Пълна проверка на ръководството на СГС

Ръководството на Софийски градски съд, чиято оставка поискаха съдии, е заплашено от дисциплинарни производства, стана ясно днес след изслушване на част от съдиите, които настояват за пълна проверка на председателя на СГС съдия Владимира Янева и заместничките й Петя Крънчева и Богдана Желявска.

През декември 24 съдии от СГС поискаха оставката на трите съдийки заради съмнения за манипулиране на случайното разпределение на делата и злоупотребите в СГС. Пред ВСС съдиите се оплакаха от атмосферата в съда, неравномерното разпределение на делата и неадекватни управленски решения.

Според изказванията на съдиите с ръководството на съда се комуникира само със заповеди, а магистратите нямали достъп до Владимира Янева и колегите й, за разлика от 3-4 външни лица, които всекидневно разговаряли с председателя на СГС.

Съдиите продължават да настояват Янева, Крънчева и Желявска да подадат оставки, тъй като това е въпрос на "елементарна чувствителност, след това, което се изнесе".

ВСС реши да направи проверка на дейността на ръководството на ключовия съд. А Галина Карагьозова от съвета направо каза, че след изнесените данни може да започне дисциплинарно производство срещу ръководството на съда.

По-рано през деня ВСС изслуша правосъдния министър Христо Иванов заради изказването му, че се излъчват сигнали, че изборът на председател на Върховния касационен съд е предрешен.
Министър Иванов обясни на съвета, че изказването му е заради "натрупване на обстоятелства" - като се започне от голямото забавяне между първата, провалена процедура през септември м.г., и откриването на втората процедура месеци по-късно.

 

Новините

Най-четените