Капело: Англичаните имат проблем с психиката

Националният селекционер на Англия Фабио Капело призна, че не знае как да подобри психиката на островните национали преди началото на следващата квалификационна кампания - за Евро 2012.

Капело, който ще срещна с медиите преди контролата на Англия срещу Унгария на "Уембли", призна, че избраниците му са били твърде уморени на световното първенство в ЮАР, но психическата им нагласа за трудните сблъсъци също не е била на ниво.

"Не знам какво трябва да направя, за да променя съзнанието на футболистите", обясни италианецът. "Като гледах Бразилия срещу Холандия на четвъртфиналите в ЮАР, осъзнах, че съзнанието и психиката на футболистите са много важни. През първото полувреме бразилците играха много добре и имаше много шансове за гол, но след това Холандия изравни и това промени хода на мача. Така можеш да видиш как големи футболисти вече не играят уверено, а със страх."

Капело отрече да има проблеми в комуникацията с английските национали, след като днес стана ясно, че Пол Робинсън и Уес Браун са отказали повиквателната му за контролата с Унгария. И двамата взеха решение да се оттеглят от националния отбор, след като Капело ги беше включил в състава за мача в сряда.

"Приемам тяхното решение", обясни Капело. "Робинсън ни се обади и каза, че иска да си стои у дома. Тук говорих с Браун. Обясних му защо не беше избран в отбора за световното първенство - той не игра в последните два месеца от миналия сезон.

"Този път го избрах, защото той игра във всички контроли преди началото на сезона, но той ми каза: "Благодаря, но реших, че предпочитам да си стоя у дома."

Италианският селекционер заложи на по-млади играчи за мача с Унгария и отново повтори колко е важно младите английски футболисти да играят редовно в клубните си отбори.

"Това се случи с Джо Харт", даде пример Капело. "Миналата година той отиде в Бирмингам и играта му много се подобри, защото всеки футболист има нужда да играе. Друг случай е Бен Фостър. Избрах го, но в последните три месеца в Манчестър Юнайтед той не е играл. Важно е националите да играят, за да мога да следя как се представят.

"Така че наистина е важно младите футболисти да играят в хода на сезона."

Капело обясни и какви изводи си е направил от световното първество в ЮАР, където Англия излезе от групата, но понесе тежко поражение от Германия.

"Когато запишеш загуба, опитът, който си спечелил е много важен", заключи Фабио. "Трябва да разбереш какво точно се е случило, да разбереш къде си сбъркал и къде е можело да сме по-добри. След това подобряваме представянето си. Всеки прави грешки.

"Смятам, че мога да направя още нещо за този отбор, защото имам добър опит и можем да постигнем сериозно подобрение."

Новините

Най-четените