Северна Корея заплаши Белия дом и Пентагона

Северна Корея заплаши да атакува ключови обекти в САЩ, сред които Белия дом и Пентагона, след като бе обвинена, че стои зад хакерската атака на Sony Universal.

Групата „Пазители на мира" удари компанията заради планираната премиера по американските кина на екшън - комедията "The Interview", разказваща за двама журналисти, вербувани от ЦРУ да убият лидера на комунистическата държава Ким Чен Ун.

Комитетът по отбраната на Северна Корея заплаши САЩ с нападения, ако не спре да разпространява „обиди", „слухове" и „подстрекателства към тероризъм". Пхенян поиска извинение от страна на САЩ „за народите по света, в това число и на корейския, за извършените от тях злодеяния", визирайки техния империализъм.

Комунистическият режим обяви, че на всяко американско действие ще отговорено с „многократно по-голяма вреда". Армията на КДНР от 1.2 милиона души е готова да използва „всякакви средства" срещу САЩ.

„Най-твърдите ни мерки ще бъдат смело насочени към Белия дом, Пентагона, цялата американска територия, тази помийна яма на тероризма, надминавайки „симетричното противодействие" на Обама", съобщи военният комитет в Пхенян, цитиран от корейската държавна информационна агенция.

Подобни заплахи Северна Корея отправи на няколко пъти в последните години, включително и към Южна Корея. Според президента Барак Обама атаката срещу Sony засяга националната сигурност на САЩ и съжали, че филмът е спрян от излъчване по кината.

Вашингтон обяви, че има неоспоримо доказателство, че хакерското нападение е дошло от Северна Корея през сървър в Китай. Комунистическата държава отрече да има общо със скандалния теч на стотици имейли на Sony и предложи международно разследване.

Междувременно САЩ обмисля дали да включи Северна Корея в списъка на държавите, подкрепящи тероризма, след като бе издавена оттам преди четири години.

Новините

Най-четените