Webcafe

Кавказката ковачница за бойци на ИДИЛ

Webcafe, по Le Figaro
13.05.2018, 16:24 (обновена 14.05.2018, 18:25)
Грозни

Снимка: © Getty Images

Съвременният облик на Чечня носи дълбоките белези на двете войни от 90-те години, след които в кавказкия регион започна да се развива радикален ислямизъм

Нападението в Париж от 12 май, за което "Ислямска държава" веднага пое отговорност, е извършено от млад чеченец, натурализиран като гражданин на Франция преди около 8 години. Не за първи път Чечня влиза в черната хроника на световния тероризъм - още от 90-те години на миналия век страната се превръща в убежище за ислямисти и джихадисти.

Република Чечня е съставна част от Руската федерация, по-рано - от Съветския съюз; още от XVI век е под контрола на руската държава. През последните години страната се ползва от значителна автономия от Москва под режима на президента Рамзан Кадиров.

Ден след нападението на Хамзат Азимов в центъра на Париж, Кадиров обвини Франция за радикализирането на 21-годишния мъж.

"Цялата отговорност за това, че Хамзат Азимов е тръгнал по пътя на престъпността, носят властите на Франция. В Чечня той само е роден, а порастването, оформянето на личността му, на неговите възгледи и убеждения е станало във френското общество", посочи той.

Преобладаващата част от 1,4-милионното население на територията, която се намира на около 100 км от Каспийско море, са мюсюлмани. Сунитският ислям се развива тук още през VIII век, а особеностите на чеченското общество често се дават като пример за етническото и религиозното многообразие в Русия.

Съвременният облик на Чечня носи дълбоките белези на двете войни от 90-те години, след които в кавказкия регион започна да се развива радикален ислямизъм, вдъхновен от уахабистките и салафистките движения, които влизат в конфликт с умерената култура на по-старите поколения чеченци.

След разпадането на СССР през 1991 г. чеченските сепаратисти обявяват независимостта на т.нар. Република Ичкерия - част от територията на бившата Чечено-ингушка съветска република. Москва отказва да признае самостоятелността на новото държавно формирование на ключова локация в Кавказкия регион, през който минават търговските връзки към Близкия Изток. Регион, богат на нефт и природен газ.

Русия се намесва с военна сила, което слага началото на тежък конфликт, със сериозен брой жертви и разрушения, който постепенно разпалва вторични сблъсъци в целия Северен Кавказ. Руската армия се изправя пред огромни затруднения в борбата срещу чеченските бойци дори след като най-после успява да превземе столицата Грозни през 1996 г. В същата година е подписан мирен договор, който макар да не признава независимостта на Чеченската република, на практика й гарантира почти пълна автономия под управлението на сепаратистите.

През 1999 г.  Владимир Путин дава началото на Втората чеченска война, малко след като е посочен за министър-председател на Русия. Путин се заканва, че ще "преследва терористите навсякъде".

"В тоалетните ще ги ловим, и ще ги давим в дупките".

Конфликтът, който продължава шест месеца, приключва с още повече жертви от първата война, но Москва все пак го приема за свой успех.

Владимир Путин, който няколко месеца по-късно става президент на Руската федерация и получава подкрепата на обществото, оправдава употребата на сила с нуждата от борба срещу тероризма и радикалния ислям. Още от началото на първата чеченска война се надига силна ислямистка вълна в ядрото на сепаратистите, които се сблъскват с по-умерените движения в страната.

Ръководителят на отцепниците Шамил Басаев, който се самоопределя като "муджахидин" до смъртта си през 2006 г., е особено ярък представител на резкия ислямистки завой на борците за независимост на Чечня.

Джихадизмът се развива не само в Чечня, но и в целия регион на Кавказ. Русия e сред най-големите "износители" на чуждестранни бойци за батальоните на "Ислямска държава", изпреварвайки държави като Саудитска Арабия, Йордания и Тунис. В терористичната групировка влизат около 3400 руски граждани, повечето от които - чеченци.

Един от най-видните кадри на ИДИЛ, който заемаше позицията "министър на отбраната" в Халифата до 2016 г., беше Таркан Батирашвили, т.нар. Омар Ал Шишани (Омар Чеченеца) -  етнически чеченец с грузинско гражданство, разпознаваем по дългата си червена брада и черна кръгла шапка.

В тази среда на рязка експанзия на ислямизма в Кавказ, Владимир Путин се съгласява да даде по-широка автономия на Република Кавказ, като допуска развитието на силно консервативен ислям, но под условието на пълно подчинение на Кремъл.

Гарант за този трудно постижим баланс се оказва Ахмад Кадиров - бивш главен мюфтия и военен ръководител на сепаратистката република Ичкерия, който по-късно преминава на страната на руските федерални части, а през 2000 г. поема официалното правителство на Грозни. Една година след като е избран за президент на Чечня, Ахмад Кадиров е убит при атентат, организиран от ислямисти, които гледат на про-руския държавен глава като на предател.

Властта в Чечня поема неговият син Рамзан Кадиров, който постепенно установява силно авторитарен режим в страната на базата на консервативния прочит на исляма. Кадиров се утвърждава като противник на уахабитското влияние, което си пробива път през Саудитска Арабия, и като лоялен довереник на Владимир Путин.

Няколко дни след атентатите срещу Charlie Hebdo в Париж през януари 2015 г., в чеченската столица Грозни беше свикан контрапротест под надслов "Любов към пророка Мохамед", с който бяха осъдени не само терористите от ИДИЛ, но и "онзи, които с карикатурите си им дадоха повод да открият стрелба". Тогава Кадиров обяви, че Европа не си е направила необходимите изводи след терористичния акт, а отговорността за атаката срещу редакцията била на западните служби за сигурност.

В момента Рамзан Кадиров играе важна роля в конфликта в Сирия, където чеченските милиции подкрепят силите на режима на Башар Асад и руската армия. Хилядите въоръжени мъже от Чеченската република дават възможност на Русия да действа по-дискретно при определени ситуации, отколкото щеше да го направи, ако разчиташе само на редовната си армия.

Чеченският президент се опитва и да се наложи като медиатор между сунитските държави в региона. През фондацията си "Кадиров" той предостави 14 милиона долара за възстановяването на една от най-прочутите джамии на Омаядите в Алепо, която понесе тежки разрушения по време на бойните действия.

Активността на Рамзан Кадиров е част от политиката на Владимир Путин за налагане на "меката сила" на Русия в региона, но на цената на все по-широкото навлизане на ислямизма в Кавказ.

Oще: владимир путин  грозни  мюсюлмани  радикален ислям  рамзан кадиров  сунити  чеченска република  чечня 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

21 МарКом | 15.05.201800:52

Интересно ми е като не разбирате от тая работа с "тероризма" защо се дърлите?
"Естествено че не се е радикализирал във Франция!"
Сериозно?
И значи рашките които обвинявате във всички земни злини ще се издънят да пратят такъв левак? Пада им нивото а?
Хайде включете малко мозъка и помислете сега.
Основни данни:
- години на терориста
- години живот във Франция
- произход и бит
Цели на атаката:
- всяване на терор и деморализиране на обществото
- постигане на максимален брой жертви
- новини в медиите за атаката (медийно внимание)
- компрометиране на врага (отправяне на послание)
Подготовка на атаката:
- финансови средства
- подготовка на атакуващия
- планиране на целите
- екип за поддръжка
- осигуряване на оръжие
- осигуряване на превоз
- осигуряване на пътища за така и отстъпление

Хайде като помислите по тия данни ми кажете до какво сте стигнали...
Успех и на Павето (TheRock) че той не е "цивилна гарга" и трябва да ги разбира тия неща...
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 14.05.201822:34

За Дърева не знам как е и не ме интересува , ама за майка ти съм сигурен, соросоидче-антибългарче .. Много щастлив Много щастлив

И хубаво правиш, че не четеш - такъв тъп гъз като тебе, и да чете - не може нищо да разбере..
За Босна и Косово и за муджахедините да ти давам ли линкове?
Борци за свобода са, нали?


И там ли Путин подклажда ислямския фактор ?/

Тъпа паплач сте си либераст-левичарчетата , Павенце...

П.П
По този повод - тъпотата ти .. ти напомням какво да предадеш ..
Държа на хигиената! ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

19 TheRock | 14.05.201820:49

sim4o | 14.05.201818:55
Дърева, ще си намериш разпрания анал!
По-кратко го давай.
Няма кой да то чете увисналите коментари!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

18 Mako | 14.05.201820:03

TheRock | 14.05.201808:19

Ако някой си мисли, че в Чечения става нещо без знанието и одобрението на Путин е в жестока грешка.
==================================

Путин контролира Чечня на 100%?
Роки, къртиш Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 14.05.201818:55

TheRock | 14.05.201815:41

sim4o | 14.05.201814:41
Дърева, много си злобна, парцал!
Давай го по-кратко!
---------------------
Kaто те намеря, тъпо антибългарче .. и ще видиш "по кротко" .. Много щастлив

Видяхте ли бе, соросоиди, как сте се борили против "великобългарския шовинизъм".. Шокиран
Иначе - целта ви .. същата, ама си попроменихте средствата, а?
Навремето .. "пролетариатът няма отечество' и "пролетарии от всички страни-съединявайте се" ..
Сега - "горките бежанци" и ислямския фактор.

П.П
Павенце , ако наистина има изненада и се появя у вас, ще ми е много важно да предадеш на майка си, че държа на хигиената!

Манияк съм на тази тема!
Много те моля да я накараш да полага такива грижи.

За мене е важно!
Поздрави

П.П
Ей и по темата:

"Ахмед Ражапович Чатаев, чеченски терорист. Основен вербовчик на главорези и шахиди за ИДИЛ. Ръководител на специално подразделение за терористични нападения в Русия и Европа. През 2000 г. губи дясната си ръка в престрелка с руските спецчасти. През 2003 г. ще просълзи австрийските власти със сърцераздирателна легенда как в затвора "руските варвари" му отрязали ръката.

Това е организаторът на касапницата на летище "Ататюрк". И на площад "Султанахмет" (10 убити, 15 ранени). И на улица "Истиклял" (5 убити, 36 ранени). И на обезглавяването на двамата български шофьори в Ирак през 2004 г. И на кървавата вакханалия в Париж (130 убити, 350 ранени). Дипломатическият (sic!) представител на Доку Умаров в Западна Европа. Каква прелест! Главорез-дипломат!
-------------------

Павенце, я кажи, като представител на цялата антихристка малоумна соросоидна сган, за Косово и за търговците на момичета и на органи да давам ли информация. Или си го знаете?

П.П
И да не забравиш, какво да предадеш на майка си!
Държа на хигиената ..!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 14.05.201817:41

И ако е преписал от Дърева или Симов, които и да е той, какво от това? Ако някой от тях ви каже, че 220 волта са опасни за живота, ще бръкнете ли в контакта, защото ви го казват червени боклуци?
Без значение дали ги изнася Симова или Дърев или Райчев или Минчев, фактите са очевАдни. От 40г западът ухажва и обгрижва убийци - муджахедини, талибами, чеченци, косовари...дава им убежище, финансира ги, ръкопляска на подвизите им срещу империята на злото, после се възмущава, че те не убивали само руснаци, ами и хора.
Фалът на Симчо е, че цитира без да посочва източниците и датите. Да го съдят авторите за авторско право. Ама то само Симчо да е, с мед да го намажеш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

15 TheRock | 14.05.201815:41

sim4o | 14.05.201814:41
Дърева, много си злобна, парцал!
Давай го по-кратко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 14.05.201814:41

И да видим, а кога соросоидите не са диваци и варвари?
-------------------------------
Цитат:

.."В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини.

Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България?

Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти?
Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация?
Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа?
Ако ли пък редакцията действително смята Тракия, Македония и Добруджа за “отрязани части от снагата на България, то това е толкова опасна работа, че трябва веднага да се обърне внимание върху редакцията на оня наш вестник на който е поверена една от най-отговорните задачи на мобилизация на трудещите се жени срещу империалистическата политика на фашистка България.
Има не малко класосъзнателни, които мислят, че Македония, Тракия и Добруджа, са български земи. В лицето на онези уж класосъзнателни, които ” ние трябва да открием проводници на великобългарския шовинизъм.
Една от най-главните наши задачи във връзка с класовото пролетарско разрешение и на националния въпрос, това е борбата срещу великодържавния шовинизъм и дребнобуржоазния национализъм. Дългът на нашия печат е да разкрива всички проявления на великодържавния и дребнобуржоазния национализъм, водейки борбата срещу великодържавния шовинизъм по националния въпрос, като главна опасност в редовете на българските работници и селяни.

Нашата задача е да разобличаваме, неуморно българския великодържавен шовинизъм, лъжата за българския характер на Македония, Тракия и Добруджа - това прикритие за завоевателната империалистическа политика на фашистка България.

Нашата задача е да доказваме неуморно, че Македония, Тракия и Добруджа, трябва да принадлежат на македонци, тракийци и добруджанци.

Задачата на нашия печат е да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм , да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица .."
-----------------------

Антибългари сте били, антибългари и си оставате!
Трепане на антихристите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 14.05.201814:39

12TheRock | 14.05.201812:44

sim4o | 14.05.201812:22
Щом не си Александър Симов, значи си Велислава Дърева.
А освен това си и шизофреник.
--------------------
A oсвен това ценя майка ти ... Много щастлив Много щастлив
Невероятна жена!

Ей антибългарчета соросоиднииии .. ще пушат, ще пушат весело комините.. Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

12 TheRock | 14.05.201812:44

sim4o | 14.05.201812:22
Щом не си Александър Симов, значи си Велислава Дърева.
А освен това си и шизофреник.
   

оценка

+0 -0