Буковски - онзи стар алкохолизиран мръсник | webcafe.bg
Webcafe

Буковски - онзи стар алкохолизиран мръсник

Webcafe
08.03.2018, 18:21 (обновена 10.03.2018, 14:10)
чарлз буковски

13 цитата от любимия декадент Чарлз Буковски

На 9 март 1994 г. приключва земният път на един от един от най-големите американски писатели, носители мръсния реализъм. Левкимията, всичкото това пиене и цигари най-сетне слагат край на живота на Чарлз Буковски - човекът, на когото всеки млад писател (а и не само) иска да прилича.

Името на американския писател се е превърнало в символ на това да си писател рок-звезда, за онзи декадентски начин на живот от пиене, писане и жени.

Буковски е скандален, той е комарджия, алкохолик, циничен до болка, женомразец, обичащ жените, отрича правилата и е готов да пие и да се сбие в някоя квартална кръчма.

Превъзнасят го и го мразят. Някои ще ви говорят с часове за стила му, за начина му на изразяване и за този дълбоко упадъчен тон, с който са напоени книгите му и който ще привлича десетилетия след това творчески настроени момчета и момичета от цял свят. За тях Буковски е култ, велик и ненадминат.

Други ще кажат, че е прехвален, момче, което така и отказва да порасне, наливайки се и изваждайки истории от това.

Истина е, че най-голям шанс да оцените творчеството на Буковски е да започнете да го четете в късната тийнейджърска възраст или в началото на залеза на собствените си сили - тогава просто човек най-пълно може да разбере и да усети болката в думите му.

Самите му книги са до голяма степен автобиографични, изпълнени с ирония и с мъдростта на един очукан от живота обикновен мъж. Там той успява да превърне идеята за смачканите, грозните и отхвърлените в нещо секси, поетично и дори героично.

Макар да е роден в Германия, той отрасва в Америка и именно там попива от циничния реализъм на средата - от безмозъчното бачкане до още по-безмозъчното наливане с алкохол.

Още от ранно детство той среща безпричинната агресия, докато баща му по три пъти на седмица му хвърля тежък пердах с бръснаския си колан. Към това се добавя бедността, вечната напрегнатост, подигравките заради нашареното от белези (заради лошо акне) лице - все тежки дамги, които остават в душата на бъдещия писател, калявайки го да пише след това за болката като начин на съществуване.

Истината обаче е, че Буковски е герой на своето време, който днес не може да бъде повторен, колкото и да се опитват младите писатели. В епохата на вечно обидените и на политическата коректност той би седял като грозен и излишен елемент, като псувня на чаено парти на стари дами.

В ера, която се старае да покаже красотата и да претвори света по свой образ и подобие, той пише за грозното. Просто защото го има. И колкото и да си строим въздушни кули, циничната реалност си остава. И в това отношение Буковски е отрезвяващ шамар. И именно това си заслужава в него.

За него Жан-Пол Сартр казва, че е "най-големият поет на Америка", а Хемингуей просто: "Проклетата гениалност...".

Но за Буковски най-добре говори самият Буковски:

- "Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света."

- "Винаги ще се намери нещо, което да разруши живота ни. Зависи само кое или какво ще ни открие първо. Човек винаги е готов да бъде отнесен."

- "Разликата между живота и изкуството е, че изкуството е по-поносимо."

- "В първата целувка, в първото чукане имаше драма. Хората бяха по-интересни в началото. После бавно, но сигурно започваха да се проявяват всички недостатъци и лудостта."

- "Красивите мисли и красивите жени никога не се задържат."

- "Любовта е път със смисъл; сексът е смисъл сам по себе си."

- "Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение."

- "Всичко е бягство: да играеш голф, да спиш, да ядеш, да ходиш, да спориш, да бягаш за здраве, да дишаш, да се чукаш..."

- "Смелостта е въпрос на стил в една безнадеждна ситуация, каквато е животът."

- "И все пак жените – свестните жени – ме плашеха, защото те в крайна сметка искат душата ти, а аз исках да си запазя онова, което ми бе останало от моята.”

- "Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо."

- "И все пак, от време на време човек имаше нужда от жена – дори само за да си докаже, че е способен да си намери."

- "Лудите и пияниците са последните светци на тази епоха."

Oще: американски писател  буковски  декадент  писалте  цинизъм  циничен реализъм  цинично  цитати на буковски  чарлз буковски 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 10.03.201806:00

“Anybody can be a non-drunk. It takes a special talent to be a drunk. It takes endurance.” ~ Charles Bukowski, Barfly
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2011, 16:59

1 Милко Желев | 09.03.201819:53

"Предпочитам да го правим на неин терен, така винаги мога да си тръгна когато поискам" - цитирам по памет.
   

оценка

+0 -0