Макрон иска ревизия на европейската директива за командированите работници

Френския президент Еманюел Макрон получи съгласие от Чехия и Словакия за преразглеждане на европейската директива за командированите работници. С това той нарушава единството във Вишеградската група, в която Полша и Унгария са твърди противници на инициативата му да се сложи бариера на по-евтината работна ръка от Източна Европа.

На четиристранна среща в Залцбург Макрон бе подкрепен от австрийския канцлер Кристиан Керн, словашкия премиер Роберт Фицо и чешкия му колега Бохуслав Соботка. Те дадоха принципното си съгласие да се промени европейското законодателство, което в момента позволява работници от Източна Европа да се командироват за две години в западни компании, но фирмите-изпращачи да продължат да изплащат социалните осигуровки в своите страни.

Подобна практика Франция и Австрия определят като "социален дъмпинг". Чехия и Словакия досега се противопоставяха на промени в директивата, но сега за първи път приемат да се намери споразумение и то до октомври тази година.

Макрон ще постави въпроса и в Румъния, където е на посещение днес, а след това и при визитата му в България в петък. Той иска намаляване на срока за командироване, след което осигуровките да се заплащат от в приемащата държава по нейните нормативи. Това би намалило интереса на западните фирми да търсят евтина работна ръка в източната част на Европейския съюз.

Новините

Най-четените