Медицинските сестри от Партийния дом: Не сме отчаяни, а сме неглижирани

"Не мисля, че това е поражение. За да не преживеем втори път насилствено извеждане от сградата, решихме сами да напуснем сградата. Аз не се чувствам терорист и не мисля, че пет жени - майки и медицински сестри, сме заплаха за държавата, за да бъдем третирани по този начин." Това заяви лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева пред bTV тази сутрин.

Вчера вечерта петте медицински сестри доброволно напуснаха окупираната от тях зала на Народното събрание в бившия Партиен дом, след като около 24 часа бяха там в знак на протест срещу липсата на достатъчно реформи в здравеопазването и здравните грижи.

Медицинските сестри изкараха нощта в сградата, а рано сутринта излязоха на перваза на един от прозорците. Една от медицинските сестри остана там с часове, а представител на НСО стоя до нея, опитвайки се да я убеди да слезе. Дълго време обаче Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов”, отказваше да го направи.

"До тази ситуация ни доведе неглижирането, не отчаянието, не сме психически нестабилни. Не може Една година да протестирам и никой да не може да ни реши проблемите", коментира Илиева.

Бойка Анастасова, която най-дълго вчера остана на перваза на прозореца на сградата на НС, отново обяви, че е действала така, защото се е чувствала застрашена. "Мястото, на което бях защитена е пред камерите и погледите на колегите долу", заяви тя.

Още вчера при излизането си от сградата на бившия Партиен дом тя коментира, че действията й са били продиктувани от желание да се защити срещу насилие.

"Със сигурност щеше да има насилие. Сега очаквам да ме арестуват за хулиганство 24 часа или 72 часа за тероризъм. Нямам представа", коментира още тя.

"Ние отидохме за диалог, не виждам какво сме нарушили като останахме извънредно в институцията народно събрание. Очаквахме някой да дойде и да проведем диалог", заяви Мая Илиева. Тя беше и първата уволнена медицинска сестра заради протестите. По думите й Бойка Анастасова също е репресирана в „Пирогов“, където работи.

"Не може в правова държава да нямаме право на протест", подчерта Илиева. По думите й протестът в палатковия лагер пред Министерски съвет продължава, тъй като техните искания не са изпълнени.

#1 AL KL 07.03.2020 в 12:59:22

Има нещо криво! Преди години когато медицинското съсловие протестираше лекарите бяха 20% а сестрите 80%. Сега сестрите са 100% а лекарите ги заклеймяват. И твърдо са против да се щипе от техните пари.

#2 deaf 07.03.2020 в 13:26:55

Тоя паркет (на снимката) в Партийният дом изглежда скъп и специален?

#3 Kenny McCоrmick 07.03.2020 в 13:56:38

Чудили ли сте се как изглеждат лицето на алчността? Горе на снимката имате перфектния пример за пет изпопнати от алчност лица...

#4 dedo adji 07.03.2020 в 15:40:35

Понеже сестрите не са циганки, чукчата ги обвинява в алчност, защото алчен циганин няма. Аз не виждам изпънати от алчност лица. Виждам спокойните лица на 5 женки, самодоволно отпуснали се като лехуси в помещение, в което нямат работа. И търсят камери да запечатат 24-те им часа слава пред целия български народ. Напускат, за да не преживеят за 2-ри път насилие. А кога са го преживели за 1-ви път. Мая квабешетам нарича насилие човекът от НСО да я държи, да не би да загуби равновесие и да оплеска тротоара пред сградата. В такъв случай щаха да я обявят за геройка. А курнелия тръби от парламентарната трибуна. Ккак не им стана неудобно от защитничката. Здравословно и полезно насилие щеше да бъде, ако всяка я бяха хванали под мишка две яки батета и да я изнесат на тротоара, пък тя нека пищи и рита. Така рита легнало на пода на мола хлапе и пищи, като че ли го колят, за да му купят някоя китайска джиджавка. И пак щяха да се окичат с ореол на мъченици. Освен, че майка ми беше сестра, няколко други сестри са се грижили за мен, за което съм им дълбоко и искрено благодарен. Подкрепям протеста им. Но не подкрепям смесването на протеста с политическа провокация. И изнудване чрез самопричинено страдание не е по-благородно от изнудване с бухалка.

#5 vikki 07.03.2020 в 16:54:06

Не е правилно една среднистка (средно специално), завършила полувисше образование или напоследък висше за мед. сестра - бакалавър, да взима повече от инж. Дядо Сталинист. Да не говорим за лекари. Ами да ги правят партийни секретари, направо - те едно време печелеха най-много, без оглед на ценза. Апропо увеличението на заплатите ще засегне ли и оная акушерка дето строши черепа на бебето Никол, че плачело, а и не й дали родителите бакшиш? Пък тя имала кредити...

#6 thefish33 07.03.2020 в 21:42:35

Значи, тия 5-те не представляват никой друг, освен себе си.Някой да чу, да ги подркрепи някой от медицинското съсловие?Не, нали.. Да, знам, че мед. работници, лекари, сестри са ниско платени. Само че само тия 5 сестри правят циркове. Другите работят. Наскоро прочетох някъде из ФБ коментар на млада жена, която се е обучавала за мед. сестра, и след завършването и (уж нали има недостиг..) и е било адски трудно да започне в софийска болница. Нейното впечатление било, че някой трябва да умре, и да няма роднини, за да назначат на негово място, и да има връзки също. А ся някой да ми обясни къде е истината..

#7 deaf 07.03.2020 в 21:56:12

Рибата, българите са в депресия след 30г. Преход. ВРЕМЕННО. За тези медицински сестри важат думите на Иван Вазов: "Лудите,лудите да са живи!"

#8 Онуфрий 07.03.2020 в 22:13:14

Съвсем случайно две от тях са от инициативния комитет на Мая Манолова за кмет на София от последните избори. Едната пък казала, че пак щяла да дойде в парламента, но с Калашник и трябвало да има народен съд. Червени боклуци.

Новините

Най-четените