Няма как да се правим, че Големият Лош Свят не съществува | webcafe.bg
Webcafe

Няма как да се правим, че Големият Лош Свят не съществува

Любомир Аламанов
11.04.2018, 16:37 (обновена 12.04.2018, 17:27)
Желяз Андреев

Снимка: © Стопкадър: bTV

По повод протестa срещу екстрадирането на момчето, търгувало с стоки с възможна двойна употреба, надявам се случаят да се разреши по най-добрия начин. Но и нека да се опитаме да си извадим няколко извода, за да не се повтаря ситуацията. Та, редовните 21 точки:

1. Незнанието на законите не оправдава техния нарушител. Това не е моя идея. Идва още от древен Рим. Нормалните държави процедират така.

2. Фактът, че една фирма е американска, не означава, че е перфектна. Същото важи за всички националности. Компаниите трябва да се преценяват по дейността й, по проектите, по моралния й кодекс. А не по географско разположение.

3. Има все пак изключения. Като военни зони, например. Просто не приемайте работа за фирми, свързани с държави, където може да им проблем. Или, ако приемете, знайте, че си носите отговорността. И се пазете.

4. Това, че шефът ви е спуснал задача, не означава, че трябва задължително да я изпълните. Иначе може да ви накара да продавате наркотици, бели робини, бъбреци и други.

5. Да не забравяме, че нацистите и комунистите са се оправдавали, че не са знаели какво става в концлагерите. Били мислели, че изпращат семейства в трудови лагери.

6. Да, горното е пресилено. Но някои законодателства, особено американското, е ужасно стриктно по посока на възможна кооперация с терористи. Имайте го предвид.

7. Американците имат Патриотичен акт, който работи срещу тероризма в самите САЩ. Както и много закони срещу тероризма, които преследват всякакво сътрудничество с множество организации. Добре е да се знаят кои са те. Утре някой да не се учуди защо го арестуват за търговия с Хизбула.

8. Светът вече е едно малко село. Т.е. не може да си заврем главите в пясъка и да не поглеждаме какво става отвъд дувара. Учете, четете, мислете, пак учете. Светът е това, което се случва, докато ние си мислим, че знаем всичко.

9. Идеята да браним някого, само защото е БЪЛГАРИН, не е добра. Не мога да браня например човек, който рита бабички по границата. Трябва да се бранят хора, които имат правилна кауза.

10. Месторождението е важно само за ПатрЕотите. То и затова им е толкова акъла. И затова са направили толкова много значими управленски решения.

11. Външно-търговската дейност е нещо сложно. И най-често е свързана с познаване на много международни и локални писани и неписани закони. Ако някой е решил, че от компютъра си в София, Добрич или който и да е друг град, просто купува-продава, то леко е в грешка.

12. Учете и четете по дейността си. Особено като става въпрос за други държави. Всеки народ си има своята особеност. Своята религия. Своите табута. Научете ги, преди да ги спамите с оферти за каквото и да е.

13. Например, ужасна идея е да се занимавате с финансови и банкови дейности в Близкия изток, ако не знаете, че съществува Ислямско банково дело (Islam banking). С неговите особености.

14. Концепцията „наше момче, заблудило се, объркало се, то вече няма да прави така" работи при селския кмет. Или общинския полицай. Светът работи по други закони.

15. Но, в противоречие на горното, винаги си търсете правата. Факт е, че администрацията мачка. Българската мачка. Какво остава за огромната американска администрация. И те мачкат. И те бъркат. Или се престарават. Както и англичаните, гърците, германците, руснаците, евреите, арабите и всички други. Няма географска обусловеност. Има администрация, която може да сгреши. Търсете си правата и протестирайте.

16. Още в самото начало, още в секундата, когато научите, че може и да има проблем, веднага започнете да действате.

Момчето сега е арестувано, но е знаело за проблема от повече от година. Какво се е направило за тази година? Колко писма са изпратени на посланика, сенатори, прокурори, журналисти, министри? И тук, а и там? БЪЛГАРСКАТА идея за „снишаване, ега се размине" беше добра до време. Сега светът е различен. Сега трябва да се действа.

17. Интернет дава измамна сигурност. Фактът, че имаме средства и възможност да извършим някаква дейност, не винаги е достатъчен. Трябва всеки ден да се стремим да си набавяме информация и нови познания, за да си вършим работата. Така е устроен светът.

18. От много месеци с колеги говорим, че България е в нова ситуация. Вече се внасят кризи от целия свят тук. Оправданието: „Не гледам новини и не знам" вече е равносилно на „Ми, то, аз нямах идея, че не мога да я намушкам с ножа". Част сме от глобалния свят. С всички плюсове и минуси. Не можем да се скрием и да се изолираме. Въпреки, че някои политици ни лъжат в тази посока. Просто трябва да се научим как да живеем в новия свят.

19. Има свестни чужденци, има скапани чужденци. Както и има свестни българи и скапани българи.

Хората се определят не по рожденото си място, а по душата, която носят. По Категоричния императив, запечатан в съзнанието им. Не вярвайте на някого заради паспорта му. Вярвайте му заради действията му.

20. Свикнете, че трябва да използвате услугите на добри консултанти като адвокати, счетоводители, комуникационни експерти и други. Идеята, че само ще печелите от международните възможности, но няма да инвестирате в предпазване от международните проблеми, е наивна.

21. Не спирайте да се борите. Каквото и да стане.

Всичко се променя, всичко е възможно. Не спирайте да опитвате. Само от вас си зависи. Не от политици, не от „държавата", не от другите. Да, намерете съюзници, приятели, съмишленици. Не сте сами. Но всичко зависи от вас.

Пак казвам, не знам детайли за конкретния случай. Затова не давам оценка. Само се надявам нещата да се развият максимално добре и да се разбере истината.

За финал искам да повторя, че вече реалността е друга. Бъдещето дойде. В различна ситуация сме и няма как да се затворим зад стени и да се правим, че Големият Лош Свят не съществува. Колко по-бързо приемем нуждата от учене и адаптация, толкова по-добре ще се напаснем към новата реалност. Не е лесно, знам. Но с малки стъпки се постига много.

Бъдете внимателни!

 

* Текстът е публикуван в профила на Любомир Аламанов във Facebook.

Oще: ав троникс  ембарго  желяз андреев  сирия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2018, 11:41

34 Maria1 | 14.04.201811:50

Ами сам сте го казали в статията: "Администрацията мачка." Как да се защити адекватно човека, ако го екстрадират в САЩ, където няма да може да си позволи дори адвокат и където няма да има никаква подкрепа. Нека го съдят в България. Ако американски гражданин наруши законите на България, ще го екстрадират ли от Америка в България?

Тук не става въпрос дали е извършил престъплението, а за това да получи адекватна защита. Все пак има вероятност и да не е виновен. Протестът е срещу екстрадирането му, а не срещу това да не си получи наказанието.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

33 МарКом | 14.04.201800:07

@deaf: Прегледах някои от коментарите ти и виждам че се опитваш да изровиш някакви "стари кости" и да ги развяваш тук за да настроиш хората и да се генерира трафик.
Това как ти разглеждаш факти които дори не са ти ясни не ги прави различни само защото ти така искаш. Фактите са че няма престъпление от българите според нашето законодателство в случая със смешната американска фирма. Най-много да има нарушения от страна на шефовите им които са предоставяли фалшиви документи на подчинените си.
Друг е въпроса какво са правили нашите служби. Ама то това да им е само пропуска... Да не говорим за едни самолети пренасящи "дипломатически пратки" в които се оказа ембаргово оръжие за Сирия. Сигурно и то е било с двойна употреба - като не стрелят с него го ползват да чуящт орехи.

Колкото до процеса срещу нашите сестри - не си компетентен да говориш за неща които дори не разбираш.
Доказа се че не са виновни и то от международни организации.
Едва ли имаш по-голяма компетенция от международен разследващ орган.
Едва ли имаш и всички данни.
Шут... даже не шут, а палячо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

32 dedo adji | 13.04.201822:07

глухчо,
като си тъп, неграмотен и чужд гъзоблизец, поне се скрий, бе, не се предлагай за мезе на цялото кафене. Ако си траеш, никой няма да разбере.
Договореностите от тошово време останаха в сила и след него. И въобще, не ти пожелавам да чакаш защита в чужбина от български дипломати.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

31 deaf | 13.04.201821:53

Дедо,

любимият ти Тошо може и да им е взимал паспортите и те да са работили като робите на египетските пирамиди,но в случая става дума за времената след "10-ти"! Погледни календара у вас!
Но дори и да приеме,че е така както казваш,дори и тогава нашите сестри са могли да се скрият в българското посолство. Аз като съм в чужбина не разчитам на нашето посолство,но при техният казус са щели да ги приемат в посолството докато казусът се разреши.

П.П.

А с това вие русофилите лижещи задника на Русия,да обвинявате другите в чуждопоклонство,ставате смешни и жалки! Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

30 dedo adji | 13.04.201821:27

Кое не е ясно?
Пределно ясно е, че глухчо е идиот, превъртял на тема вярност към великия бял баща от Вашингтон.
Медицинският персонал в Либия не можеше да напуска по желание. По договореност още от тошово време им прибираха паспортите. И подписваха договор на арабски, без да имат хабер какво пише в него. Познавам достатъчно, работили там. И на мен ми се е случавло. В Триполи отказах да подпиша фактура на арабски и циганите издивяха. За да не задържат парахода им я подписа капитанът, който можеше да разчита на защита от своето правителство, на каквато българските граждани в чужбина не могат да разчитат.
И не само в чужбина. В случая имаме БЪЛГАРСКИ гражданин, работил в БЪЛГАРИЯ, по БЪЛГАРСКО законодателство, когото глухчо и другите боклуци от шайката му искат да подведат под отговорност по АМЕРИКАНСКИ закони.
Кое не е ясно?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

29 Mako | 13.04.201820:26

deaf | 13.04.201820:22

Медицинските сестри са знаели,(по техните думи),че кръвта не е изследвана,но въпреки това са я преливали на децата,по заповед на началниците си. Кое не е ясно?
=============================

Не е ясно защо в свой пост твърдиш, че медицинските сестри са били длъжни да изследват кръвта, която преливат.
Та, защо го твърдиш? Или се отказваш от твърдението си? Заяви го ясно!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

28 deaf | 13.04.201820:22

Медицинските сестри са знаели,(по техните думи),че кръвта не е изследвана,но въпреки това са я преливали на децата,по заповед на началниците си. Кое не е ясно? Можели са просто да напуснат болницата и да се върнат в България. Никой не е можел да ги спре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

27 Mako | 13.04.201819:58

deaf | 13.04.201819:26

Мако,

стига и ти си спекулирал,(другото име на лъжата)!
Медицинските сестри са длъжни да проверят дали кръвта е изследвана за зарази
===============================

Чакай, чакай, досега твърдеше, че:

=====

българските сестри в Либия убиха над четиристотин деца преливайки им заразена със СПИН кръв,БЕЗ да я изследват преди това
=====

Какво твърдиш последно - че за длъжни да ИЗСЛЕДВАТ кръвта, или да ПРОВЕРЯТ дали са налице отметките върху кръвните банки, удостоверяващи сертифицирането на материала в тях?
Та?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

26 deaf | 13.04.201819:26

Мако,

стига и ти си спекулирал,(другото име на лъжата)!
Медицинските сестри са длъжни да проверят дали кръвта е изследвана за зарази. И нашите сестри са я проверявали,(това го каза една от тях),но началниците им са ги карали,(как?!),да я преливат на децата.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

25 Mako | 13.04.201819:07

1. Незнанието на законите не оправдава техния нарушител. Това не е моя идея. Идва още от древен Рим. Нормалните държави процедират така.

==============================

Първото изречение от т.1 е вярно. Вторите две са самодоволно назидателни. Третото вече е 100% идиотщина. Смислово и юридически.
Нека по първото изречение да помогна на нашия разпенен пишман-експерт, като му посоча нещо, което той очевидно не знае:

==========


Двойна наказуемост

Чл. 5. (1) Екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава и за него се предвижда наказание лишаване от свобода или мярка, изискваща задържане на лицето за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание.
(2) Екстрадиция се допуска и с цел изтърпяване на наказание лишаване от свобода или мярка, изискваща задържане на лицето, наложени в молещата държава за не по-малко от 4 месеца.
(3) Деянието съставлява престъпление и в двете държави, когато независимо от разликите между съставите им техните основни признаци съвпадат.


Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
Лица, спрямо които не се допуска екстрадиция

Чл. 6. (1) Не се допуска екстрадиция на:
1. български гражданин, освен ако това е предвидено във влязъл в сила международен договор, по който Република България е страна;
2. лице, на което е предоставено убежище в Република България;
3. чужд гражданин, който се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на Република България;
4. лице, което не е наказателноотговорно съгласно българското законодателство.
(2) Наличието на българско гражданство, предоставено убежище в Република България или имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на Република България се преценява към момента на получаване на искането за екстрадиция.
==========


Кратък помощен коментар: след като нашият сънародник не е наказателноотговорен по българското законодателство, то той няма да бъде екстрадиран в САЩ. Българският Закон за екстрадицията не го допуска.
Точка.
   

оценка

+1 -0