Арест за двама руски шпиони в Луганск

Армията на Украйна задържа двама руски военни, сражавали се на страната на бунтовниците от източните провинции. Руснаците са арестувани в град Счастие, който се намира в близост до демаркационната линия, прокарана с мирното споразумение от Минск.

Според правителствени източници пленниците принадлежат към руските елитни спецчасти на ГРУ (Главно разузнавателно управление). По време на разпита един от тях казал, че е сержант от централния руски град Толиати.

Военният говорител на Киев Андрий Лисенко заяви, че двамата руски войници са заловени от доброволческия батальон "Айдар" в Счастие, Луганска област. Това е станало близо фронтовата линия, тъй като на практика спорадичните конфликти продължават.

По-късно украинският депутат Антон Герашченко публикува видео с разпита на руския войник. Оказа се, че той е ранен в сражение. Мъжът се представя като Александър Александров, сержант от трета бригада на специалните руски части. Другият пленник се казва Евгений Ерофеев.

Във видеото Александров посочва, че е част от група от 14 души, като споменава името на командира и неговите заместници. Автентичността на видеото не е потвърдена.

Руските власти досега не са коментирали тези твърдения. Миналата седмица опозиционни активисти в Москва публикуваха доклад за 220 загинали руски военни на територията на Източна Украйна, изготвен от убития Борис Нембов.

Самообявилата независимост и непризната официално Луганска народна република съобщи, че двамата мъже са бойци от народната й милиция.

Новините

Най-четените