Иконите на футбола през XXI век

Футболът на новия век - Меси и Роналдо.

Това е механичният отговор, ако темата бъде зададена във въпросителна форма.

Да, те са доминиращата сила на последните 7 години, като незапомнено наредиха 7 поредни "Златни топки". Не са го правили други двама, няма и да го направят. А и не се вижда как ще бъде спряна тази поредица.

Но играта през XXI век не е само Меси и Роналдо.

Тя е епоха на twitter и instagram герои като Марио Балотели, на мегапопулярни и великолепни играчи като Златан Ибрахимович, на гении като Роналдиньо - последният от една изчезваща порода, която се появи в играта с имена като Гаринча.

Икона на новия век във футбола е Дейвид Бекъм - пълнокръвно оправдаващ смисъла на думата.

Той е пионер в толкова неща, които промениха играта.

Спайс бой е нещо средно между отличен играч с много успехи на терена, глобална популярност, граничеща с истерия и максимално изстискване на маркетинговия потенциал от сбора на двете неща.

Това е векът на Испания и Барселона - "червените фурии" направиха невъзможното с 3 поредни титли от големи първенство за 4 години.

Барса диктува футболната мода с 4 купи на европейските шампиони за 9 сезона, като преди това за близо 100 имаше само една!

Това е и епохата, която ни кара да сме носталгични към едноклубните играчи - тези, които остават верни цял живот на една емблема. Вероятно е така, защото знаем, че скоро и това ще е невъзможно.

Ето ги иконите на новия век.

Или поне някои от тях...

#1 maznislav 28.08.2015 в 17:31:26

Повечето от изброените футболисти трудно могат да се нарекат икони. Най-много да са такива на футболните си отбори и след още десетина година ще бъдат просто едни от многото за който никой няма да си спомня.

Новините

Най-четените