23 под 23 г.: Талантите на световния футбол

Между непрестанната надпревара за поста „най-добър играч в света“, от една страна – в сърцата на феновете, и от друга – в битката за „Златната топка“, има една цяла генерация млади таланти, които чакат своя момент.

Все повече академии буквално бълват играчи, които достигат невероятни стандарти още в тийнейджърските си години. Ако погледнете бума от таланти в Белгия, Франция, Швейцария и традиционните Испания, Холандия, Италия...

В Германия и Англия също се наливат много пари в изграждането на нови футболисти. Милиони деца тренират ежедневно в академиите на големите клубове с мечтата да станат новите Марадона, Пеле, Меси или Роналдо.

Има една специфична група от млади футболисти, които вече са достатъчно опитни, за да се наричат просто „таланти“, но имат и достатъчно време, за да доразвият на пълна степен таланта, който досега са показали.

Squawka.com нареди специална класация от играчи до 23 години, които в следващите пет-шест години – следващите три-четири големи форума (имайки предвид, че Евро 2016 е след няколко месеца) – ще диктуват правилата в европейския, а и в световния футбол.

Елитната група от 23-ма таланти до 23 години се оглавява от може би най-големият талант изобщо в момента (не само според тази класация, в която резултатът е очевиден) -

Пол Погбa


Изпуснатият диамант от сър Алекс Фъргюсън и Манчестър Юнайтед, превърнал се в любимец на феновете на Ювентус и една от най-важните фигури за „бианконерите“ в последните две-три години.

Французинът мечтае за „Златна топка“ още от годините си в академията на „червените дяволи“ и е един от малкото, които показват качествата да се бори за приза в компанията на Лионел Меси и Неймар.

Погба е абсолютният полузащитник. Той не само може да подава, да прави шпагати, да отнема топката, да помага на защитата, да центрира, да изпълнява свободни удари и да вкарва голове отдалече.

Нито един футболист в Серия „А“ не е отбелязал повече голове извън наказателното поле в последните четири сезона от Погба. Нито един футболист в Серия „А“ не е спечелил повече топки в последните четири сезона от Погба.

Неслучайно французинът е в полезрението на топ отборите в Англия, Испания и Франция.

Въпрос на време е кога Погба ще стане движещата сила и на френския национален отбор. А защо не и капитан един ден? Евро 2016 е един прекрасен момент Погба да се докаже с фланелката на „петлите“.

А след това - кой знае? Както може да реши да напусне Италия, за да печели титли на друго място, така може и да се превърне в легенда на „бианконерите“.

Ето кои таланти заеха местата от 23-то до 11-о в класацията:

№23: Деле Али (Тотнъм) – следващото поколение полузащитници на Англия

№22: Габриел Барбоса (Сантос) - новият Луис Суарес.

№21: Джак Бътланд (Стоук Сити) - гигант от Висшата лига.

№20: Рос Баркли (Евертън) – истинският наследник на трона на Газа.

№19: Хакан Чалханоглу (Байер Леверкузен) – най-опасният футболист в играта от 41 метра.

№18: Сол Нигес (Атлетико Мадрид) - следващият топ халф на Испания?

№17: Рубен Невеш (Порто) – драконът, роден, за да чупи рекорди.

№16: Курт Зума (Челси) – защитникът, който да доминира следващата ера в европейския футбол за Франция и Челси.

№15: Доменико Берарди (Сасуоло) - бъдещето на италианското нападение.

№14: Джон Стоунс (Евертън) – готов да преобрази английския футбол.

№13: Кингсли Коман (Байерн Мюнхен) – намери истинския си дом на крилото при баварците.

№12: Мауро Икарди (Интер) – най-младият крал на „Сан Сиро“.

№11: Лирой Сейн (Шалке 04) – новото лице, с което да се свързва германският футбол.

Топ 10 може да видите в галерията.

Новините

Най-четените