Webcafe

Кои са тичащите до лимузината на Ким Чен-ун бодигардове

Webcafe, по Би Би Си
11.06.2018, 13:48 (обновена 14.06.2018, 14:48)
охрана на ким чен ун, ким чен ун охрана, северна корея бодигардове

Снимка: © Getty Images

Телохранителите на лидера преминават много строг подбор

За втори път след посещението на Ким Чен-ун в Пханмунджом бодигардовете на севернокорейския лидер накара света да обърне поглед към тях. Гледката на тичащите покрай лимузината мъже е забележителна, но те са много повече от подвижен спектакъл.

Когато стане въпрос за сигурност, Северна Корея не оставя нищо на случайността. Каква всъщност е тази мистериозна група охранители?

Охраната на Ким е разделена на три нива, които обграждат него и периметъра, в който се движи. Бодигардовете, които съпровождат автомобила му, и онези, които се намират в непосредствена близост до лидера са част от така наречената Централна партийна служба номер 6, официално известна като Главна служба на адютантите.

Те са подбрани сред военнослужещите в Корейската народна армия и задачата им е да оформят плътен кордон около Ким Чен-ун.

Критериите за селекцията им са изключително високи. На външен вид те трябва да са с ръст, близък до този на севернокорейския държавник, и не бива да имат някакви отличителни белези, с които да се набиват на очи. Изискванията към тях са да притежават определен набор от умения, сред които точна стрелба с огнестрелно оръжие и владеене на бойни изкуства.

Не на последно място, семействата и близките на бодигардовете са обект на внимателно проучване и се проверяват до три поколения назад.

Много от адютантите по един или друг начин са близки до династията Ким и до други семейства от партийния елит на КНДР.

Ако си одобрен да станеш телохранител, отказът от позицията не е сред опциите ти. Оттук нататък предстоят засилени тренировки, по-усилени и от тези в народната армия. Обучаващите се бодигардове преминават през изпитания на физическата и психическата им издръжливост, проверки на поведението им в кризисни ситуации и строг тренировъчен режим.

Когато заобиколят лимузината на лидера в кръг, те имат 360-градусова гледка към периметъра и възможността да наблюдават както движението на околните хора, така и цялостната локация. Най-отпред вървят трима до пет телохранители. Сред тях задължилтено е директорът на Главната служба на адютантите.

От двете страни на колата вървят/ тичат четирима до шест бодигардове. Двама или трима от тях трябва да са на една линия с Ким Чен-ун. Зад превозното средство са последните четирима или петима охранители.

Символ на властта на тези хора в тоталитарния режим на Северна Корея е фактът, че те са сред много малкото севернокорейци, на които е позволено да носят огнестрелно оръжие около лидера си.

Въпреки това основната защита на Ким Чен-ун не са пистолетите, а техните умения да анализират ситуацията и да неутрализират в зародиш всяка потенциална заплаха, незаивисмо дали ще им се наложи да използват уменията или дори телата си. И ако това ви изглежда прекалено - охраната на покойния Ким Чен Ир е била тройно по-голяма и с още по-натрапчиво присъствие.

Сега бодигардовете са облечени в тъмни костюми с вратовръзки по западен модел, както видяхме в демилитаризираната зона и в Сингапур. Целият охранителен екип води комуникация през радиостанции, но всъщност основният им метод за общуване едни с други е доста по-старомоден.

Те използват серии от закодирани фрази и пароли, чрез които се разбират без много приказки. Според всяко събитие, на което присъстват, баджовете им са различни и също служат за допълнителна комуникация.

Персоналът на Главната служба на адютантите не е голям - той наброява 200 до 300 души. Половината от тях са действащи бодигардове, но останалата част са шофьори и отговорници по техническата поддръжка.

Вторият и третият обръч от охраната на лидера идват от Гвардейското командване (ГК).

Докато службата на адютантите изисква пряка защита на върховния лидер, ГК е отговорна за подсигуряването на всичко останало - периметъра, през който преминава кортежа, I помещенията, в които ще се намира Ким Чен-ун, независимо дали става въпрос за офиси, заседателни зали, частни резиденции или други.

В допълнение командването изпълнява и по-дребни задачи, които улесняват придвижването, работата и живота на лидера. Въпреки това тези служители преминават сходен процес на строг подбор и проверка, преди да постъпят на длъжност.

Някои дори идват от Главната служба на адютантите. Заради по-трудната и отговорна работа много адютанти се задържат едва около десетилетие на тази позиция, макар че има и прослойка с дългогодишен стаж в областта.

За посещението на Ким Чен-ун в Сингапур от Пхенян пристигат три самолета.

В първия е севернокорейският държавен глава и неговият най-близък антураж. В другите два са бодигардовете от трите кръга на охрана.

Те ще пазят лидера по време на визитата му, но и ще изпълняват разнообразни задачи - ще осигуряват и поддържат секретните телефонни линии, ще гарантират кибер-сигурността на устройствата, които той ще използва и др.

Освен това те са хората, които се грижат за доставката на храна, напитки и други продукти, които Ким ще пожелае по време на престоя си в Сингапур. Храната и питиетата преминават през тяхната проверка, преди да бъдат сервирани на държавника. С тях има и медицински персонал от двама или трима лекари.

Тази тристепенна система за сигурност е почти нечувана в други държави по света.

И докато тичащите бодигардове са поразителна гледка, те са само първият и най-видим слой от сложно структурираната защита около севернокорейския лидер. Зад тях стои цяла пирамида от охранители, които биха стигнали невероятно далеч в стремежа си да гарантират сигурността на династията Ким.

Oще: бодигардове  ким чен ир  ким чен ун  ким чен-ун  кндр  охранители  северна корея  телохранители 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.