Noma е най-известен с фанатичния си подход към селекцията на продуктите. Мнозина са се опитвали да копират подхода на главния готвач Рене Реджепи, но повечето са се проваляли. Noma и досега си остава номер едно сред местата, където да отидете.
El Celler de Can Roca е вероятно най-слабоизвестният ресторант, някога оказвал се на жадуваното второ място в списъка.
Mugaritz има две менюта за дегустация, които се променят ежедневно според това с какво главният готвач Андони Луис Адуриз успява да се сдобие на уличните пазари.
Ненадминатото кулинарно наследство на региона Емилия-Романа е другата голяма муза на готвача Масимо Ботура в Osteria Francescana.
The Fat Duck e световноизвестен, но и все така малък ресторант на Хестън Блументал в Брей, Великобритания.
Alinea представлява едно от най-радикалните преработки на фината храна от който и да е готвач в американската история - и е изстрелял Грант Ачац до статуса на суперзвезда.
D.O.M. е станал приоритетна дестинация за всички пътуващи по света гастрономи, но това не означава, че главният му готвач Алекс Атала почива на лаврите си.
Ресторант Arzak умело балансира между традиция и иновации, като предлага топло и непринудено обслужване.
Трудно е да не изпитате въодушевление от Le Chateaubriand. Той е елегантен без особено усилие, скромен, но изискан, демократичен, достъпен - и вероятно най-важното - забавен.
Per Se, "градската интерпретация" на Томас Келър на неговата "Френска пералня" в Калифорния, променя менюто си всеки ден от близо осем години - това означава около 30 000 различни ястия.