Различните зърнени култури са много подходящи за зимата. Такова е и това традиционно италианско ястие - паста е чечи или паста и нахут. Има различни варианти, които се променят в зависимост от вкуса и региона. Задължителни съставки са нахутът и доматеният сос. Другият основен въпрос е да се вари пастата заедно с нахута или поотделно.
Бобовите култури естествено попадат в зимната палитра на италианците, в комбинация с паста. Такова е яденето паста и фаджоли - или паста и боб. Използва се къса паста - макарони и производни, не спагети, боб, чесън, целина, може да се сложи и сланина.
Минестроне е традиционна италианска супа, от най-различни зеленчуци - зеле, боб, лук и моркови, тиквички. В минестроне също може да се сложи бекон за подправка и настърган пармезан отгоре.
Полента означава качамак, особено около Милано в Ломбардия качамакът е ястие на особена почит. Той може да се готви както със сирена, така и с месо. Един много добър зимен сос е рагу от телешко, наденица и бекон с домати. След това няма да ви е студено със сигурност.
- Тиквата много се тачи в Италия, но не за сладкиши, а за ястия. Тя се използва като плънка на равиоли. Иначе равиолите може да се пълнят с кайма, с извара и спанак, с шунка и гъби. Равиолите с лек сос са подходящи за зимата.
- Пандоро е друг италиански коледен сладкиш, това е много бухнал кекс, обилно поръсен с пудра захар. Пандоро означава златен хляб - името идва от пудрата захар.