"Откакто станахме номер едно, местата при нас са резервирани за три месеца напред.", каза готвачът на Noma миналата година, когато заведението беше оглавило класацията за най-добър ресторант в света за втори път.
Сега кухнята на Рене Реджепи - блестящия млад готвач на копенхагенския ресторант - за трета поредна година е начело на класацията, изпреварвайки конкуренти от Испания, Бразилия, Италия и САЩ.
Класацията The S. Pellegrino and Acqua Panna World's 50 Best Restaurants се определя според вота на над 800 главни готвачи, ресторантьори, журналисти, експерти по храната.
Noma, който се намира на приземния етаж в сграда от 18 век в Копенхаген, е най-известен с фанатичния си подход към селекцията на продуктите, но този фундаментален ресторант може да се похвали с много повече от простото подбиране на продуктите от природата. Цялостната му същност, от изобретателно селектираните съставки до безупречното изпълнение го прави символ на съвършенство - и води до емоционално, прочувствено, освобождаващо хранене, несравнимо с никое друго. Мнозина са се опитвали да копират подхода на главния готвач Рене Реджепи, но повечето са се проваляли. Noma и досега си остава номер едно сред местата, където да отидете, писа миналата година сп. Time.
Редзепи сервира нов вид нордическа кухня като говеждо, пушен мозък, морски таралежи и др. 34-годишният професионалист ръководи ресторанта още от създаването му през 2003 г. За сосовете и супите в ресторанта се използват бира, плодови сокове и плодови оцети, а в ястията се слагат подправки, зеленчуци и плодове според наличните за сезона, пише "Ройтерс".
В първата десетка на престижната класация се наредиха по три ресторанта от Испания и САЩ, като испанските бяха класирани на втора и трета позиция.
Наградата на за най-добър готвач беше връчена на шеф Андони Луис Адуриз от "Мугариц" в Сан Себастиан, който беше поставен на трето място при заведенията. Испански готвач беше класиран и на осмо място в листата на професионалистите.
Основанa през 2002 г. от британското търговско издание "Restaurant", класацията започва като опит за привличане на вниманието. "Списанието беше тъкмо стартирало през 2001 г. - и искахме да направим нещо, за да привлечем вниманието", коментира Джо Уоруик, който тогава е бил помощник редактор. "Така че ни хрумна да направим списък, какъвто Mojo или Q правят за най-добрите албуми. Но не беше нищо научно обосновано - просто аз питах един куп готвачи: 'Кои са най-добрите ресторанти?'."
Сега обаче списъкът е станал сериозен фактор в ресторантската индустрия. За разлика от гидовете на "Мишлен", които използват анонимни инспектори за оценка на местата, класацията "50 Best" се определя от повече от 800-членно жури, разделено на 27 региона.
Всеки от членовете на журито има по седем вота (само четири от които могат да бъдат за ресторант в неговия регион), като е инструктиран да избира само ресторанти, в които е вечерял в последните осемнадесет месеца. Организацията също така оценява и ресторантите, които попадат в интервала 51-100 място.