Препечена филийка с плътен слой ароматно масло си е една неустоима закуска или бързо хапване следобед, но има един проблем - маслото е доста мазно и висококалорично. Добрата новина е, че можете съвсем спокойно да го заместите с добре узряло авокадо, което също е с високи нива на мазнини, само че в 100 грама се съдържат едва 160 калории. За сравнение - в 100 грама краве масло калориите са над 730.
За да е наистина вкусен сандвичът ви с авокадо, поръсете с щипка сол, малко черен пипер и/или щипка кимион. Резен-два домат или краставица също са чудесно и здравословно допълнение.
Ето още едно хрумване, с което сандвичът да стане една идея по-нискокалоричен и полезен - забравете за стандартните филии хляб и използвайте тънка арабска питка. Тя не е напълно диетична, тъй като в голямата си част тези хлебчета също са от бяло брашно. С арабските питки обаче поглъщате значително по-малко калории, без да губите усещането, че хапвате истински, пълноценен сандвич.
Горчивият вкус на кафето кара мнозина да го пият с поне лъжичка захар - навик, който не е фатален, но може да бъде променен бързо и лесно. Вместо захар сложете в горещата си доза кофеин лъжичка канела - тя също притъпява горчивината, а освен това придава приятен аромат и не носи излишни калории за разлика от редица подсладители, с които поглъщате скрити калории.
Зеленчуковите спагети стават все по-популярни и на пазара вече има голямо разнообразие от хитри малки рендета, с които да си ги направите и у дома. Можете да използвате за целта краставици, тиквички или сладки картофи, с които да заместите тестената италианска паста и да спестите немалко калории.
Освен това зеленчуковите спагети си отиват прекрасно с леки доматени сосове или само със зехтин и малко пармезан отгоре и нямат нужда от дълга термична обработка, така че са и идеалната бърза и здравословна вечеря.
Да, оризът също може да бъде заместен с по-нискокалорична алтернатива, в случая - с карфиол, който да се надроби много ситно и да се свари в леко подсолена вода. Карфиолът замества ориза успешно в кремообразно ризото, в леко запържени ястия с пиле и зеленчуци по китайски или като гарнитура към месо и риба. С подходящите подправки никой няма да се усети.
И така, отпускате се вечер на дивана, гледате любимото си предаване или някой готин филм и… изведнъж се оказва, че сте погълнали солидно количество чипс или солети, а с тях и куп нежелани калории. Като капак след няколко часа отново сте гладни, все едно нищо не сте хапнали! Заменете този нездравословен навик със зеленчуци, нарязани на удобни пръчици и потопени в лимонов сок и подправки. Хем е по-нискокалорично, хем по-вкусно.
В редица салати и дресинги се добавя малко заквасена сметана за по-лек и ефирен вкус и приятна кисела и свежа нотка. Проблемът е, че животинската сметана, особено пълномаслената, е калорична и всъщност само утежнява ястието.
Заменете я с гъсто кисело мляко, което също ще придаде киселина и свежест, но няма да превърне соса ви в бомба, по-калорична и от основното ястие на масата. Някои зеленчуци като краставици, тиквички и печени чушки нямат нужда от нищо повече, освен кисело мляко, малко сол, чесън и копър.