Спасението на давещите се

Смята се, че когато жената иска любов, тя иска радост и празник.

Ако любимият е богат и добър, тя ще получи френски парфюм, пръстен и мезонет, всяка среща ще е като малък рожден ден, като зоопарк в неделя с бащата, порция незаплатено с усилия, подарено удоволствие, инжекция безгрижие, пепеляшков бал.

Със старателен, но беден като църковен мишок любим програмата ще е друга - ще й откъснат от парка люляк, ще й оправят велосипеда, а после ще двамата ще избягат в полята да пеят песни до зори. Ефектът ще е същият като с мезонета - същите яйца, само че в профил - забранена свобода и весели безумия, синдромът на отличника, избягал от час.

Подразбира се, че искайки любов, жената мечтае да пропадне като някоя Алиса в детството си, а именно в онази му фаза, където не се налага да си учи уроците, а трябва да яде сладолед и да се разхожда без шал.

Това обаче не е съвсем така. Главното в детството не е сладоледът. Главното в детството е увереността, че когато преядеш със сладолед на студено и без шал, няма да получиш пневмония, а ако все пак пневмонясаш, ще те завият и ще те наливат с бульон с лъжичка.

Неделния баща не го обичат заради зоопарка или новия компютър. Обичат го, защото е всемогъщ и ще те измъкне от всяка беда. И веселия двойкаджия го обичат не заради вицовете, а за това, че ще те отърве от хулиганите.

Не заради мезонета жената обича богатия и добър мъж (богатите и зли не ги обича никой, каквото и да си говорим). На нея общо взето й е все тая в какъв интериор ще го прегръща и на какви точно чаршафи ще стене. Тя просто вярва, че той има достатъчно пари и връзки, за да я уреди при добър лекар, да я измъкне от каша с ченгетата, а в случай на апокалипсис да я откара на безопасно място.

А бедния герой го обича не заради романтиката и не заради непокорния дух, а за това, че като се почне, той ще я скрие от погрома, ще сглоби автомат, ще успее да изкопае землянка и да осигури храна, грабейки фургони по пътищата, ако се налага.

Не че жената, родена тук, постоянно мисли за апокалипсиса. Тя просто винаги някакси сякаш го има предвид. Даже когато стене в оргазъм. Всъщност особено тогава. И ако чувства, че този, който тя прегръща, няма да си дава зор заради нея - защото не му достига ум, възможности, ентусиазъм - тя осъзнава, че с този човек тя напразно си губи времето.

Жената тук обича този, в който вижда спасител. А в който не вижда спасител, просто не го обича.

#1 Ben Dover 16.08.2012 в 11:53:00

Всяка жена мечтае да дойде принца на белия кон,за да я вземе и отведе надалеч.Впоследствие за тези неща почва да си мечтае мъжът й.

#2 koya sam? 16.08.2012 в 12:30:50

"И ако чувства, че този, който тя прегръща, няма да си дава зор заради нея - защото не му достига ум, възможности, ентусиазъм - тя осъзнава, че с този човек тя напразно си губи времето." Много точно казано! Бих добавила: даже действа отблъскващо да правиш любов с такъв, който лесно би те заменил с някоя друга. Направо си е травма за психиката. Поне за някои... Иначе идеята на статията е проста: любовта като празник за двама. Защото тя би трябвало да е празник не само за единия. Но, погледната само от позицията какво иска жената навява и на размишления за егоцентризъм. Линията на статията не е изчистена. Може би нарочно за да се предизвика пак дискусия за отношенията мъж-жена, кой какво дал, кой какво взел

#3 koya sam? 16.08.2012 в 12:50:16

Спасител...Ох, що ли не дойде някой да ме спаси от мислите ми. Между другото, на мъжете би трябвало да им харесва да са в ролята на спасители на жените. Ама много консуматорско звучи това в тази статия. Излиза, жената е с даден мъж заради удобството и сигурността. Не ми харесва. Явно е написана за провокиране на вечната дискусия за половете - кой дава повече от себе си и колко е лоша другата страна

#4 axsbf 16.08.2012 в 13:00:11

"защото не му достига ум, възможности, ентусиазъм - тя осъзнава, че с този човек тя напразно си губи времето" По същата причина отблъскващо би било за всеки нормален мъж да спи с жена, на която й липсват ум, възможности (не финансови, разбира се, просто човешки потенциал) и ентусиазъм ...

#5 Архангел 16.08.2012 в 14:06:57

То затова последните две десетилетия мъжете не искат да се обвързват и дори да кавалерстват! Защото мъжете дават, а жената обикновено забравя да се отблагодари подобаващо, според негласния договор. Добре, че мъжете си възвръщаме самоуважението и отказваме да спасяваме живота на неблагодарни кучки. Затова на жената и казват "кучка", щото иска да се грижиш за нея, да и купуваш това-онова, да я черпиш, да и правиш комфорта, да се правиш на маймуна за да я забавляваш-точно както човек се отнася към домашния добитък! Така, че драги дами спасявайте се самички!

#6 mima 16.08.2012 в 14:25:25

"И ако чувства, че този, който тя прегръща, няма да си дава зор заради нея - защото не му достига ум, възможности, ентусиазъм - тя осъзнава, че с този човек тя напразно си губи времето." Поздравления за тази мисъл, точно така е. Истинската жена, не онова сбъркано феминизирано подобие на жена, иска от мъжа да я заслужи и остава с този, който наистина се справи с всички поставени предизвикателства.

#7 Doberman 16.08.2012 в 14:38:30

axsbf, факт. Мима, сички искате да ви заслужим, като начинът зависи от това, което ви е в главата в конкретния момент, само дето са малко тия вас, които си заслужават усилието. Хубавото е, че за всеки влак си има пътници, щото много хора щяха да са сами.

#8 mima 16.08.2012 в 14:48:34

Все повече мъже мислят, че няма смисъл да си дават труд за една жена. Това от своя страна прави жените все по-агресивни и водещи във връзките. И накрая финишираме със статии от сорта "Тя изкарва парите, а аз гледам децата и имам ниско самочувствие." Нещата в света се обръщат и ми се струва, че не е във ваша полза, мъже, изпускате живота от контрол.

#9 lele male 16.08.2012 в 14:57:07

Аз пък мисля, че не е в наша полза, мима... Много искам да си седя в къщи, да готвя, чистя и после да почешам...ами нещо да си почешам пред телевизора

#10 Doberman 16.08.2012 в 15:03:14

Тоя свят е шарен, щом има мъже и жени, които са съгласни това, което описа, нека си живеят. Моето мнение е, че когато прецениш, че някой не си заслужава няма никакъв смисъл да си даваш зор да започваш каквото и да е. А ако си заслужава, правиш каквото можеш и ти идва отвътре. Ако не се разберете, значи не сте един за друг и толкоз. Щото ако почнеш да правиш някакви неща, само защото "така трябва" или "еди кой си" ги прави... това не са отношения, а театро. А и да не забравяме прекаляването, което може да дойде и от двете страни - тогава става болен здрав носи.

#11 fata morgana 16.08.2012 в 15:24:12

http://www.youtube.com/watch?v=F7qywdLb2Y4 Песничката се казва: аз ще бъда твоя закрилница....

#12 fata morgana 16.08.2012 в 15:49:41

Коя съм? е напълно права. Тази статия е някакъв нов кавър на песента: „Жените харесват само мъже с пари” Съжалявам, но дори надушвам женомразки нотки. Всъщност има си и мъже, които разбират от жени. Но не биха написали такава статия, сори.

#13 mima 16.08.2012 в 16:15:44

Аз само се чудя, четейки коментарите на мъжете долу (не всички)...откога повече им харесва да са в ролята на жертвата, вместо в позицията на силния пол? Някъде на ляво започват да отиват нещата.

#14 mima 16.08.2012 в 16:24:39

Доберман, напълно съм съгласна с теб. Когато нещата стигнат до любов всичко трябва да става естествено. А и ние жените не проявяваме капризи нарочно, чак след години ако се замислим разбираме, че сме правили това с цел да намерим най-добрия мъж (ако щете го наречете природа, изпитание или тест). Не случайно в приказките за хубавицата се жени този изпълнил 3 специални задачи (преборил змей, донесъл чудно птиче или вълшебна лековита течност), това е дошло от народа и е начин да се обясни как се случва магията любов.

#15 Архангел 16.08.2012 в 16:28:49

Абе любов! Любов на тази планета почти няма Всичкото е едно харесване, привързване и желание да бъдеш обичан Всичко е основано на автоматика, химическа автоматика, което обаче НЕ Е любов

Новините

Най-четените