7 неща, които вероятно не знаете за Гарет Саутгейт

Онази дузпа... Онази проклета дузпа!

Едва ли има почитател на Англия, който помни ясно пропуска на Гарет Саутгейт от бялата точка и не се стряска в съня си заради пропиляния от "трите лъва" шанс да играят на финал на домашното Евро 1996.

Изминаха 22 години, но болката не отшумява. Още повече, че отсреща не бе някой друг, а точно той - вечният съперник във всичко Германия.

Но колелото се върти и ролите се пренареждат. Бундестимът стегна багажа още след груповата фаза на Мондиал 2018, а от отбор, от който не се очакваха чудеса, Англия мечтае за нещо голямо.

Без съмнение, най-голямата заслуга за силното представяне на островитяните е на мениджъра Саутгейт, който успя да внуши на младите си играчи вечната истина, че надеждата умира последна.

"Онзи спомен никога няма да ме изостави - върна се Саутгейт къма 1996-а на пресконференцията след дузпите с Колумбия. - За жалост, ще бъде с мен завинаги, но днес беше специален момент за нашия отбор. Ще даде вяра на следващите поколения.

Винаги трябва да вярваме, че в този живот всичко е възможно. Казах на играчите преди мача, че не бива да се влияят от миналото, а да пишат своята собствена история.

И тези млади футболисти показаха точно това. Те са наслаждават на Световното и сега гледат към четвъртфинала. Още не сме свършили работата си тук, не искаме да се прибираме у дома. Поздрави на всички англичани."

Стъпка по стъпка, минута след минута, мач след мач - Англия се опитва да изкатери върха.

И най-страстните и крайни фенове на "трите лъва" не си правят илюзиите, че отборът играе зрелищно или че е някаква суперсила, но поне знаят, че Саутгейт ще даде всичко от себе си, за да отложи максимално във времето прибирането на родна земя.

Приема го не само като мисия на цялата нация, но и своя собствена - да замъгли кошмара, който ще го следва като сянка до края на дните му.

Но не си мислете, че е слабохарактерен заради това, че не може да преживее полуфинала от 1996-а. Напротив. Свикнал е да си носи кръста и да се справя с предизвикателствата.

Вижте в галерията 7 неща, които вероятно не знаете за Гарет Саутгейт.

Новините

Най-четените