Под натиск МОН коригира броя на двойките по математика

16 856 деца са получили двойки по математика след седми клас, което прави невъзможно кандидатстването им в гимназия. Това са нови данни, съобщени от Министерство на образованието, след скандалното твърдение в петък от страна на заместник министъра Диян Стаматов, че след първия модул двойките са 17 983, но след втория, по-труден модул, окончателните двойки са едва 3 881.

Според данни, събрани и проверени от БНТ и базирани на статистика, излязла от отделните регионални инспекторати по образованието, само в Пловдив двойките след решение на двата модула са 1700, във Варна - 1 112, във Велико Търново - 195 двойки, в Стара Загора - 869, в Шумен - 579, в Пазарджик - 835, в Ловеч - 287 и т.н. В София окончателните двойки са 1900, а в София област - 900.

При събиране на всички данни се получава число шест пъти по-голямо от обявеното в петък от МОН.

На въпрос от "По света и у нас" дали 3881 е грешна цифра, Диян Стаматов заяви, че не вижда "къде е проблемът" и че МОН са се опитали да кажат една "много жестока истина".

Оказва се, че на пресконференцията в петък, МОН е представил още неверни данни, обявявайки че миналата година двойките по математика са били едва около 7%, докато те са били 36% от всички оценки. Тази година двойките са били обявени като 12,11% от общите, а реално те са над 37%.

Предстои да видим как ще се отразят тези нови данни на бъдещето на седмокласниците и дали някои от ръководствтото на МОН ще поеме отговорност за изнесените грашни данни.

Новините

Най-четените