Руска компания направи юбилейна монета с лика на Тръмп

Какво бихте искали за подарък, ако станете президент на САЩ? Какво ще кажете за монета с номинал 10 000 долара? Може да не е най-практичният подарък, но би ви се харесал, ако името ви е Тръмп.

Става дума за истинска юбилейна момента с лика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, на която пише "На Тръмп се уповаваме" (In Trump We trust), по подобие на надписа върху доларите In God We Trust...

Монетата е ръчна изработка, направена не от кого да е, а от руската компания за ювелирни произведения "Арт-Грани", която през 2014-а се прочу с друга монета - такава в чест на анексирането на Крим, съобщава финансовият сайт CNN Money.

Юбилейното произведение с изображението на Доналд Тръмп е изработено от руската компания, тежи 1 кг. и има диаметър 12 см. Сребърната му проба е 925.

Все още не се знае колко струва самата монета.

Върху нея е изобразен ликът на Тръмп от едната страна на фона на американското знаме а от другата - Статуята на Свободата.

От този модел предстоят да бъдат изработени 45 броя: 25 сребърни, 5 златни и 15 от злато и сребро.

Изработката е ръчна, разказва търговския представител на компанията Кристина Глинина за CNN. По думите й монетата е предназначена за клиенти в целия свят.

Ограничента серия е посветена на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, съобщава се в прессъобщение на компанията. Първият създаден отбразец от колекцията е под номер 01. Всеки екземпляр ще има свой собствен уникален номер.

През 2014-та същата компания произведе монетата "Крим 2014" в чест на присъединяването на полуострова към територията на Руската федерация. На лицевата страна тогава беше портрета на Владимир Путин, а на обратната - картата на Крим. Този екземпляр сега може да се види в Оръжейницата в Кремъл - музея, който съхранява правителствените и президентски дарове.

От "Арт-Грани" възнамеряват да изпратят новата монета лично на президента Тръмп като поздравления за встъпването му в длъжност.

#1 el739 20.01.2017 в 13:25:40

Като изключим абсурдността на монетата, възможно ли е да е гравирана толкова неграмотно? Нарочно? Не мисля... След като ще предизвикват целия свят с тази инфантилна идея, поне да научат английски език (или да си я бяха гравирали на руски; да пийнат една вотка; да приберат монетата в цървула и да продължат работата на нивата)!

#3 theo 20.01.2017 в 18:20:58

Тези 10000 долара вероятно са продажната цена на тоя медал (а не монета), не номинала, щото няма такъв отбелязан. Доста странно, предвид факта, че 1 кг. сребро струва към 500 - 600 долара само.

#5 Виктория Пенелопова 07 20.01.2017 в 22:31:50

Ама къде са дежурните мурзилки??Симчо? Прякоре? Шамито?

#6 sim4o 21.01.2017 в 17:38:50

Не знаех, че съм Мурзилка , Викенце .. още по-малко знам че съм дежурен ... Следя те тебе , душко .. да призная ... кефиш ме, как пишеш за Библиотекарите! Не знам, дали си чула, че и Плевнелиев е тяхна жертва! Май за да се откупи, той направи съвсем излишна и доста чудата Библиотека в президентството .. събрал е книги от приятели, не ли !? Иначе ей и по темата: Платинена монета медал с образа на Путин, златна с образа на Шойгу и Сребърна с образа на ТРЪМП ! Сега готвят калъпа за бронзова монета с образа на МАРИ ЛЬО ПЕН. Мъка и тормоз за нас евроатлантиците .

Новините

Най-четените