Webcafe

Ингер Стьойберг - причината мигрантите да избягват Дания

Webcafe
04.06.2018, 18:20 (обновена 07.06.2018, 18:30)

1 от 3 снимки Назад Напред

Inger Støjberg

Снимка: © Facebook, Inger Støjberg

Зад привидно миловидната външност се крие същински Салман Рушди в рокля

Тя е секси, зодия Овен, понякога е чернокоса, понякога огнено-червенокоса, а напоследък - закачливо руса. Ако имаше профил в Tinder и попаднехте на нейната снимка, със сигурност щяхте да суайпнете вдясно! Нея обаче това не я интересува.

Тя е 45-годишната Ингер Стьойберг - министърът по въпросите на интеграцията и имиграцията на Кралство Дания. А зад привидно миловидната външност с чипо носле се крие един същински Салман Рушди в рокля.

Защото тя не се свени да изрича смело "сатанински строфи", с които укорява "безгръбначието" на западните общества по отношение на мигрантите от арабския свят. Изказванията й редовно предизвикват полемика, а критиците й я обвиняват, че работи за всичко друго, но не и за интеграцията на различните етнически и социални групи в обществото.

Ингер Стьойберг наистина не знае как да си държи езика зад зъбите и не е склонна на каквато и да е полит-коректност. Дори когато става въпрос за един от най-големите мюсюлмански празници - Рамазан.

Традициите около празника изискват да се пости през целия ден - да не се приема храна и вода, докато слънцето не залезе. А в Дания по това време на годината (постите започнава в среда на май) денят продължава цели 18 часа, което според нея може да има опасни последици за гражданите на страната.

"Искам да призова мюсюлманите да си вземат отпуска от работа през месеца на Рамазан, за да избегнат отрицателните последици за останалата част от датското общество", пише тя в колонката си за таблоида BT.

В материала си тя заявява още, че се страхува, че постенето може да засегне "безопасността и производителността на труда", давайки пример с шофьори на автобуси, които "нито пият нито ядат повече от 10 часа" . Как така подобен "задължаващ ритуал на един от 1400-годишните стълбове на исляма" се съвместява с модерния пазар на труда, пита Стьойберк.

В началото на тази година тя разбуни кошера с друга своя статия в същата медия:

"Въпросът е, че загубихме битката с исляма. Последователите на тази религия се кланят по-скоро на оръжията, насилието и терора, отколкото на Аллах. Затова и никой театър където и да е в Европа не би посмял да постави пиеса на ислямска тематика. Това само би провокирало крайно яростни реакции."

Публикацията й е във връзка с мюзикъла "Книгата на Мормон" - постановка на Det Ny Teater в Копенхаген. В една сцена един от героите размахва среден пръст към небето и се провиква: "Покажете среден пръст на Бог и напсувайте коп***то!"

Въпреки многото притеснения в началото, нито тази, нито която и да е от другите "смущаващи" сцени предизвикаха някаква сериозна негативна реакция сред мормонската общност в страната. Нямаше протести или заплахи към режисьора и актьорите.

Самият режисьор на мюзикъла, Каспер Холтен, на свой ред, не показа задръжки, изказвайки се по следния начин относно пиесата: "Ако някой е мормон и няма желание да дойде на представлението ни, за да види как иронизираме света около нас, част от който е и тяхната религия, това си е негова работа."

В текста си Стьойберг коментира, че Холтен си е позволил да направи подобно изказване, без да рискува да бъде нагрубен или заплашван.

"Само че бихте ли посмели да си направите експеримент като замените "мормон" с "мюсюлманин"?", пита Стьойберг. "За съжаление това е немислимо дори в Дания през 2018-а ... Изгубихме битката, защото се оставихме да бъдем заплашвани да си мълчим от една религия на фанатизма. Само че познайте какво - ние отказваме вече да мълчим."

Безкомпромисно острият език, с които Стьойберг съчетава ръботата си в министерството последните две години и половина превърнаха институцията едно от спорните министерства в страната.

Дали Стойберг не забравя половината от длъжностната си характеристика, а именно по-сложната част - интеграцията". Езикът на госпожа министърката само разпалва дебати, а както казва в едно свое старо интервю Жан Клод Юнкер "популистите често задават добри въпроси, но дават лоши отговори.

Откакто Стойберг зае поста в дясноцентристкото правителство на премиера Ларс Расмусен през 2015 година, се наблюдава рязък спад на исканията за убежище в Дания. Те са намалели с цели 84%, откакто страната въведе спорния закон, даващ право на полицаите да конфискуват пари в брой и ценни принадлежностти от бежанците, с които да се заплати за храна и настаняване.

След сериозни критики от ООН датският парламент промени закона, изключвайки от изземваните вещи семейни бижута със сантиментална стойност, семейни пострети, венчални халки, годежни пръстени и т.н.

Нейна е и идеята да се публикуват реклами в турски и ливански издания, в които да се разказва надълго и нашироко за лошите условия за мюсюлманите в Дания. За миналата година едва 3000 нови мигранти са дошли в страната.

Най-новата мярка, свързана с бежанците, която министърката извади от ръкава си е официалната забрана за носенето на бурки и никаб на обществени места. Забраната влезе в сила на 31-и май. Жените, които дръзнат да нарушат забраната, са заплашени от глоба в размер на 1000 крони, или 118 евро. При повторно нарушение глобата скача цели 10 пъти до 10 хил. крони.

Новият закон само ще даде тласък на съществуващата вече тенденция за връщане на мигрантите към държави извън ЕС (и най-вече Турция), тъй като мнозина от бежанците чувстват, че не се вписват в новите условия.

Любопитен е фактът, че в резултат на събитията, които се случват в Дания през последните две години, в съседните скандинавски държави се чуват все повече гласове за въвеждането на идентични санкции. Само че те си нямат своята Ингер Стьойберг. Поне не още...

Oще: дания  ингер стьойберг  интеграция  интегриране  ислям  министър на интеграцията  мюсюлмани  религия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

52 sim4o | 08.06.201821:35

Дедо Аджий .. ти да не си влюбен във Викенцето? Много щастлив Много щастлив

Извинявай тогава - няма да и пиша вече, че е соросоидна левичарка .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

51 sim4o | 08.06.201821:14

Maлоумните не могат да кажат нищо за МНЕНИЯТА на другите
..
Айде да се взема отношение ПО КАЗАНОТО, а???

...
Или ще се отплесваме постоянно , като Свинягата??
Той поне ясен - мияч на чинии ... горд че ходил на Ати-Тръмп митинг, и там била Анджела Дейвис ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

50 Xaoc | 08.06.201812:36

Има ли тема на света, по която няма да се разделите на комунисти и антикомунисти? Или на столичани и провинциалисти? После ирланците колко били сплотени. Ами някои народи са единни, трябва да се учим от тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

49 deowin | 07.06.201822:12

Ако намираш принадлежността към един и същи клас идиоти за достатъчна причина да се скриеш, dedo adji, то не е ясно какво правиш все още тук самият ти.
А, момент.. да не би да се заблуждаваш, че си различен от sim4o или TheRock по някакъв съществен признак?
Хах.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

48 dedo adji | 07.06.201822:08

Сим4о, ти си същият идиот, като павето. Скрий се.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

47 sim4o | 07.06.201819:29

Но червенознаменните левичарчета-соросоидчета са си отдавна ясни..

И Свинягата ясна, и Викенцето, и Павето с Онази майка, и Уточнител и въобще всичката антихритка сган .. :.."Однако «права меньшинств» - всего лишь удобная и привлекательная маска. Подлинной целью современных либералов, прикрывающихся «политкорректностью», «толерантностью» и, якобы, защитой «прав меньшинств», является разрушение общества. Разрушение, идущее по линии создания «нового человека», по всем основным свойствам и признакам противоположного христианскому идеалу. (Речь о так называемых левых либералах, они же либеральные демократы, по своей неэкономической повестке не сильно отличающиеся от ленинистов-троцкистов, а не о благородном классическом либерализме XIX века).

Либеральное, оно же политкорректно-толерантное, разрушение общества происходит путём преобразования в основе своей христианского общества, столпами которого являются семья, государство и Церковь, в нечто качественно иное, противоположное. Такое, где ни семья из мужчины и женщины, ни государство, ни Церковь не определяют ничего, если вообще сохраняются."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

46 sim4o | 07.06.201819:21

Но за съвременните червенушки - левичарчета многократно е говорено.. :

.. "Ето от ПРЕДИ половин година коментар, за левите либерали .. :

"Во внутренней политике лево-либералы ведут интенсивную деятельность на гендерном и семейном «фронтах», стремясь преодолеть «консервативное» наследие традиционной «ячейки общества» и половые «архаичные» стереотипы. Так в рамках курса на «развитие толерантности» они настойчиво пропагандируют гендерное разнообразие и активно продвигают идею «альтернативных сексуальных ориентаций». Взять хотя бы принятый во Франции по инициативе президента-«социалиста» Ф.Олланда в 2013 г. закон о легализации однополых браков. Примечательно, что это было сделано фактически вопреки мнению большинства «традиционных» французов, которые проводили массовые митинги, но так и не добились понимания у лево-либералов.

Что же касается стран-неофитов Евросоюза, то они в своем большинстве являют собой государства относительно «консервативные». Это наглядно продемонстрировало население Хорватии, на недавнем референдуме отвергнувшее закон о гей-браках. В то же время, евробюрократия и ее «группа поддержки» из лево-либеральных партий относят толерантность в отношении сексменьшинств к ценностям универсальным и единственно верным в XXI столетии. Так, например, 19 января 2011 г. Парламент Европы принял резолюцию, внесенную его социалистической, экологической, либеральной и коммунистической группами (так называемой «розовой Европой», в которой Литва получила отповедь за попытку осудить «публичную пропаганду гомосексуализма».

Одновременно лево-либеральные элиты отстаивают проект «ювенальной юстиции»¸ который фактически ориентирован на то, чтобы с раннего детства оградить ребенка от «вредного» влияния традиционной семьи. Это вызывает неоднозначное отношение общественности, особенно в странах с культом семейных ценностей. В частности, в России у ювенальной юстиции критиков гораздо больше, чем сторонников. Мнение скептиков четко обозначила профессор педагогики О. Янушкявичене: «ювенальная юстиция напрямую связана с проектом замены института семьи на институт соцпатроната. Возникает вопрос: кому мешает семья? Ответ очевиден: семья мешает там, где человека хотят взять под тотальный контроль, разрушив его личность. Так поступают, например, представители многих сект, в первую очередь стремящиеся отделить человека от семьи».

Кстати, принудительно насаждение «сверху» таких ценностей нередко вступает в противоречие с одним из главных постулатов классического либерализма – невмешательством государства в «неполитическую сферу». Но, как показывает практика, лево-либеральные элиты весьма выборочно относятся к своему историческому наследию.

Это касается не только активной государственной политики в семейной и гендерной сферах (особенно в Скандинавии), но и распространения ценностей «социального гедонизма». И здесь опять же лево-либералы пересматривают свой классический опыт.

«Традиционная» этика капитализма изначально предполагала ставку на «протестантскую этику», то есть эффективный, целеориентированный и продуктивный труд во благо как своей семьи, так и общества. Акцент в этом плане делался на индивидуальной самореализации и обогащении человека, становящегося таким образом «угодным Богу». Однако современные лево-либеральные ценности предполагают, с одной стороны, «обмирщение» человеческой этики, а с другой – фактическое подчинение эффективного и свободного гражданина социальным интересам «усредненного» коллектива. .."

...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

45 sim4o | 07.06.201819:07

30Виктория Пенелопова 07 | 06.06.201823:37

SamVaims ,това е нелепо. Страхът е ирационален, това е вярно, но е с конкретен източник. Напр. страх ме е от змии. Другото е подсъзнателна тревожност. Това е ДИАГНОЗА. Случва се на хора, като Дедото, които дълго са живели, но не много са научили. Податливи на всякакви внушения. Не се замислят, че в България хиляди измряха по пътищата, но се страхуват от евентуални брутални бежанци. И трябва, задължително да са мюсюлмани. Нищо, че половин България е завзета от руснаци. ..
----------------------
Червенушките-соросоиди, Викенце .. нищо старо не сте забравили и нищо ново не сте научили , а?

Целта ви - една и съща .. да унищожите Националните държави в Европа , да ликвидирате Християнството?

Навремето веехте червени знамена, давехте православните монаси в реки , разстрелвахте монахини , твърдяхте че пролетариатът НЯМА РОДИНА и че семейството и патриотизма са буржоазни предразсъдаци..
Лозунгът ви беше "Пролетарии от всички страни - съединявайте се"!

Тогава щеше да дойде вашето - Световното Правителство със седалище в Ерусалим!

Да, ама нещата се попромениха .. Много щастлив червените ви балончета се пукнаха..

Ама ВИЕ , мили ми левичарчета-соросоидчета НЕ СЕ ОТКАЗВАТЕ..

СЕГА лъжете за друго .. за "бежанците" .. за Истанбулската Конвенция , за Орбан, за оградите по границите, за Исляма ..

Подскачате срещу Тръмп, крив ви е Орбан , псувате Льо Пен!

Ама пак ще ви тегли гъзът талига , и комините ще пушат, пушат весело ..

Сган мръсна левичарска!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

44 dedo adji | 07.06.201816:05

Дойде ми идея. Защо не си я вземем тая г-ца Ирген у нас? Не, че си нямаме жени, и нашите са къде, къде по-прекрасни, но са нежни и толерантни и не вдъхновяват борците за вяра и отечество. Само Фридка е по-бойна, ама на друг фронт, за друга вяра и друго отечество.
Един наш събеседник, няма да му споменавам трибуквения ник, преди година и половина се беше захласнал по една норвежка министърка с подобна характеристика, даже искаше да се жени. Тая е хем по-хуичка, хем по-бойна, хем няма мъж да усложнява положението. Давай, колега.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

43 Nenimir | 07.06.201814:37

Деди,

Абсолютнио си прав!
   

оценка

+0 -0