Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кафето и десертът – една любов от първата хапка

Кафето и десертът – една любов от първата хапка Снимка: iStock

Кафето, придружено от сладкиш, е комбинация, която небцето обиква отведнъж и тази страст най-често е до живот.

Глътката кафе е експлозия от вкусове, в която се откроява аромат със земни нотки, а езикът усеща и леката горчивина и дъхa на внимателно подбран кафе бленд. След това хапка десерт предизвиква сетивата още повече, допълва вкуса на кафето и създава усещане за пълен кафе дзен.

Не е никак случайно, че агент Купър от "Туин пийкс" толкова много харесва комбинацията от черно кафе с черешов пай.

Ние нямаме нужда да отскачаме до мистериозния Северозапад на САЩ, за да изпитаме същото удоволствие на кафето и десерта, който си подхожда до съвършенство с него.

Всъщност дори не е необходимо да напускаме уюта на дома си, а още повече да робуваме на клишета, че десертите и кафето задължително са сложна и времеемка наука, за която са необходими алхимични умения. Сладкишите могат да са бързи и лесни и да станат за няколко минути, обещаваме ви!

А кафето - то може в пълното си богатство и разнообразие да се приготви с едно натискане на бутона на кафемашина NESCAFÉ® Dolce Gusto и в зависимост от сладкото изкушение, което сме приготвили, да изберем и вкуса и аромата на напитката.

Ето как:

Сутрин с интензивно дълго кафе и сладък плодов тост

Снимка: iStock

Сутрин сетивата ни са най-много нащрек, затова контрастите във вкусовете са разкошна идея за страхотно начало на деня.

Правим си чаша кафе NESCAFÉ® Dolce Gusto Lungo Intenso, което побира в себе си горещите нотки на Бразилия, без да губи класическия си вкус на качествено, дълбоко и интензивно кафе. А за да му прави компания, идва сладък тост със свежо сирене, мъничко захар и ягоди.

Рецепта ли? Докато кафето се стича в по-дълбока кафена чаша, припичаме две филийки в тостера. Мажем ги със свежо сирене - извара, котидж, натурално крема сирене - и поръсваме с мъъъъъничко пудра захар или подсладител. Редим с любов ягодите и украсяваме, за да се радва не само небцето, но и окото.

Отпиваме глътка Lungo Intenso, отхапваме от тоста и... има ли по-хубаво начало на деня?

Обядът - по италиански, с привкус на шоколад

Снимка: iStock

След един хубав обяд може и да можем да простим на най-големия си враг, но не сме готови на чак такива подвизи в кухнята.

Поне не преди да си направим едно късо интензивно NESCAFÉ® Dolce Gusto Ristretto Napoli Style, което ще придружим със сладкиш в чаша. Избираме именно този бленд, защото италианците разбират от кафе и го обичат късо и наситено, а Ristretto Napoli Style е такова благодарение на съчетанието между Арабика и Робуста.

За кекса в чаша не се шегуваме. В една огнеупорна дълбока чаша смесваме четвърт чаена чаша брашно, четвърт чаена чаша захар, пакетче бакпулвер и разбъркваме добре. След това слагаме три супени лъжици мазнина по избор, както и ванилия и малко парченца шоколад.

Ако сместа е много гъста - разреждаме със студена вода. Печем в микровълновата за около 2 минути.

Този престъпно лесен сладкиш и разкошното ристрето са като най-добри приятели от детството - веднъж събрани стават неразделни.

Бавен следобед на палачинки и кафе с мляко

Прекрасното на следобедите е, че в тях усещаме как времето забавя своя темп. Задачите в голямата си част са отметнати и е моментът за нещо сладко, придружено от млечна кафе напитка.

NESCAFÉ® Dolce Gusto Café au Lait - когато Робустата се запознава с пълномасленото мляко, събира се в една-единствена капсула и се превръща в топла и разточителна напитка, от която да отпиваме бавно, без да бързаме за никъде.

Снимка: NESCAFÉ

С Café au Lait правим и едни палачинки, които са само с три съставки, с никакво бъркане и, изненада, подходящи са дори и за дами, които са на диета. За няколко малки и кокетни палачинки в неголяма купа смесваме едно яйце, три лъжици извара и една лъжица ванилова захар.

Запичаме на много сгорещен сух тиган и хапваме с любимите си добавки - плодове, сосове, кокосови стърготини. О, и си допиваме кафето, все така без да бързаме.

Снимка: iStock

Лежерна вечер с познат привкус

Десерт с кафе дори и вечер - да, благодарим!

Нали започнахме с това как веднъж открили комбинацията между кафе напитките и сладкишите, не можем да я изоставим. Няма и нужда, защото NESCAFÉ® Dolce Gusto имат богат набор от безкофеинови предложения, които ще опитаме след вечеря с подходящия десерт.

За да следваме линията от следобед, залагаме на млечна напитка - NESCAFÉ® Dolce Gusto Cortado в безкофеинов вариант, и един десерт, който хем става като детска игра, хем е познат още от детството ни.

Докато се приготвя кафето, се възползваме от благата на съвремието ни и използваме готово бутер тесто, което прегъваме и разточваме няколко пъти. При последното разточване поръсваме със захар и канела и изрязваме във формата на сърчица.

Снимка: iStock

Печем за няколко минути до златен загар, споделяме с най-скъпите си хора у дома и завършваме деня с последните глътки безкофеиново Cortado.

Ето това е съвършеният кафе дзен.