Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Шеф Петър Великов – да гориш в работата си и да сънуваш азиатска кухня

Шеф Петър Великов – да гориш в работата си и да сънуваш азиатска кухня Снимка: Мира Дерменджиева за Webcafe
Шеф Петър Великов – да гориш в работата си и да сънуваш азиатска кухня Снимка: Мира Дерменджиева за Webcafe

Шеф Петър Великов ни посреща в атмосфера, която можем да определим като абсолютен дзен.

Клечките за хранене са педантично подредени върху полираните маси, сякаш им е наредено да не помръдват, а до тях стои традиционната автентична купичка за соев сос. Дори дървените щори и декорацията на ресторант 888 носят онова усещане, че се пренасяш в съвсем различен свят на силни аромати и интензивни вкусове.

Ресторантът е азиатската перла в короната на комплекс Palms Merkur Royale, който се намира в самото сърце на София - на бул. "Витоша", в Гранд хотел Милениум.

Шеф Великов от своя страна успява да състави впечатляващо меню от внимателно подбрани и приготвени ястия, а ние нямаме търпение да ни разкаже повече за азиатската кухня и неговата страст по нея.

Оказва се, че той успява да се запали по готвенето у дома, в желанието си да помогне и да отмени своята съпруга. "Това ми е като фикс идея - да я отменям в каквото мога вкъщи", уточнява шеф Великов. Така започва да приготвя разнообразни неща и, както сам посочва, постепенно започва да му се получава все по-добре.

Пътят към азиатската кухня се оказва малко по-лъкатушещ, но и далеч по-интересен, уточнява Петър. Той изкарва готварските си курсове с пълно отличие и започва работа в ресторант с морска храна.

"Прекарах четири години в много интензивна работа, след което отворихме и обект с азиатска храна и тук ми стана страшно интересно", обяснява шеф Великов.

Снимка: Мира Дерменджиева за Webcafe

Запалва се по екзотичните източни рецепти, защото са толкова нетипични от всичко, което е приготвял до момента. "Говорим за подправки и за техники, които дори не бях чувал", разказва за интереса си той. Страстта му към новото и непознатото го подтиква да започне да си набавя необходимите продукти и подправки вкъщи и се впуска в експерименти, чийто резултат е все по-апетитен.

Приготвянето на сложни източни ястия и до ден-днешен носи както удоволствие, така и немалка доза притеснение, не крие шеф Великов.

"Все още всичко ми трепери, но знам колко чета и колко време отделям на работата си...", усмихва се той.

С ентусиазъм ни разказва, че в ресторант 888 нарочно е наблегнал на фюжън кухнята, която е максимално близка до неговия личен вкус за азиатска храна. Всичко се готви в една от онези отворени кухни, от които просто не можеш да откъснеш поглед и виждаш как храната ти се приготвя буквално пред очите ти. "Внимателно и лично подбирам всички продукти и така имаме 10 от 10", заявява шеф Великов.

Той дотолкова гори в работата си и в страстта по азиатската кухня, че понякога му се случва да сънува рецептите, които влага в менюто си. Уточнява, че дори не става въпрос за една и две рецепти, а за поне 10-12 предложения, като всяко от тях се е превърнало в бестселър.

"Понякога толкова ме преследва дадена идея, че започвам да я сънувам", продължава Петър. Той ни дава пример с гъшия дроб, който е кръстен лаконично "Гъши дроб ресторант 888". Това кулинарно изкушение се приготвя с карамелизирани круши, които врят в сок от био ананас. Абсолютно всяка съставка от рецептата се приготвя на място, а резултатът е интересен и неустоим.

Снимка: Мира Дерменджиева за Webcafe

Шеф Великов споделя, че гледа и прословутите кулинарни канали, но неговата сила е в импровизациите. "Мен може да ме плени визията, но в крайна сметка накрая да се получи нещо съвсем различно", добавя той.

В неговата кухня са се случвали и куп любопитни и даже леко страшни случки, включително подпален аспиратор и сблъсък с жив омар.

"Давам по 280-300 часа на месец в кухнята, няма как да не стане нещо интересно", не крие Петър. С чувство за хумор разказва как веднъж се запалила аспирацията в кухнята и, уплашени от огъня, почти всичките му колеги изхвърчали навън. Останали само шеф Великов и друг готвач, които с помощта на всички налични пожарогасители овладели ситуацията.

Колебае се дали да ни разкаже и другата куриозна история, но нашето любопитство го подтиква все пак да сподели. Буквално в първия му ден след готварската академия му се наложило да приготви истински жив омар, който има безкрай тънкости, за да стане толкова вкусен, колкото го описват в кулинарните книги.

"Беше наистина фрапиращо", описва ситуацията шеф Великов, още повече, че колежката му по топла кухня припаднала при вида на живия омар. "Е, справих се, разбира се", уточнява той. Последното не е никаква изненада, защото обожава морски дарове, макар че не бяга от българската кухня и най-вече от традиционното свинско с кисело зеле и ориз, както обяснява самият той.

Азиатската кухня обаче е това, което в момента владее ума му дори и насън.

"Ако при други ястия съставките са три, тук са тридесет. Можеш да сбъркаш на всяка стъпка, но и ароматите са много интензивни", казва шеф Великов.

Категоричен е, че менюто на ресторант 888 пък превъзхожда сериозно своите конкуренти, защото лично Петър е подбрал както своя персонал, така и всеки продукт, който влиза в неговата кухня. "Беше ми фикс идея - да направя нещо свежо, различно и много вкусно", посочва още той.

Снимка: Мира Дерменджиева за Webcafe

Същото внимание Петър влага и във финото и изкусително брънч меню, което се предлага в ресторанта всяка събота и неделя. Екзотичните предложения включват нудли със скариди, разнообразни пролетни рулца, суши, уакаме водорасли и още, и още, и още ястия, заради които слюноотделяме само при мисълта за тях.

Рецептите за брънч менюто дотолкова не дават мира на шеф Великов, че той успява да го състави за рекордно кратко време - в понеделник му хрумват идеите, а в петък вече са напълно избистрени и готови за приготвяне.

Не бяга от готвене и импровизации и в кухнята си у дома. "Всичко е до настроение и всеки път сглобявам нещо различно. Импровизациите ме дърпат напред от самото начало", обяснява Петър. Той посочва още, че често си измисля нови неща и техники в движение, на момента. Убеден е, че и занапред има много идеи, с които ще изненадва всеки с любопитно небце и желание за екзотична храна.

"Интересно ми е и затова ми се получава", казва с усмивка в заключение. А всеки опитал ястията му може да потвърди.

Снимка: Мира Дерменджиева за Webcafe

Колкото до комплекс Palms Merkur Royale - там изненадите за небцето и останалите сетива през декември ще са в изобилие.

Комплексът предоставя на посетителите си богата програма с музика на живо, в която ще се включат някои от най-популярните лица на българската поп, рок и джаз музика, сред които са Дичо, Маги Джанаварова, Стефан Вълдобрев, Михаела Филева и Весела Морева с Васил Спасов.

За феновете на кулинарните приключения предстоят изискани тематични вечери с популярната диетоложка Енджи Касабие и с шеф Реджеп Бадев, който помним от предаването Hell's Kitchen. Ще имате и възможността да прекарате един незабравим Никулден в средиземноморския ресторант San Remo, където компания ще ви прави и неотразимата Камелия Воче.

А уикенд брънчовете в ресторант 888 също продължават с пълна сила, ако сте гладни за още и още от азиатската им кухня.

 

Най-четените