Webcafe

Италианският град - образец за това как се ражда популизмът

Webcafe, по Worldcrunch
11.06.2018, 18:15 (обновена 14.06.2018, 10:36)
фоджия, италия

Снимка: © Wikipedia

Няколко дена във Фоджия са достатъчни за това

Популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" печелят повече от половината от вота в средния по големина град Фоджия. Формулата на победата е простичка - те обещават на жителите му повече работни места и по-малко мигранти.

В центъра на града, недалеч от разпадащите се руини на античния театър Аристон, бездомниците, които спят на кашони, не са рядка гледка. Главната улица е поредица от затворени магазини и табели за промоция, а във въздуха се носи миризма на прогнило месо.

Някога процъфтяващите квартали около центъра и ж.п. гарата на Фоджия, град с 153 хил. жители в региона на Пулия, са като забравени от Бога.

Единствените отворени обекти са магазин за дрехи втора употреба, дюнер и дискаунтър, който рекламира пилешко за 1,99 евро килограма. При тази гледка е ясно защо "Лигата" печели 9% от гласовете и то на място, където доскоро никой не беше чувал за партията. Отново във Фоджия движение "Пет звезди" получава 44% от доверието на жителите.

Именно в градове като този партиите против статуквото започнаха да набират сила и то далеч преди сформирането на коалиционното правителство.

Едно време кварталът около гарата е бил пулийската версия на римската Виа Венето - един от най-престижните адреси, на който можете да се намирате. Бил е най-оживеното място в града, там, където хората са се разхождали, събирали са се на раздумка, а къщите са стрували по 4000 евро на квадратен метър.

Тези славни дни са отдавна отминали, а пазарът с недвижими имоти в града се е сринал.

Сега всеки може да си купи 100 кв. м за не повече от 80 хил. евро. Жителите обвиняват за това наплива от мигранти и търсещи убежище в региона. Затова и те очакват много от правителство, което обещава, че италианците ще бъдат на първо място в приоритетите му.

Земята, която заобикаля Фоджия, е била известна като "житницата на Италия". В момента градът е в топ 3 на местата, на които най-трудно се намира работа, а безработицата достига 40%.

За да стане още по-лоша ситуацията, Фоджия е дом на Sacra Corona Unita - една от най-известните италиански мафиотски организации, но и една от най-кръвожадните. За първата четвърт на 2018-а полицията е регистрирала 2829 случаи на кражба, 88 големи обира и 36 случая на изнудване.

Насилствените вражди между различните кланове водят до поредица от убийства и дори бомбени атентати в града.

Местните политици очевидно не могат да се справят. Нито евро не е изхарчено по предназначение от отпуснатия заем за региона на Пулия, който беше договорен между Матео Ренци и управителя на областта - Микеле Емилиано. Парите бяха предназначени за пътища, болници и железопътни линии, но прогресът се бави.

Жителите имат чувството, че нищо не се променя в тази пренебрегната от политиците територия.

Вече споменатият квартал около гарата е доказателство за подобни думи. С наплива на мигранти и търсещи убежище, италианците във Фоджия лесно намериха изкупителна жертва за проблемите си. Те не харесват да има толкова много чужденци.

Възрастните понякога получават по около 500 евро пенсии - твърде малко за стандарта на страната.

Затова те смятат, че не са в състояние да помагат на чужденци - италианците трябва да са на първо място.

Този начин на мислене е подкрепян от новите управляващи, които обещават минимален базов доход и по-малко мигранти. Затова и жителите на Фоджия гласуват за "Пет звезди" и са съгласни с почти всичко, което министърът на вътрешните работи Матео Салвини казва.

Въпреки ентусиазма на гласоподавателите, местните крила на "Пет звезди" и "Лигата" имат сложни взаимоотношения. В общинския съвет на Фоджия "Лигата" е част от дясноцентристите, докато "Пет звезди" са в опозиция.

Местният лидер на "Пет звезди" - Роса Бароне, казва, че представителите на партията няма да променят местната си политика. Той не обвинява мигрантите и допълва, че е повече от доволен всяка сутрин да ходи на фитнес в мигрантския квартал.

Според Бароне Фоджия има по-важни проблеми като създаването на окръжно управление за борба с мафията и повторното отваряне на летището, което да поема 2 млн. туристи, идващи на полуостров Гаргано.

След края на работния си ден работниците мигранти биват извозвани от Фоджия в стари автобуси към неформалните си лагери около градчетата Сан Северо и Мецаноне. На тях се плаща по три евро на час, за да берат домати в "житницата на Италия", в която местните са безработни, но не искат да работят на полето.

По тази причина жителите на Фоджия казват, че Салвини е прави и мигрантите са твърде много.

Няколко дена, прекарани в града, са достатъчни, за да бъдат разбрани промените в политическия климат на страната.

И надеждата, че новият премиер - Джузепе Конте - ще се приспособи към тези нагласи. Все пак той е роден само на 40 км от Фоджия...

Oще: джузепе конте  италия  крайнодесни партии  лига  матео салвини  пет звезди  популизъм  фоджия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.