Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Глутен: 8 признака за непоносимост, които не трябва да игнорирате

Вижте в галерията няколко рецепти за безглутенови храни Снимка: Getty Images
Вижте в галерията няколко рецепти за безглутенови храни

Домашни амарант пуканки

Приготвят се изключтелно бързо на силен огън без мазнина. Необходим е тиган с капак и 2.с.л. амарант.

Може да се консумират самостоятелно солени или като основа на сутрешна закуска – с ядки, семена, сушени плодове, сладки подправки като канела/ванилия, кокосови стърготини, подсладител.
Снимка: Getty Images
Домашни амарант пуканки

Приготвят се изключтелно бързо на силен огън без мазнина. Необходим е тиган с капак и 2.с.л. амарант.

Може да се консумират самостоятелно солени или като основа на сутрешна закуска – с ядки, семена, сушени плодове, сладки подправки като канела/ванилия, кокосови стърготини, подсладител.

Каша от просо + растително мляко

Млякото зависи напълно от вашите лични предпочитания – лешниково, opгaничнo coeвo, бaдeмoвo. Комбинирате го с парченца банан, cтaфиди, ягоди, фypми или любимите ви яд Снимка: Getty Images
Каша от просо + растително мляко

Млякото зависи напълно от вашите лични предпочитания – лешниково, opгaничнo coeвo, бaдeмoвo. Комбинирате го с парченца банан, cтaфиди, ягоди, фypми или любимите ви яд

Супа със спелта и нахут

1 ч.ч спелта
1 глава лук
1 морков
2 стръка целина
4 скилидки чесън
2 домата
1 чаша сварен нахут (или от консерва)
2 с.л. зехтин 2 с.л. червен пипер
2 дафинови листа 1 ч.л. кимион
сол и черен пипер на вкус

Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават с мазнината и малко вода за 5 мин. Добавят се подправките, спелтата и 4 чаши вода – изчаква се да заври, след което се оставя на слаб огън за 45-60 мин. Смелените доматите се прибавят заедно с нахута и се оставя да ври още около 20 мин.

Може да се поръси със ситно нарязан магданоз при сервиране. Снимка: Getty Images
Супа със спелта и нахут

1 ч.ч спелта
1 глава лук
1 морков
2 стръка целина
4 скилидки чесън
2 домата
1 чаша сварен нахут (или от консерва)
2 с.л. зехтин 2 с.л. червен пипер
2 дафинови листа 1 ч.л. кимион
сол и черен пипер на вкус


Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават с мазнината и малко вода за 5 мин. Добавят се подправките, спелтата и 4 чаши вода – изчаква се да заври, след което се оставя на слаб огън за 45-60 мин. Смелените доматите се прибавят заедно с нахута и се оставя да ври още около 20 мин. Може да се поръси със ситно нарязан магданоз при сервиране.

Спелтата спада към храните със съдържание на глутен. Понеже не е минала през толкова модификации като пшеницата, често я използват като нейн заместител. За разлика от пшеницата, тя е по-крехка и по-водоразтворима, което улеснява смилането и усвояването й.


Снимка: Getty Images
Спелтата спада към храните със съдържание на глутен. Понеже не е минала през толкова модификации като пшеницата, често я използват като нейн заместител. За разлика от пшеницата, тя е по-крехка и по-водоразтворима, което улеснява смилането и усвояването й.