Защо? Плодовете се преработват от организма много бързо, като преминават през стомаха и достигат до червата. Когато се съчетаят със зърнени храни, меса или сушени продукти, те остават в храносмилателния тракт твърде дълго и започват да ферментират. Това може да повреди стените на червата ви, както и да причини други проблеми.
Защо? Според Тара Олдър (eксперт по естествено здраве и вътрешно прочистване на организма) едновременното поглъщане на животински протеини и въглехидрати свежда до минимум ефекта от всеки макронутриент. Различните храносмилателни ензими се сблъскват и причиняват газове, дискомфорт и метеоризъм. Следващия път, когато правите задушено с картофи, не забравяйте за този факт!
Защо? Според Men’s Health лаймът може да блокира ензими, които разлагат понижаващите холестерола статини. Популярно лекарство срещу кашлица е декстрометорфанът, който се натрупва в кръвоносната система, ако статините не се разлагат - и това увеличава нежеланите странични ефекти от лекарството.
Лекарят Мери Елън Гъликсън коментира, че тези странични ефекти причиняват халюцинации и безсъние, така че ви препоръчваме да избягвате сок от лайм следващия път, когато имате парене в гърлото - и винаги да се допитвате до лекар или аптекар по подобни въпроси.
Защо? Доматите са киселинен плод и могат да причиняват проблеми, когато се консумират едновременно със скорбялни въглехидрати - като ориз или сладки картофи. В такъв случай сте изправени пред риск от лошо храносмилане и други проблеми. Смята се, че изтощението след хранене може да се дължи именно на консумацията нa домати и скорбялни въглехидрати.
Защо? Съчетаването на плодове и млечни продукти води до сериозни проблеми. Млечните храни могат да причиняват запек, да блокират синусите, да насърчават настинки и да влошават алергични симптоми. Съчетани с плодове, тези симптоми се утежняват още повече. По-добра алтернатива е натурален йогурт или кисело мляко, без добавки от плодове.
Защо? За много от вас, четящи тези редове, изглежда шокиращо да е така, защото зърнените закуски с мляко са фундаментален компонент от много диети по света. Те са се превърнали в синоним на закуската, но и двете съдържат бързо разграждащи се въглехидрати, които подлагат тялото на стрес; и двете причиняват пик на кръвната захар, след който се чувствате изтощени, когато тя отново се понижи. Това ви тласка да консумирате повече нездравословни храни.
Защо? За съжаление на тези, които обичат сладкото, тази иначе възхитителна на вкус комбинация предизвиква тотален стрес в организма. Алкохолът обърква нивата на кръвната захар и повишава производството на инсулин, така че големите количества захар в десерта ще се запазят в организма като мазнини и ще доведат до надебеляване. За по-добра алтернатива, пробвайте вино с храни с нисък гликемичен индекс, като богати на фибри зеленчуци.
Бързата храна обикновено е нездравословна. При високи нива на мазнини, консерванти и други химически вещества се образува подобна на въглен субстанция. Тя после се съчетава със захарите в пържените картофки и така се образуват цитокини, причиняващи възпаление и ускоряващи процеса на стареене. Затова бъдете внимателни следващия път, когато изпитате потребност от огромен бургер.
Защо? Тази двойка предлага много калории, но доста малко хранителни вещества. Започването на деня с подобна закуска води до енергиен срив и изгладняване в средата на следобеда, в резултат на което сте раздразнителни и стресирани, ако не получите поредната си доза храна.
Липсата на протеини и фибри се сблъсква с високата консумация на въглехидрати и обърква нивата на кръвната захар. Ако наистина държите да хапнете мъфин, поне изберете пълнозърнест - отнасяйте се с уважение към тялото си.