Северна Корея съобщи за провал на преговорите със САЩ, Вашингтон отрича

САЩ и Северна Корея излязоха с различни версии за това дали преговорите между тях са се провалили. Представители на двете страни се срещнаха в събота в Швеция, като тема на разговорите е била ядрената програма на севернокорейците.

От Пхенян първо коментираха, че срещата се е провалила, защото Вашингтон не е предложил нищо на масата за преговори.

По думите на севернокорейския представител разговорите не са "оправдали очакванията" и в крайна сметка са били прекратени. Той изрази и разочарование от САЩ, за това, че не се отказват от "старите си гледна точка и отношение".

Щатите обаче отричат срещата да се е провалила, като посочват, че са били проведени "добри дискусии".

В становище на Държавния департамент на САЩ се казва, че коментарите на севернокорейския представител "не отразяват съдържанието и духа" на срещата, която била продължила осем часа и половина.

Това беше първата формална работна среща откакто американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун за кратко се срещнаха в корейската демилитаризирана зона, която разделя Северна и Южна Корея. Това стана през юни. Нито един от двамата обаче не присъстваше на срещата в Швеция.

Според американската страна Швеция се е съгласила да е домакин на нова поредица разговори между двете държави след две седмици.

Разговорите се водят дни след като Северна Корея извърши пореден тест на ракета.

Новините

Най-четените