Всички искаме да се храним с вкусна храна. Това е заложено в човешката ни природа. Тоест, ако един производител иска да продаде продукта си, той на всяка цена трябва да се погрижи продуктът да е максимално вкусен. В наши дни конкуренцията е висока, ресурсите са ограничени и производителите се нуждаят от евтин начин, по който да подобрят вкуса на храната, което да я направи по-търсена и желана.
Решението се казва мононатриев глутамат (от англ. monosodium glutamate – MSG). Това е овкусител, познат още с другото си наименование E621, който се използва широко в хранителната индустрия. Чрез добавянето на MSG дори и най-евтината храна може да се превърне в деликатес. Проблемът е, че прекомерната консумация на мононатриев глутамат може да причини лептинова резистентност. Лептинът е хормон, който регулира чувството на ситост. След хранене мастните клетки секретират повече лептин, който достига до рецепторите на мозъка и чувството на глад намалява.
Когато обаче рецепторите в мозъка ви станат резистентни към действието на лептина, се засищате все по-трудно, което води до преяждане (научете повече за лептина в тази статия). Именно това е една от причините за проблема със затлъстяването в глобален мащаб – не можем да спрем да консумираме „вкусните“ преработени храни, защото просто не изпитваме засищане.
Нуждаете се приблизително от 20 до 30 грама фибри на ден, но ако преработените храни преобладават в менюто ви, най-вероятно не си набавяте и половината от този грамаж. Голяма част от фибрите се губят при процеса на преработка или се премахват умишлено от производителите. Затова и повечето преработени храни имат ниско съдържание на фибри.
Това не е добра новина, защото фибрите имат редица ползи за здравето – захранват полезните бактерии в чревния тракт, подпомагат перисталтиката, забавят усвояването на храната, помагат за контрола на кръвната захар и инсулина, като вследствие на това изчезва постоянното чувство на глад.
Преработените храни обикновено съдържат изключително много добавена захар или нейния зъл близнак – глюкозо-фруктозен сироп. Захарта увеличава риска от инсулинова резистентност, повишава нивата на триглицериди и лош холестерол и води до натрупване опасни висцерални мазнини около вътрешните органи. Не е изненадващо, че прекомерната консумация на захар е пряко свързана с някои от водещите причини за смърт в световен план – сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и рак.
Най-вероятно сте наясно с тези факти и затова внимавате колко захар слагате в сутрешното си кафе. Проблемът е, че приемате захар от много други източници, без дори да подозирате – именно, преработените храни. Те са основният източник на рафинирана захар в менюто на съвременния човек.
Производителите използват рафинирани растителни мазнини, защото са евтини и имат дълъг срок на годност. Тези мазнини обаче са вредни за здравето, а и повечето хора и без това консумират твърде много от тях. Рафинираните масла и олиа са бедни на омега-3 мастни киселини и съдържат прекалено много омега-6. Естествено за нас хората е да консумираме омега-3 и омега-6 в съотношение 1 към 1.
За съжаление, поради екстремната обработка на храните, съвременното съотношение на двата вида мастни киселини е по-скоро 20-30 към 1 в полза на омега-6. Този изкривен баланс води до отделяне на повече свободни радикали и засилва възпалителните процеси в тялото. Ако мазнините са хидрогенирани, те стават дори още по-опасни. Хидрогенираните мазнини (трансмазнини) са сред най-вредните вещества, които можете да намерите на хранителните щандове.
Най-сигурният начин да ги избягвате е, като намалите драстично консумацията си на преработени храни. Яжте истински мазнини като студено-пресован зехтин и кокосово масло.
В сравнение с натуралната храна преработената е изключително бедна на хранителни вещества. В повечето случаи изгубеното по време на преработката се компенсира чрез добавяне на синтетични витамини и минерали. Въпреки това, синтетичните вещества не са добър заместител на микронутриентите, съдържащи се в истинската храна.
Също така, не трябва да забравяме, че натуралните храни не съдържат единствено витамини и минерали, но и много други вещества като фитонутриенти, антиоксиданти и други, за които учените тепърва научават повече. Затова най-добрият начин да си набавите важните за тялото вещества остават непреработените, естествени храни.
Производителите желаят преработените им продукти да са лесни за консумация (разбирайте, лесни за дъвчене и преглъщане). Сякаш направо се топят в устата. На пръв поглед това звучи като предимство. Така тялото ви ще храносмила храната по-ефикасно, нали? Не точно, защото това създава два проблема.
Първо, по този начин консумирате повече от тези храни за по-малко време (повече приети калории). И второ, изразходвате по-малко енергия (по-малко изгорени калории) по време на храносмилане. Този фактор е огромна предпоставка за напълняване, който няма как да бъде избегнат, освен ако не се спре консумацията на подобни храни.
Солта е поредната съставка на преработените храни, която се добавя в прекалени количества, за да се гарантира по-добър вкус и по-дълъг срок на годност. Нуждаете се средно от около 1500 до 2300 мг натрий на ден (0.75 до 1 чаена лъжица сол), но благодарение на преработените храни тази цифра лесно може да превиши 3400 мг дневно.
По-малко обсъждан проблем е, че солта, използвана от производителите, в повечето случаи не е йодирана. Солта е един от основните източници на йод и ако не употребявате йодирана такава, рискувате да развиете недостиг. Това може да доведе проблеми с щитовидната жлеза, проблеми със сърцето и цялостно влошаване на здравето. Ако до момента сте били зависими от приема на преработени храни, то ви съветвам да започнете да добавяте йодирана сол към домашно приготвените ястия.
- Ще се чувствате по-сити и по-рядко ще ви се налага да се борите с глада, защото ще приемате повече фибри и ще подобрите чувствителността си към лептин.
- В резултат на това ще консумирате по-малко калории и ще отслабнете с течение на времето.
- Ще ограничите значително приема на захар и изкуствени подсладители, което ще намали риска ви от диабет, рак и сърдечни болести.
- Ще елиминирате вредните трансмазнини и хидрогенирани растителни масла от менюто си.
- Ще спрете да приемате вредни химикали (консерванти, оцветители, ароматизатори и изкуствени подсладители).
- Ще си набавяте целия комплекс от хранителни вещества – а не изолирани синтетични витамини и минерали.
- Всичко това комплексно ще допринесе за вашето здраве и добър външен вид.