Как Еспаньол и Маурисио Почетино накараха Филипе Коутиньо да заобича Барселона

Филипе Коутиньо тепърва ще се адаптира към новия си клуб Барселона, но не и към града - тъй като той всъщност познава прекрасно каталунската столица.

Част от привържениците може да са забравили, че бразилецът игра за градския съперник на Барса Еспаньол в ранен етап от кариерата си и това беше първият му сблъсък с испанския футбол.

Тогава Фил все още не беше футболистът, когото познаваме днес, и бъдещето му изглеждаше доста несигурно. В зимния трансферен прозорец през януари 2012 г. треньорът на Интер Клаудио Раниери се съгласи да го даде под наем на Еспаньол, тъй като кариерата му при "нерадзурите" беше в застой.

Интер беше платил 4 млн. евро за него и го беше купил едва 16-годишен, но не му даваше много възможности за изява. "Отиде в Интер като многообещаващ играч, но това е труден клуб за младите футболисти", обяснява испанският спортен журналист Иняки Лорда. "Когато дойде в Еспаньол, беше само на 19, но бързо стана лидер в отбор, където никога не беше играл".

Със синьо-белия екип Коутиньо вкара пет гола в 16 мача, включително и чрез хитро изпълнен пряк свободен удар под стената в двубоя срещу Малага - трик, който приложи успешно на няколко пъти и в Ливърпул.

"Всички фенове в Ла Лига имат спомени за влиянието на Коутиньо в първенството с Еспаньол", разказва Марсел Белтран от испанското футболно списание "Паненка".

"Беше интересно, от една страна останаха добри спомени от индивидуалното му представяне за Еспаньол в онзи кратък период от време. Беше специален. Но от друга страна, факт е, че когато Коутиньо пристигна в Еспаньол, отборът беше в много добра позиция в лигата. Но във втората половина от сезона тимът се срина."

"Всъщност Коутиньо изигра 16 мача, а Еспаньол спечели само два от тях. Отборът загуби силата си. В един момент се надяваше на място в Шампионската лига, а в следващия се бореше да не изпадне. Колективното представяне не отговаряше на впечатленията, оставени от Коутиньо".

Треньор на Еспаньол тогава беше направилият по-късно фурор в Тотнъм Маурисио Почетино.

Известен с голямото си доверие към младите футболисти, аржентинецът даде на Коутиньо достатъчно игрово време и помогна за развитието му. Мениджърът често го използваше на фланга - едно важно решение за бъдещето на Фил.

"Дотогава той беше труден за класифициране играч", припомня Белтран. "Не беше чист нападател, не беше и номер 10. Беше футболист с фантазия, който обичаше да играе в последната третина от терена. Но още не беше намерил точното си място в който и да е отбор. Почетино първи го пробва на лявото крило. Години по-късно, когато най-сетне изригна в Ливърпул и стана играчът, който е сега, това беше точно заради представянето му по лявото крило".

По време на периода си в Еспаньол Филипе Коутиньо е обикнал и самия град Барселона, космополитно място с климат, подобен на бразилския.

"Спомням си, че Коутиньо се чувстваше много добре в Барселона", казва бившият играч на Еспаньол Жоан Голобарт, "защото това е град, в който лесно можеш да се адаптираш заради хубавото време и цялата футболна среда, в която футболистите са много важни. Той се адаптира много добре и мисля, че ако тогава можеше да остане за по-дълго, щеше да го направи".

Но бразилецът трябваше да се върне в Интер през лятото на 2012 г., а шест месеца по-късно беше продаден на Ливърпул.

По ирония на съдбата, неговият първи треньор в Интер беше Рафа Бенитес, поел "нерадзурите" веднага след като беше освободен от Ливърпул.

Преди няколко дни в колонка в "Ел Мундо Депортиво" Бенитес разказа за младия Коутиньо и изрази мнение, че единствената му слабост тогава е, че е бил стеснителен.

Само че в последните няколко месеца Коутиньо показа не стеснителност, а непоколебима решимост и амбиция да осъществи трансфера си в Барселона. Изглежда нищо не можеше да го спре да се върне в Каталуния - и в испанското първенство, където ще се надява на съвсем различни отборни резултати от тези с Еспаньол.Когато кацна на летището в събота вечер, старият му приятел от Ливърпул – Луис Суарес го посрещна.

„Не е лесно за играч да изостави клуба си, видяхме и реакциите на феновете на Ливърпул, когато разбраха за решението му – продължава Белтран. – Той отдавна изяви желанието си да напусне Висшата лига, която е най конкурентната в света – както на терена, така и финансово. Това само показва характера на Коутиньо – на човек, който знае какво иска за себе си.“

Поривът към Барселона на Коутиньо става още по-ясен, когато играчът предложи сам да плати 10 милиона от 160-милионния си трансфер, както съобщава Mundo Deportivo – жест на добра воля, която му спечели много фенове още преди пристигането му на „Камп Ноу“. Голобарт, който по времето си в Еспаньол играе заедно с настоящия треньор на Барса – Ернесто Валверде, не смята, че интровертността на Коутиньо ще се отрази негативно на бразилеца, когато заиграе за един от най-големите отбори в света.

„Всеки човек е различен – казва Голобарт. – Всеки отбор изисква усилия и ефективност, което може да повлияе на стеснителен футболист, но Коутиньо има своите предимства. Първо – ще играе за треньор, който ще му даде нужното време за адаптация. Второ – ще играе за отбор, който цени високо качествата му. И трето – Коутиньо може да помогне за удължаването на кариерата на Андрес Иниеста, тъй като с него в състава ще има място за повече ротации на тази позиция. Това означава, че Иниеста ще бъде по-свеж и ще може да блести по-дълго за Барса.

Нещо, което също ще бъде важно за играч като Коутиньо – Барселона предлага сигурност в съблекалнята, където добрите играчи, които искат да се развиват, са пазени. В нея има лидери като Меси и Пике, които ще го защитават на и извън терена. Подобни играчи и йерархията ще направи живота на Коутиньо в Барселона по-лесен, защото те са интелигентни футболисти и знаят много добре, че успехите на отбора вървят ръка за ръка за това най-добрите играчи да се представят на най-високо равнище.

Освен всичко, има и един специален играч, за когото смятам, че също ще бъде пазител на Коутиньо, който му е и сънародник – говоря за Паулиньо. Според мен, анализът на Бенитес беше повече от точен и в Еспаньол виждахме как Коутиньо бе срамежлив, което не позволяваше да покаже пълния си потенциал. Но в Барселона той ще бъде пазен отвсякъде, за да може малко по-затвореният му характер да не се превърне в негов минус и да не му влияе в представянето му на терена.“

Новините

Най-четените