА СЕ ЗАСЕГНАХА.

Нормално, всеки би се обидил, ако се разпознае...Общо взето, мъка!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

21 Крив Макарон | 17.05.201822:18

След като авторката (вероятно със псевдоним) Евгения Минчева ни запознава с обстятелствата: "...подобна стъпка в страни като Дания, Швеция и Холандия младите предприемат на 21-годишна възраст" започва своята тирада от престорено възмущение. Оприличилата с известния светски хроникьор Евгени Минчев авторка ни засипва с едно твърде воднисто чувство за хумор, където едва ли не по задължение трябва да се забавляваме. Или от състрадание към нея?
Да, но не е смешно! Нито успява по някакъв смислен начин да опише проблема, нито да го изобрази забавно, чрез начина на разсъждение. Не успява дори да предизвика някакво осъдително отношение, а само се опитва да постигне нещо подобно.
На всичкото отгоре в показната си проява на липса на въображение не стига до същината на описания тип личности, а само отдалече отбелязва, че "професията обаче не му позволява все още да стане напълно самостоятелен".
Не, определено не се получава! Забавното стига до там, че псевдонима е заимстван от името на действителна личност. Нищо повече.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 17.05.201819:50

Живеенето при родителите ти след завършване на гимназия - практично, удобно, комфортно, пестеливо и прочие - за мен има един единствен най-важен аспект, и това е необходимият за това решение манталитет на готованеца, който не желае да бъде самодостатъчен, защото го е страх от възможното намаляване на качеството на живота и нивото на личен комфорт, когато евентуално не може да си позволи хубав апартамент, хубави мебели, не може да готви, не иска да чисти, да пере и прочие.

Да, знам, че всеки такъв готованец - каквито наоколо явно има - ще ме засипе с всевъзможни евтини извинения как не че не желае, а не може, и прочие. Прикриван или не, нефелно извиняван или не, манталитетът на човек, който не прави всичко възможно да стане напълно самостоятелен от родителите си възможно най-рано е, според мен, манталитет на изконно недостоен и непродуктивен член на човешкото общество. Паразит. Загубеняк.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

19 peta_wawa | 17.05.201816:37

Oфф, какво значи гадже Чуди се?
За съжаление какте сред мъжете така и сред жените има невероятни мундари и извънземно тъпи същества, за които сам симпатичен мъж на квартира е едва ли не покана да се нанесат и да запчнат да го командерят по-зле от майка му. Имах симпатични колеги навремето, които се нанесоха обратно у къпи при мама за да се спасят от женищата, които ги обсаждаха. Мда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

18 gothic | 17.05.201812:28

Кени, питай Лентата. там е оригиналната статия, ако си обърнАл внимание. А с двете девойки синът ми учи от първи до седми клас. Така че, пробвай си упражнетнията другаде. Не те знам имаш ли деца, пък и не ми дреме особено, но ти пожелавам от сърце да видиш малолетната ти дъщеря на такива снимки. Тогава ще разбереш много неща, синко. Но ще е късно....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2017, 14:22

17 bfm | 17.05.201811:43

Ами върпос на стандарт, както и на ценности.
Отношението доход/наем/средства за издръжка е основополагащото в случая. Примерът с бизнес парка е ефектен, но неверен. Съмнявам се проучването да е правено само там.
А в крайна сметка, щом 30-годишни мъже могат да съжителстват с родителите си, явно ценностните системи на поколенията се припокриват, което пък от своя страна прави съждението "младите за нищо не стават" невярно. Тая плоча се върти вероятно от както свят светува и най-забавното е че тези, които за нищо не са ставали, упрекват следващите в същото. Това е естествен защитен механизъм, хората остаряват и се опитват да запазят света за себе си ;)
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

16 Kenny McCоrmick | 17.05.201810:56

Така...

Първо - Flagman? Да ти имам източниците... А Блиц и Пик прегледа ли ги, или само на това попадна? С тези размазани лица момичетата може да са на 13, може и да са на 23. Както и да е.

Второ - Публикуваме текст на... Нямам думи. Извънземни изнасилват хора по Витоша.

Трето - На 23 години съм... Демек, рано взех да мисля, че младите са яко зле. Ако не сте се светнали под шапката, младите ВИНАГИ са яко зле. Няма поколение, което не е яко зле. Нямам деца, но ми е болна тема - искАх да гласувам, ама немАх желание...

Всички сме правили глупости като млади. В моя клас дори и най-големите зубъри, които си мислеха, че "вагина" е италианска авиолиния, са правили поне по една колосална простотия. И изведнъж ставаш на 25+ и пуфффффф - край, това не съм го правил, младите са яко зле.

Между другото, в статията пише, че децата са агресивни и се избиват, а на снимката има някакви момичета, които се целуват. Кое е по-вярно? Или да питам Флагман, Бляк и Плис?

Като ти гледам източниците на информация, разбирам... Наистина разбирам. Само че не младите са зле в тоя случай, иф ю ноу уот ай мийн...
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

15 gothic | 17.05.201810:13

"...И как точно реши, че "момите" не стават?..."

Ами ей така, Кени. Доверие и диалози между баща и син. Не ти ли е познато? Жалко.... Впрочем, хвърли един поглед тук:

https://www.flagman.bg/article/123267

Двете грации му бяха съученички. Ще си щастлив ли синът ти да се обвърже с нещо подобно? Едва ли....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

14 Xaoc | 17.05.201810:05

Хайде да не споменавам и жените, че познавам такива със същите признаци като гореописания. Курвее им се до късни години. А за поколение ще се сетят, когато е вече късно.
Българските жени ме отказаха от идеята за семеен живот (или множеството, с които съм се запознал). Каквото и да направя, все не е достатъчно. Купуваш кола, жилище, обзавеждаш го, ремонтираш по него, переш, готвиш, чистиш и разхождаш кучето... но и това не стига. Освен парите за кредит и сметки, трябва да имаш и пари за ресторанти, барове, телефони, шопинг, козметични процедури и скъпи екскурзии (щото за 3 дни на Балканите не се брои). А да изкарвам такива пари у нас, е меко казано трудно.
Е затова не искам никоя. Да си търсят донори, спонсори и т.н. И така си ми е добре. И не, не съм с майка ми. Сам съм и ми е перфектно.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

13 explorer | 17.05.201810:00

Най-забавното е, че обикновено жени като авторката пълнят бг-мама и стават най-обсебващите майки. Не ми се мисли след 10-15 години каква "реколта" чака сегашните 8-13 годишни момиченца.
   

оценка

+1 -1