А ако "Тянгун" все пак беше паднала върху България | webcafe.bg
Webcafe

А ако "Тянгун" все пак беше паднала върху България

АПАлександър Петров
02.04.2018, 17:58 (обновена 03.04.2018, 20:11)
Тянгун-1

Снимка: © Facebook, Space-Time

#PrayForBulgaria, нови еврофондове и вечни извинения

В последната седмица една тема се появяваше ту да всява лека паника, ту да успокоява, че няма нищо страшно - падането на китайската космическа станция "Тянгун-1" обратно на Земята. Първо беше съобщено, че има шанс тя да падне на българска територия, после се установи, че шансът за това е около 0,01%.

Военният министър обеща щаб, който да следи ситуацията, въпреки че по официални данни вероятността някакви парчетии от космическия кораб да паднат у нас било почти невъзможно. И така 5-6 дена.

Темата така и не се превърна в голямата работа (на практика вероятността "Тянгун-1" да падне именно на българска територия действително беше нищожна), а след успешното приземяване на китайската станция в Тихия океан вече всички драми останаха на заден план.

И все пак едно тихичко гласче нашепва леко на целия този успокоил се фон: "Е, що не тупна тая станция при нас?!"

Ей така, да се почувстваме малко значими, да влезем и ние в новините с нещо, което не е критика към управлението или нравите български...

Представете си само каква новина щеше да е това - от световен мащаб. Китайска космическа станция пада върху българска територия. #PrayForBulgaria. Западът става пали свещи в знак на съпричастност с пострадалия български народ, а в Кремъл Владимир Путин кротко отронва сълзица от тъга за братския народ, заснет от 52 различни камери.

Айфеловата кула, Статуята на Свободата, Биг Бен, Статуята на Христос Спасител в Рио и част от Великата китайска стена се оцветяват вечер в бяло, зелено и червено и оцелелите българи най-сетне усещат тази отказвана досега световна значимост.

Вярно, тази цялата глобална съпричастност ще трае десетина минути или най-много половин ден, но след себе си всички тези събития ще оставят значима следа.

Като за начало, няма вече на политиците ни да се налага да се обясняват пред Брюксел и пред Кремъл защо не са експулсирали руски дипломати или защо са привикали българския посланик в Москва и Захарова да продължи да пита знае ли нещо София за убийството на Сергей Скрипал, за което не казва на останалите. Европа ще е твърде заета да ни съжалява, за да се пита ние сега троянски кон на Русия ли сме, или сме лоялна страна членка, и ако е второто, защо така не ни личи.

Току-виж отпуснали някакви нови специални европрограми за възстановяване и да настане едно всеобщо доволство сред тези, които така или иначе вече са кандидатствали по 20-30 подобни проекта. Да се стимулира така доволно икономиката...

В Кремъл съвсем ще ни отпишат и най-много да решат, че падналата станция ще смъкне цените на имотите по морето, та в икономиката ще влязат свежи рубли и те ще са торта, от която ще расте цветето на братската любов.

Освен това правителството ще има и още причини да е доволно. Още 10-15 години след това ще има министър-председатели, министри на благоустройството, кметове и пътни агенции да оправдават дупките по пътищата с лошата китайска станция, дето падни и изпотроши всичките пътища. Ами да, те преди това си бяха здрави, а това сега са дупки Made in China.

Въобще, едно падане на "Тянгун-1" би дало десетилетия на редовно извинение за всички несгоди в държавата - икономиката не върви - китайската станция прецака нещата, спортът куца - ако не беше "Тянгун-1", нямаше да е така. Корупцията е абсолютно безконтролна - топката метал от Космоса е причината. Иванчо, защо нямаш домашно - пак заради станцията...

А където има дупки и разрушения, там има и обществени поръчки за ремонти и строежи.

А всички знаем колко българският строителен бизнес обича обществените поръчки. И ще падне един строеж, едно поправяне и ремонтиране, та пушек ще се вдига. Или поне най-малкото тонове прахоляк.

Да не говорим и за чисто преките постъпления от подобен инцидент. Вие знаете ли що метал, що жичка има в тая станция. Това нещо само на скрап да се предаде, ще плати джамбурето в държавата за поне няколко месеца напред. След това ще му се мисли за по-напред.

Освен всичко друго - една такава трагедия щеше да отмести погледите от това колко си е трагична и сега ситуацията.

 

P.S. Много по-лесно е да се присмееш на трагедията, когато те е подминала.

P.P.S. Не приемайте този текст сериозно, дори и авторът му не го прави.

Oще: #prayforbulgaria  българия  еврофондове  извинения  китайска космическа станция  космическа станция  космически отпадъци  космос  магистрали  падане  пари  рубли  руски посланици  сергей скрипал  тянгун-1 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 03.04.201812:23

Единствената файда от такова събитие би била ако някое парче от 1кг нагоре падне на главата на Сашко Петров. Това хем ще го направи значим, хем повече няма да ни досажда с подобни бози.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

2 BaronVino | 03.04.201810:26

Леле-мале,

Заболя ме главата докато стигна до средата на този текст.
Опит за полит-хумор, неуспешен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 03.04.201809:00

Освен да изведем в орбитата една нова космическа станция, която след неуспевшно въвеждане в експлоатация да падне на собствената ни територия? Така всички въжделения на автора ще се сбъднат.
   

оценка

+0 -0