Преди 12 г. "дис бритиш хомосекшуъл броук дъ гейм"

Днес Левски е в задънена улица и се лута в посредственост. Търси идентичността си с италиански треньор, на когото му е трудно да се приспособи у нас, и с чужденци със спорни качества. "Тъкмо им запомним имената и те си тръгнат", заяви наскоро в интервю Димитър Телкийски.

А не чак толкова отдавна - преди 12 години - Мечо и "сините" пишеха история. Тогава също имаше чужденци на терена, но бяха бойци от класа. И всички знаеха имената им и ги скандираха. Натурализираните Лусио Вагнер и Игор Томашич, както и Седрик Бардон, започнаха като титуляри за Левски в първия четвъртфинал от турнира за Купата на УЕФА срещу Шалке на 30 март 2006-а.

Водени от амбициозния Станимир Стоилов, който имаше зад гърба си могъщата легенда Наско Сираков, "сините" отстраниха Оксер и стигнаха до групите на турнира.

След домакински победи над Динамо (Букурещ) и Олимпик Марсилия софийският гранд се класира за фазата на директните елиминации, след което преодоля Артмедия и Удинезе, за да достигне до четвъртфинала с Шалке.

Така Левски влезе в историята на българския футбол, изигравайки рекордните 14 мача в един сезон и оставайки в турнира до месец април.

С двубоя с "кралскосините" в София е свързан и един от най-любопитните моменти в новата история на футбола ни.

На 30 март 2006 г. английският рефер Майк Райли поряза жестоко Левски на Националния стадион.

А ако не го беше направил... Ако не го беше направил, само можем да гадаем как щеше да приключи приказката на Мъри.

Още в шестата минута трибуните изригнаха след гол на Боримиров.

В 32-рата обаче Райли спести втори жълт картон на нападателя на Шалке Сьорен Ларсен за грубо нарушение отзад, след което три минути по-късно даде пресилен втори жълт на Седрик Бардон за невинно посягане без докосване на съперника.

Така Левски доигра мача с човек по-малко, допусна обрат до 1:3 и отпадна от турнира след достойно, но недостатъчно 1:1 на реванша.

Незабравимият мач в София накара ядосания собственик на "сините" Тодор Батков да произнесе безсмъртната си реплика "Дис бритиш хомосекшуъл броук дъ гейм" и сам да си я преведе: "Този британски хомосексуалист разби играта".

Споменът неизменно предизвиква усмивки на лицата ни, но също така - носталгия и тъга за последния наистина голям наш клубен отбор.

Днес Тодор Батков е далеч от "Герена", където уж се знае кой е собственик, но в действителност нищо не се знае.

Наско и Мъри също избягаха от своя футболен дом. Единият не успя да преглътне събличането на Петев, а другият е нает да преподава знанията си в далечен Казахстан.

Ех, съдба, защо си тъй нерадостна за Левски?!

А Майк Райли? "Дис бритиш хомосекшуъл" продължава да е във футбола. Макар че вече няма възможност да раздава измислени червени картони, постът му е още по-отговорен - шеф е на съдиите в Англия.

Преди 12 години този британски хомосексуалист разби играта, но явно играта никога не ще разбие него.

#3 Fulcrum 31.03.2018 в 12:10:01

Абе пишете някакви неща, дето ви се искат, както и на другите от Подуйане, ама истината е една. "Днес Тодор Батков е далеч от "Герена", където уж се знае кой е собственик, но в действителност нищо не се знае." - и тя е, че това е абсурд. Врезте в агенцията по вписванията и си направете една справка кой е мажоритарен собственик на клуба на ДС, както и дали не им изкупил няколко дълга съвсем наскоро, и после ми обяснявайте, че не било известно кой е собственик. Много искам да го осъзнаят говедата и да го изритат тотално, за да ги фалира след това с дълговете, които имат и Батков им купи.

Новините

Най-четените