Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ресторантьорите не са доволни от разхлабването на мерките

Браншът настоява отварянето да бъде с пожелателен характер Снимка: iStock
Браншът настоява отварянето да бъде с пожелателен характер

Най-малко три четвърти от ресторантьорите не са доволни от разхлабването на мерките от 1 април, при което ще им бъде позволено да отворят терасите и летните си градини.

Това заявява в ефира на БНТ зам.-председателят на Асоциацията на заведенията в България - Мартин Сотиров.

Браншът настоява отварянето да бъде с пожелателен характер и в същото време да бъдат запазени компенсациите за тези, които не посрещат клиенти.

Сотиров е категоричен, че сегашното разхлабване на противоепидемичните ограничения не е рентабилно. Той допълва, че е била направена анкета сред представители на индустрията и за 24 часа са получени изключително малко положителни отговори на доволни от отварянето.

Зам.-председателят на АЗБ посочва още, че ресторантьорите още не са получили обезщетенията си за февруари и март. Допълнителни затруднения идват от отварянето на заведенията на 1 март и последвалото затваряне едва две седмици след това.

Ресторантьорите не очакват да имат клиенти в близките дни, тъй като времето е нестабилно и не се очертава стабилно затопляне.

Това е още една причина те да настояват за "спасителен пояс" от държавата и за продължаване на програмите за подпомагане на бизнеса.

Всеки трябва сам да решава дали да отвори врати, категоричен е Сотиров.

Редица заведения ще продължат да разчитат на доставките и поръчките за вкъщи.

 

Най-четените