Пилето е сред най-честите избори за бодибилдъри и културисти и това съвсем не е случайно. Те обаче предпочитат конкретно гърдите, тъй като са най-чисти от мазнини и с много високо съдържание на протеин в себе си.
Една порция печени пилешки гърди без кожа имат около 32% протеин за по-малко от 150 калории. В добавка там могат да се намерят още големи количества витамини Б6 и B12. Единственият му проблем е, че може да бъде сухо и безвкусно, ако не бъде приготвено хубаво.
Те са дори по-сухи от пилешките и имат съдържание от близо 30% протеин в себе си. В пуешкото могат да се намерят и всички витамини от група B, които се използват за превръщане на храната в енергия. По-специално, една порция пуешко месо съдържа 80% от нивата на B3 (ниацин), необходими за един ден.
Както повечето животински продукти, яйцата също имат високо съдържание на протеини и всички важни аминокиселини. Повечето от витамините, минералите и антиоксидантите се намират в жълтъка, докато белтъците обират 60% от протеина в едно яйце.
Това означава, че в чаша белтъци (около 240 грама) има 27 грама протеин и малко над 120 калории.
Качественото свинско филе може да има над 25% протеин. В случая обаче особено важно е високото ниво на аминокиселината левцин, която съставлява една трета от мускулния протеин, и служи особено ефективно за възстановяване след тренировка.
Левцинът се намира също в яйцата, телешкото, пилешкото и други меса, но свинското определено е най-богато на него.
То има не по-малко съдържание на протеин от свинското, но е една идея по-малко мазно. На него може да се разчита и като добър източник на омега-3 и витамини В3, В6 и B12, наред с минерали като магнезий, цинк и фосфор.
Тук по-специално става въпрос за треска, риба тон, тилапия, писия, скумрия, пъстърва или сьомга. Всички те са заредени с витамин B12, калий, магнезий, селен и други хранителни вещества, включително важните омега-3 мастни киселини. В изсушен вариант протеинът в тези риби може да съставлява до 93% от всички калории.
Високо количество протеин, фосфор и витамини и ниско на мазнини и въглехидрати. Това представляват скаридите. При 60 калории за 100 грама получавате 23% протеин, което си е повече от изгодна сделка. Стига само да ги намерите на добра цена в магазина.
Ако имате непоносимост към млечни продукти или залагате на веганството, то приемането на соеви продукти като тофу или темпе могат да бъдат доста добър заместител. Особено като вземем предвид, че съдържат 20-30% протеин в себе си. Освен това те могат да помогнат за понижаване на холестерола и да намалят риска от сърдечни заболявания.
Тофуто има по-малко мазнина и калории, но също така и по-бедно на протеин за разлика от темпе, което е далеч по-богато на вкус и хранителни вещества.